hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, August 17, 2023

Waterwaarnemer Wim de Fockert (94 jaar) over het Peilschaalhuisje in Herwijnen

Op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, is het Peilschaalhuisje van Herwijnen van 11.00-17.00 uur geopend voor publiek. Waterwaarnemer Wim de Fockert, inmiddels 94 jaar, bezocht van 1959-1989 dagelijks het huisje om de klok op te draaien. 

Het peilschaalhuisje in Herwijnen


Op Monumentendag wordt het verhaal van de Peilschaal verteld en krijgen bezoekers uitleg over het geraffineerde, maar toch uiterst eenvoudige instrument waarmee in vroeger jaren dagelijks de waterstanden werden gemeten en geregistreerd. 

De klok van het mechanische instrument in het peilschaalhuisje


In het verhaal van de Peilschaal wordt je meegenomen in het leven van de laatste nog levende waterwaarnemer van Nederland, Wim de Fockert, ondertussen al 94 jaar maar nog vol praatjes. Hij heeft van 1959 tot 1989 elke dag het huisje bezocht om de klok van het mechanische instrument op te draaien en te zorgen dat de vastgelegde meetwaardes opgestuurd werden.  Die werden dan de volgende dag via de radio wereldkundig gemaakt zodat men op tijd wist wanneer het hoog water er aan kwam en men het vee binnen moest halen.

 


Waterwaarnemer Wim de Fockert

Een uniek huisje temidden van een veranderende wereld, zelf schreef ik al vaker over het peilschaalhuisje dat ik voor het eerst ontdekte tijdens een fietsvakantie. De dijkversterking is in volle gang en een nieuwe dijk is in de maak. Maar het Peilhuisje, volgend jaar bestaat het 150 jaar, is nog onveranderd en heeft alle veranderingen overleefd. Het rijksmonument wordt beheerd door de stichting tot behoud van het Peilschaalhuisje van Herwijnen.

Hoog water in 2002 in de Waal


 


Friday, August 04, 2023

Eindelijk meer openheid over vervuiling golfbaan Spijk

De gemeente West-Betuwe hield op 8 juni een bewonersavond in dorpshuis de Lindehof in Spijk over de milieusituatie rond de golfbaan The Dutch in Spijk. De avond was vooral een deceptie voor iedereen die op zoek was naar concrete informatie die kort en bondig werd uitgelegd. 

De vervuilde golfbaan in Spijk

Over hoe het nu zit met de vervuiling, hoe de metingen van het oppervlaktewater worden uitgevoerd, maar ook van het water in de Linge. En wat de gevolgen zijn op langere termijn van het gebruik van de vervuilde slakken. Daar bovenop kwam nog de morele vraag over wie nu verantwoordelijk is voor de vervuiling, het gebrek aan toezicht op toepassing van de staalslakken en wat de rol van golfbaan The Dutch zelf is. Is hier sprake van een economisch delict en is aangifte gedaan bij de politie? Tijdens de avond werd in elk geval wel helder dat het waterschap als eerste aan de bel trok  over de vervuiling. Het CDA stelde ook al eerder vragen over de vervuiling van de golfbaan. 


Gemaal in Spijk


Tijdens de avond van 8 juni bleek vooral het gebrek aan transparantie over alle inmiddels verzamelde informatie tot ergernis te leiden bij de aanwezigen. Reden voor mij om hier tijdens de laatste AB vergadering op 30 juni van ons Waterschap vragen over te stellen. Want waarom was al die informatie over bijvoorbeeld meetgegevens van het water zo slecht te vinden? Dat terwijl ons waterschap toch een grote afdeling communicatie heeft, die hier actiever op moet acteren. Mijn vraag heeft effect gehad, wie nu op de website van Waterschap Rivierenland golfbaan Spijk in tikt, komt op een pagina met meer informatie. Ook met een verwijzing naar de website van de gemeente West-Betuwe, waar op een tijdlijn te zien is wat allemaal gedaan is om de vervuiling zoveel mogelijk te beperken.