Ouwelullenpaden
Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.
Tijdens de laatste AB vergadering van Waterschap Rivierenland werd het Bestuursakkoord vastgesteld. Maar meer en meer rijst bij mij de vraag: Van wie is het Bestuursakkoord? In andere politieke besturen stellen fracties onderling een akkoord/coalitieprogramma op, dat kan bogen op een meerderheid in het bestuur. In de gemeenteraad of Provinciale staten wordt dat vervolgens vastgesteld als opdracht aan het college van B & W. of GS. Kaderstellen door de raad /Staten en het college voert uit. Duaal dus. Bij het Bestuursakkoord van het Waterschap leek het er echter op dat dit door het CDH is opgesteld en dat het algemeen bestuur gewoon akkoord moest gaan. Zelf verbaasde ik me tijdens de vergadering vooral over de reactie van de dijkgraaf die het Bestuursakkoord verdedigde. Suggesties van bestuursleden of discussie punten werden eigenlijk genegeerd. Letterlijk zei de dijkgraaf niet in detail te willen gaan en ook de tekst niet te willen veranderen. Wel zegde hij toe als DB naar de accenten te willen kijken. Wreekt zich hier het monistische systeem in de Waterschapsbesturen?
Ook algemeen bestuurslid Jan Buchner (ChristenUnie) had kennelijk iets anders verwacht van het debat rond het Bestuursakkoord. "Van de coalitiepartijen waren er maar heel weinig die er nog iets over wilden zeggen. De oppositie met uitzondering van de PvdA-fractie hield grotendeels ook haar kruit droog. Op vragen die wij nog hadden bij het bestuursakkoord is van het dagelijkse bestuur ook nauwelijks een antwoord gekomen. We betreuren een dergelijke gang van zaken. Het zal zeker binnenkort in de fractie nog eens aan de orde komen", zo schrijft hij op zijn blog.. Lees verder op http://rivierenland.christenunie.nl/k/20924/news/view/335344/309895/Weblog---Jan-Buchner-23-februari.html
De prut blijkt ijzerhoudend grondwater dat vanwege het ijzer een roestkleur heeft. Door die kleur kan men denken dat het water uit de riolering afkomstig is, maar dat is niet het geval.
Bij de afkoppeling (van regenwater?) in Giessen is er aan de Parallelweg een helofytenfilter aangelegd. In dit filter loopt nu prut. Is dit de bedoeling en levert dit geen gevaar op voor eventueel spelende kinderen?
Door een wijziging in de verordening van de adviescommissies van Waterschap Rivierenland mag iedere fractie een niet-bestuurslid benoemen. Dat is vrijdag 13 februari door het algemeen bestuur besloten bij de vaststelling van de nieuwe verordening op de adviescommissies. Als voorwaarde voor benoeming van de niet-bestuursleden geldt wel dat zij op de kieslijst van de waterschapsverkiezingen in 2008 stonden. Zelf zal ik voor het CDA zitting nemen in de commissie Waterkeringen en wegen; de commissie staat onder leiding van heemraad Rene Cruijsen. De eerste vergadering is 1 april (geen grap!). Richard Matser uit Tiel neemt zitting in de commissie middelen, communicatie en regelgeving. Henk Gertsen uit Huissen heeft zitting in de commissie waterketen en Lambert de Wildt uit Overasselt in de commissie watersystemen. Heemraad Arie Bassa uit Hei- en Boeicop is beurtelings voorzitter van de commissie watersystemen.
Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland kan tijdens de warme truiendag van vrijdag de dertiende hun trui thuis laten tijdens de vergadering. Tijdens de dag wordt Nederland opgeroepen de verwarming enkele graden lager te zetten. Omdat het hoofdkantoor van het waterschap verwarmd wordt met warmte/koude opslag in plaats van gasverwarming, is beoogde energiebesparing hier aan de orde van de dag. Een warme trui is komende vrijdag dus overbodig. Met de Warme Truiendag vragen initiatiefnemers Het Klimaatverbond en kinderzender Zapp (Nederland 3) aandacht voor het klimaat en de vermindering van CO2-uitstoot. De verwarming één graad lager bekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. Het klimaatneutrale hoofdkantoor van het waterschap veroorzaakt met de warmte/koude opslag geen CO2-uitstoot. Het kantoor is niet het enige initiatief waarmee het waterschap laat zien dat de aandacht voor het klimaat serieus is. Met onder andere inkoop van duurzame materialen, terreinbeheer en energiemaatregelen levert het waterschap tevens een bijdrage aan duurzaam en klimaatbewust waterbeheer. Met nieuwe maatregelen en investerimgen wil het waterschap zich de komende jaren op dit terrein blijven ontwikkelen.
Het water, vriend en blauwe pracht …
soms vlaag van woede, we zijn ongerust,
onverwacht een noordwester op de kust,
een helse kracht, vijand in de nacht.
Duisternis, rollende golven:
de dijk buigt en breekt door …
mensen en vee gaan teloor,
leven wordt zomaar bedolven.
Het land ademt weer zonder zorgen,
boeren turen en ploegen onvervaard …
iedereen denkt aan morgen.
Gij, kinderen van de nieuwe dageraad:
wandelaars en fietsers onbedorven,
flierefluiters in een zee zonder afbraak.
Piet Hartman