hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, March 31, 2009

Dijkwachten

Dijkwacht in het wapen van Andijk


Waterschap Rivierenland houdt 24 september een oefening met alle dijkwachten binnen haar grenzen. De patrouilles van dijkwachten zijn samengesteld uit personeel en vrijwilligers. Momenteel worden vrijwilligers gezocht die dijkwacht willen worden. Inmiddels is tachtig procent van de vacatures ingevuld. De werving gebeurt vooral via eigen medewerkers. Alle dijkwachten worden opgeleid en oefenen regelmatig. Omdat het Waterschap 550 km. dijk beheerd wordt grote waarde gehecht aan de dijkbewaking. De kans op overstroming is klein, maar de gevolgen zijn groot. Voor de dijkwachten worden in totaal zes dijkposten ingericht, dit gebeurt bij de waterzuiveringen in het gebied; Druten, Zaltbommel, Sleeuwijk, Arnhem-zuid, Tricht en Sliedrecht. Mocht het zover komen dat door overstromingen zelfs het kantoor van Waterschap Rivierenland in Tiel alleen met een bootje bereikbaar is, dan moet er een alternatieve lokatie zijn. Momenteel wordt gekeken naar de waterzuivering in Nijmegen.

Monday, March 30, 2009

De voorjaarsnota


Brug in de Noordwaard

Vandaag was er een thema-bijeenkomst van Waterschap Rivierenland. Aan de orde kwamen onder andere de voorjaarsnota en de formatie. Bij de voorjaarsnota kwam uiteraard ook het inflatiepercentage aan de orde. Bij de recente commentaren op de gemeentelijke- en waterschapslasten werd al opgemerkt dat het inflatiepercentage dat wordt toegepast in deze crisistijd niet reeel is. Burgers moeten meer betalen, terwijl er nauwelijks sprake is van inflatie. WSRL hanteert nu in de voorjaarsnota een inflatiecorrectie van 1 procent, een verlaging t.o.v. 2008.
Ook de formatieontwikkeling kwam aan de orde. Daarin miste ik overigens de financiele vertaling. Minder mensen in dienst is immers geen doel op zich, maar een middel om de kosten beheersbaar te houden. In 2012 moet de formatie gekrompen zijn tot 622,5 FTE's, thans is dat nog 658. Maar wat betekent dat financieel? Kunnen de lasten voor de burgers omlaag door die inkrimping? Of zijn er minder mensen in dienst, maar verdienen ze samen toch meer?

Sunday, March 29, 2009

Een bruine sjaal


Toeval of niet, maar een dag na elkaar ontving ik van de provincie Brabant en Gelderland het verslag van de inspraakbijeenkomst over de provinciale Waterplannen. Het verslag van Gelderland was beduidend uitgebreider, maar tijdens die bijeenkomst werd ook meer uitleg gegeven. Het aantal insprekers in Brabant was vier, in Gelderland zes. Meest opvallende zin in de verslagen? In het Brabantse provinciehuis werd na afloop een bruine sjaal gevonden. Heel attent om dat te melden, maar om dat nu in een verslag van een inspraakbijeenkomst te zetten?

Monday, March 23, 2009

Kerstmis 1740


In december 1740 waren de rivieren door plasregens zo gezwollen dat het water met kracht tegen de dijken perste. In de nacht van 24 op 25 december brak de dijk bij Hedikhuizen door met rampzalige gevolgen. Het gehele Land van Heusden en Altena veranderde in een woeste waterplas. Pas eind april 1741 was het land weer drooggemalen. Maar door een westerstorm op 29 april werd het gedichte hulpgat in Nieuwendijk weer verwoest en stroomde het land opnieuw onder water.
(bron: de macht van het water van Cees de Gast)

Sunday, March 22, 2009

Fort Steurgatdijk (2)


















Door nog meer wilgen en een dijk wordt het fort straks onzichtbaar

De dijk om Fort Steurgat kan mogelijk met een meter verlaagd worden, indien Waterschap Rivierenland instemt met een innovatieve oplossing. Door de aanleg van een wilgengriend met een breedte van 80 meter langs de voet van een dijk, worden golven van 1 meter met 80 procent gereduceerd. Dit blijkt uit modelstudies van Rijkswaterstaat. De nieuwe dijk rond Fort Steurgat is een pilotproject voor deze innovatieve oplossing, de dijk moet dan 4,25 meter + NAP worden. De dijk komt overigens strak om het fort te liggen. Met de dijk verdwijnt nog meer van de cultuur historische waarde van het fort, er is straks geen vrij schootsveld meer, ook door de bouw van de woningen in het fort is natuurlijk al veel van die waarde verloren.
Voor de bewoners van het fort is een minder hoge dijk uiteraard positief. Wel komt de vraag op of grienden langs de uiterwaarden straks nog wel gekapt gaan worden, als blijkt dat zij zorgen voor minder hoge golven.

Saturday, March 21, 2009

Fort Steurgatdijk



Zowel in een recente brief van de gemeente Werkendam als bij Waterschap Rivierenland wordt melding gemaakt van de aanleg van de dijk rond Fort Steurgat. Beide stukken vragen nog nadere bestudering, maar het blijft bijzonder dat een fort uit 1880, nu 125 jaar later een dijk nodig heeft ter bescherming. Morgen hopelijk meer!

Friday, March 20, 2009

De keur


Woerkumse vissers

Donderdag werd tijdens de commissievergadering vergadert over de nieuwe Keur van Waterschap Rivierenland die per 1 januari 2010 ingaat. De nieuwe Keur is nodig vanwege de nieuwe Waterwet die 22 december 2009 in werking treedt. De Keur moet alle handelingen van inwoners, bedrijven etc. regelen die het beheer van het watersysteem in gevaar kunnen brengen. Grootste veranderingen ten opzichte van de vorige Keur zijn een deel van het grondwater dat nu onder het Waterschap valt. Tevens moet voor alle visgebieden een visplan gemaakt worden om de ecologische kwaliteit van het water niet in gevaar te brengen. Positief is dat in de toekomst minder vaak een vergunning moet worden aangevraagd, maar dat kan worden volstaan met een melding.

De financiele consequensties van de Keur zijn gisteren echter niet besproken. Wat kost bv. het controleren en handhaven van al die visplannen, die door de visverenigingen moeten worden opgesteld? En betekent zeggenschap over het grondwater ook dat het Waterschap daar geld voor krijgt van de Rijksoverheid of moet ze daarvoor zelf geld zien te vinden binnen haar eigen begroting. De vervanging van vergunningen door meldingen zou moeten leiden tot minder kosten, maar is dat ook zo?

Thursday, March 19, 2009

Burgercommissielid


De Hendrikus, voetveer tussen Tiel en Wamel

Vanmorgen om 09.15 uur werden alle burgercommissieleden van de adviescommissies van Waterschap Rivierenland verwacht in de kamer van dijkgraaf Gerrit Kok. Zeven of acht mensen mochten daar vervolgens de eed af leggen, waaronder ik zelf. Die eedaflegging heeft alles te maken met integriteit. Ook mensen die werken voor Waterschap Rivierenland leggen de ambtseed af. Het was eigenlijk jammer dat er niet zoveel tijd was, we werden dan ook niet aan elkaar voorgesteld. Ik kan dus slechts enkele namen noemen van mensen die ik wel herkende. Zo was daar Gijs van Eeuwijk uit Kerkdriel (?) van de fractie Lokale Regiobelangen Rivierenland en Annie van Wichen-Reijnen voor de Algemene Waterschapspartij. Verder Ger van Hout van Water Natuurlijk, maar ook Dick Kerkhof uit Vianen van Water Natuurlijk.

Wednesday, March 18, 2009

Dijkgraaf op Wereldwaterforum


Marga Kool, dijkgraaf van waterschap Reest en Wieden heeft dinsdag 17 maart gesproken op het Wereld Water Forum 5 in Istanboel over nieuwe sanitatie. Ze hield een presentatie op uitnodiging van Women in Europe for a Common Future. Het Wereld Water Forum 5 is van 16 tot en met 22 maart.

Marga Kool vertelde in haar presentatie Back to the Future over hoe in 20e eeuw de zuivering van afvalwater in Nederland is gerealiseerd en dat we de laatste jaren proberen de zuivering van afvalwater steeds meer te verbeteren. Haar presentatie maakte duidelijk dat de grondstoffen die in poep en urine zitten op een moderne manier moeten worden teruggewionen en net als vroeger weer moeten gebruiken. Kool memoreerde dat er in Nederland momenteel 25 projecten lopen waar een nieuw vorm van scheidingstoilet is geïntroduceerd. Dijkgraaf Marga Kool vertelde dat bij Reest en Wieden in Meppel hèt informatiepunt over nieuwe sanitatie staat en dat een mobiele tentoonstelling nu door Nederland reist en dat zij en de medewerkers van Reest en Wieden de gescheiden sanitatie promoten.

Het WWF is het belangrijkste waterevenement in de wereld. Het doel van het congres is waterproblematiek internationaal gezien op de kaart te zetten. Tijdens dit congres kunnen politici en beleidsmakers kennis en ervaring uitwisselen. Het congres moet leiden tot meer internationale samenwerking gericht op het vinden van oplossingen voor wereldwijde waterproblemen als gevolg van klimaatverandering. Bedrijven presenteren zich tijdens het WWF en wisselen ideeën uit over nieuwe ontwikkelingen in de branche. Het thema dit jaar: Bridging devides for water moet onderstrepen dat meer internationale samenwerking nodig is.

Tuesday, March 17, 2009

De beteugelde rivier


Al sinds de Middeleeuwen zijn wij Nederlanders bezig onze rivieren te temmen. We klemmen ze tussen dijken, snijden bochten af, leiden ze om of veranderen ze in kanalen. De Rijn, bijvoorbeeld. Anders dan wij denken, kent de Rijn niet één enkele rivierloop, maar een ingewikkeld stelsel van vertakkingen die uitwaaieren over het gehele land. In het boek De beteugelde rivier volgt Wilfried ten Brinke, werkzaam bij Rijkswaterstaat, deze riviertakken met behulp van prachtige luchtfoto's. Hij gaat uitvoerig in op de ingewikkelde processen die zich in de rivierbeddingen afspelen, en biedt zo een unieke, wetenschappelijke kijk op de rivieren die ons landschap bepalen en vormgeven.

Monday, March 16, 2009

De Nieuwe Hollandse Waterlinie



In de afgelopen week ontdekte ik ineens borden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie langs de N322 ter hoogte van Loevestein en de Poederooijense hoek. Eigenlijk was ik direct jaloers, waarom staan die borden ook niet in onze regio? Fort Giessen ligt vrijwel direct aan de N322 en fort Altena ligt natuurlijk aan de A27. Dus Woudrichem en Werkendam, waar blijven die borden? De borden zijn een cadeau van de 125 jarige ANWB en worden geplaatst bij Nationale Landschappen in Nederland. Dus voor het geld hoeft Werkendam of Woudrichem het niet te laten. De plaatsing startte overigens reeds 1 juli 2008, de borden langs de N322 staan er pas sinds vorige week.

Sunday, March 15, 2009

Visverhuizing


Tussen mijn vele foto's vond ik vandaag ineens een foto van het baggeren van de Kerkewiel in Werkendam in 2007. Hoe zou het nu zijn met de waterkwaliteit, reden voor het baggeren destijds? Al googlend kwam ik op de site van visserijbedrijf Klop, zij hadden bij de Kerkewiel zelfs een visverhuizing (mooi woord!) uitgevoerd. Jammer dat de datum ontbrak. Overigens staat er nog meer interessante informatie op de site, o.a. over vispassages. Lees meer

Friday, March 13, 2009

De antwoorden


Foto van een onbekende plek

PBR = Projectbureau

HPB = Hoofd projectbureau

PL = Projectleider

PB = Medewerker Projectbeheersing

OM = Omgevingsmedewerker

TM = Technisch medewerker

CM = Contract medewerker

PS = Project secretariaat

PG = Projectgroep

TS = Tijdschrijven

WSRL = Waterschap Rivierenland

IPM = Integraal projectmanagement

PDR = Programma directie RVR

BO - Bestuursovereenkomst

Een raadspelletje

Wie herkent deze plek?


Iedere ambtelijke organisatie heeft zo zijn eigen afkortingen. Soms verdenk ik ambtenaren ervan speciaal afkortingen te verzinnen zodat lezers er helemaal niets meer van snappen. Onderstaand een aantal afkortingen van WSRL. Wie raadt de juiste afkorting? Morgen de antwoorden.

PBR , HPB , PL , PB , OM , TM , CM , PS , PG ,TS , WSRL , IPM, PDR, BO

Thursday, March 12, 2009

Belanghebbenden?


Uiterwaarden langs de dijk bij Werkendam

Veilige dijken zijn in het belang van iedereen. Dat schrijft Waterschap Rivierenland op haar website. Toch lijk ze enigszins selectief daarin. Want terwijl er wel summier informatie over dijkverbetering in Werkendam is terug te vinden, wordt nergens een datum van de informatieavond genoemd. Sterker nog, in een ander bericht staat dat alleen mensen die in een dijkvak wonen dat aangepakt moet worden, uitgenodigd worden voor die informatieavond!
Veel gemeenten krijgen met de dijkverbeteringsplannen te maken: Nieuw-Lekkerland, Liesveld, Zederik, Vianen, Culemborg, Buren, Neder-Betuwe, Over-Betuwe, Arnhem en Werkendam. In het beheergebied van het waterschap voldoen bepaalde delen van dijken niet meer aan de eisen op het gebied van veiligheid. Daarom moeten er opnieuw plannen worden gemaakt voor dijkverbetering: veilige dijken zijn in het belang van iedereen.

Om een goede oplossing te realiseren, wil het waterschap zoveel mogelijk rekening houden met belangen en wensen vanuit de omgeving. Daarom organiseren we deze informatieavonden op maat. In een informele setting maken belanghebbenden en medewerkers van het waterschap kennis met elkaar. In groepsgesprekken worden vragen en ideeën geïnventariseerd. Indien u in een dijkvak woont, dat verbeterd moet worden, krijgt u binnenkort een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst in uw buurt.

Wednesday, March 11, 2009

Kerkenpad te Giessen






Waterschap Rivierenland, Brabants Landschap, de werkgroep landschapselementen van de Agrarische Natuurvereniging en de Hervormde kerk te Giessen hebben zich samen ingespannen voor het herinrichten van het kerkenpad te Giessen. Vorig jaar werden al nieuwe hoogstamfruitbomen aangeplant, maar daarmee was het pad nog niet af. Recent is de trap in de dijk aangebracht en deze moet ook nog wel afgewerkt worden. Daarmee kan er straks weer over het kerkenpad vanaf de kerk Giessen naar Op-Andel gewandeld worden, de route van het aloude kerkenpad in het verleden.

Tuesday, March 10, 2009

Publieksdag Zuiderklip


Op zondag 5 april kunnen wandel- en natuurliefhebbers een kijkje nemen in de Zuiderklip, een uniek natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van nationaal park de Biesbosch. Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer organiseren, in opdracht van de projectgroep Zuiderklip, deze open dag. U wordt in fluisterboten meegenomen naar de Zuiderklip, alwaar gidsen u rondleiden. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met deze verrijking in het Nationaal park. Bovendien krijgt u de kans om duizenden voorjaarsvogels te bewonderen.

Meer informatie over deze publieksdag bij het Biesboschbezoekercentrum van Staatsbosbeheer te Drimmelen; tel. 0162-682233

Sunday, March 08, 2009

Stijgende waterschapslasten


Veel dijken in het Rivierengebied rechtvaardigen hogere waterschapslasten?

De cijfers van Vereniging Eigen Huis over fors stijgende waterschapslasten hebben in de diverse media de nodige aandacht gekregen. Het merendeel van de Waterschappen heeft in haar reactie aangegegeven dat het moeilijk vergelijken is, omdat in sommige delen van Nederland waterschappen meer taken hebben die elders door provincies worden uitgevoerd.
Logisch nadenkend zou je mogen verwachten dat in lager gelegen delen van Nederland de Waterschapslasten hoger zijn. Immers, bij wonen onder de zeespiegel is het logisch dat droge voeten houden meer geld kost. Doorredenerend zou je kunnen stellen dat mensen die wonen in lager gelegen delen van Nederland dus meer moeten betalen. De top vijf van duurste waterschappen voor meerpersoonshuishoudens zijn Zeeuws Vlaanderen, Hollands Noorderkwartier, Zuiderzeeland, Hunze en Aa en Schieland en Krimpenerwaard. Aanvoerder Zeeuws Vlaanderen heeft door de nabijheid van de zee meer kosten vanwege hogere dijken; Hollands Noorderkwartier in Noord Holland ligt grotendeels onder de zeespiegel, Zuiderzeeland ligt ook in Zeeland met meer dijken, Hunze en Aa ligt deels in een lager gelegen gedeelte van Groningen en Drente en Schieland en Krimpenerwaard ligt eveneens onder de zeespiegel(heeft tevens wegenonderhoud in provincie Zuid-Holland). Zo bekeken is het niet zo vreemd dat ze in de top vijf staan. Dus als inwoners ervoor kiezen om in laag Nederland te gaan wonen, weten ze dat ze meer moeten betalen? Misschien is er een onderzoeksbureau die de waterschapslasten eens kan afzetten tegen de hoogteligging in ons land. Of vinden we als politiek dat de waterschapslasten voor iedereen even hoog moeten zijn in Nederland, ongeacht waar je woont?

Internationale Vrouwendag

CDA Heemraden

bovenste rij Francien van de Ven (Aa en Maas), Anke Dielissen (Brabantse Delta), Adri Blom (Delfland)

onderste rij Janny Lambert (Rijn en IJssel), Evelien Blom (Vallei en Eem), Lida Scheiwald (Zuiderzeeland)

Saturday, March 07, 2009

Post van WSRL

Foto van de Kromme Nol waterkering uit onverwachte hoek, foto Jan-Willem Stam
(bron www.aalburg.christenunie.nl)

Vandaag ontving ik mijn eerste uitnodiging voor een commissievergadering van Waterschap Rivierenland. Het gaat om een gecombineerde vergadering van de commissie Middelen, communicatie en regelgeving, Watersysteem en Waterkeringen en wegen op donderdag 19 maart. Het enige agendapunt is de ontwerp-Keur. De keur beoogt handelingen van inwoners, bedrijven etc. te reguleren die het beheer van het watersysteem in gevaar kunnen brengen.

Hoewel namens het CDA tijdens de laatste algemene bestuursvergadering van 13 februari werd gevraagd of commissieleden ook nog enige introductie in het werk van het Waterschap krijgen, zoals ook bij nieuwe bestuursleden is gebeurd, mocht ik daarover nog geen post ontvangen. De commissieleden worden kennelijk gelijk in het diepe gegooid.

Friday, March 06, 2009

Lelijk langs het water

Foto van Gillis Vingerling van bedrijventerrein langs de Hoge Maasdijk

De provincie Noord-Brabant stelt geld beschikbaar om lelijke plekken in de provincie op te knappen. Iedere gemeente mocht een plek voordragen die in aanmerking komt om op te knappen. Zowel in Aalburg als in Woudrichem hebben ze een plek langs het water ingestuurd. In Aalburg gaat het om de Wijkse Bol, in Woudrichem om het bedrijventerrein langs de Hoge Maasdijk bij Woudrichem. Recent was daarover nog een discussie in MAAS. Liefst ziet Woudrichem de huidige bedrijven vertrekken. Wat er voor terug moet komen is nog niet geheel duidelijk.

De lelijke plek van Werkendam is overigens niet direct aan het water, wel aan het Kerkeinde, de dijk langs de Merwede.

Thursday, March 05, 2009

Top tien van hoogwaterstanden in afgelopen 100 jaar

Hoog water op 31 mei 1983 aan de Sleeuwijkse dijk


3 janauri 1926 12.600 m3/sec bij Lobith


31 januari 1995 12.060m3/sec


18 januari 1920 11.365 m3/sec


25 december 1993 11.000 m3/sec


30 maart 1988 10.300 m3/sec


2 januari 1920 10.000 m3/sec


3 januari 1948 9.890 m3/sec


27 februari 1970 9.850 m3/sec


31 mei 1983 9.779 m3/sec


21 januari 1955 9.545 m3/sec




Wednesday, March 04, 2009

Waterkering op orde

Videobeelden Brabants Dagblad










De proefsluiting van de Kromme Nol Waterkering is woensdag vlekkeloos verlopen. Twee patrouilleschepen van Rijkswaterstaat hielden het scheepvaartverkeer op afstand. De kering wordt tweemaal per jaar getest en jaarlijks inspecteren duikers de twee meter brede, betonnen drempel en worden er DVD opnames gemaakt. Dit keer zijn door de duikers wel enkele scheurtjes geconstateerd die straks samen met andere onderhoudswerkzaamheden aan de kering worden gerepareerd. Na de inspectie door de duikers werd de waterkering gesloten, in drie kwartier zakt deze langzaam in het water. Dijkopzichter Tom Veenhof van Waterschap Rivierenland vertelt dat de kering vroeger in het jaar is getest. "Voorheen gebeurde het in april, maar de kering is een geliefde broedplaats voor duiven. Door te kiezen voor maart voorkomen we dat de duiven in het broedseizoen gestoord worden. Komend najaar wordt de waterkering handmatig getest, ook als de stroom uitvalt moet de kering gesloten kunnen worden. Verder moet de software worden vervangen en wordt belettering op de waterkering aangebracht". De Kromme Nol Waterkering is één van de grootste kunstwerken van Waterschap Rivierenland en beschermt buitendijkse bewoners langs de Afgedamde Maas tegen wateroverlast. De kering wordt overigens pas gesloten als het waterpeil in de Maas tot 3,5 meter is gestegen, vele bewoners hebben het water dan al in huis.

Tuesday, March 03, 2009

Zin in de lente!


Monday, March 02, 2009

Alleenstaanden duur uit


Alleenstaanden in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden betalen 258 euro aan waterschapslasten, een stijging van 8,4 procent t.o.v. vorig jaar. Daarmee staat Waterschap Rivierenland in de top vijf van duurste waterschappen voor de alleenstaanden. Nu moet er wel bij vermeld worden, dat in genoemde regio het Waterschap ook zorgt voor het wegenonderhoud in het buitengebied.
Meerpersoonshuishoudens in de regio van Waterschaprivierenland betalen in 2009 gemiddeld 11,7 procent meer aan waterschapslasten. De gemiddelde stijging in heel Nederland is 5 procent voor meerpersoonshuishoudens, voor eenpersoonshuishoudens is dit zelfs 17 procent.
De cijfers zijn afkomstig uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Ook in 2007 stond Waterschap Rivierenland al in de top vijf van duurste waterschappen.

Lees meer op http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigenHuis/Actueel/Nieuws/OnderzoekVEHWaterschapslastenForsHoger.htm




Sunday, March 01, 2009

Vroeger was alles beter?

Soms lees ik weleens oude blogs na van een tijd geleden. En soms wordt ik dan verrast door mijn eigen creativiteit. Zo zelfs, dat de neiging ontstaat te zeggen dat vroeger alles beter was. En als je dan ook nog een historische tic hebt, wordt het wel heel verleidelijk om vroeger tijden te verheerlijken. Daarom deze keer een historische bijdrage over het 12,5 jarig bestaan van het Hoogheemraadschap voor het Land van Heusden en Altena in 1966. Dit Hoogheemraadschap is ontstaan na de watersnoodramp in 1953 en was een voorloper van Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch.


Dijkgraaf A.D. den Dekker schrijft erover. "Het is prettig een gedenkdag in de historie van het land van Heusden en Altena mee te maken, doch het is nog veel plezieriger te mogen constateren, dat in de periode tussen deze en de vorige mijlpaal, het door de dijken van het hoogheemraadschap omringde gebied goed kon worden beschermd tegen het water. In de jaren tussen 1 januari 1954 en 1 juli 1966 konden vele verbeteringen tot stand worden gebracht in het waterkerend vermogen van de dijken. Bij het vervullen van een taak als het verdedigen van een gebied tegen de soms gewelddadige krachten van het water, moet een waterschapsbestuur voortdurend op zijn qui vive zijn, want wat er kan gebeuren als dat niet het geval is, heeft de geschiedenis, helaas, overduidelijk bewezen".



(wapen van Hoogheemraadschap voor het Land van Heusden en Altena, het had een schild van goud. De twee zalmen zijn afkomstig van het Oudland van Altena, Het zesspakig wiel verwijst naar het wapen van Heusden en ommelanden. De tien sterren verwijzen naar de tien gemeenten in het Land van Heusden en Altena. De drievoudige zoom van sabel, goud, sabel symboliseert de beschermende dijken met daarop gelegen wegen)