hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, February 28, 2009

Ouwelullenpaden


Ik wist niet wat ik las! In een speciale waterspecial van de provincie Brabant noemt Werkendammer Cees voor den Dag de akkerranden 'ouwelullenpaden'. "Sommige boeren zijn niet meer de jongste. Soms rijden ze met hun auto over de akkerrand, dat doe ik zelf ook weleens", zo vertelt hij. De benaming doet echter niets af aan het doel van het agrarisch akkerranden beheer. Minder uitspoeling van stikstof en fosfaat van landbouwpercelen in de sloot. In het Land van Heusden en Altena worden veel van de akkerranden ingezaaid met een wild bloemenmengsel, prachtig om te zien in de zomer. In Brabant doen in totaal 500 boeren mee. Tot 2013 geeft Brabant 10 miljoen euro voor de akkerranden. Hoeveel dit bij Waterschap Rivierenland is, weet ik niet.

Friday, February 27, 2009

Ruimte voor de rivier bij Avelingen



Bij bedrijventerrein Avelingen in Gorinchem vlakbij de Merwedebrug wordt ook een project uitgevoerd van Ruimte voor de rivier. Een deel van de uiterwaarden wordt hier vergraven en ook delen van de noodbrug (deze liggen ook in Sleeuwijk in de uiterwaarden!) wordt waarschijnlijk opgeruimd. Bekijk het filmpje en lees verder

Thursday, February 26, 2009

Stijging Waterschapslasten te verklaren?


http://www.uvw.nl/pagina_4647.html?GOTO=2870

Wednesday, February 25, 2009

De rekenkamer



De VEMW is kritisch over het ontbreken van rekenkamers bij Waterschappen. Lees meer op http://www.vemw.nl/cms/showpage.aspx?id=945

Overigens heeft Waterschap Rivierenland wel een Rekenkamer (sinds 2006?), het was daarmee één van de pioniers onder de Waterschappen.

Tuesday, February 24, 2009

Van wie is het bestuursakkoord?


Cultuur-Historisch erfgoed van Waterschap Rivierenland langs de Bergsche Maasdijk bij Bern

Tijdens de laatste AB vergadering van Waterschap Rivierenland werd het Bestuursakkoord vastgesteld. Maar meer en meer rijst bij mij de vraag: Van wie is het Bestuursakkoord? In andere politieke besturen stellen fracties onderling een akkoord/coalitieprogramma op, dat kan bogen op een meerderheid in het bestuur. In de gemeenteraad of Provinciale staten wordt dat vervolgens vastgesteld als opdracht aan het college van B & W. of GS. Kaderstellen door de raad /Staten en het college voert uit. Duaal dus. Bij het Bestuursakkoord van het Waterschap leek het er echter op dat dit door het CDH is opgesteld en dat het algemeen bestuur gewoon akkoord moest gaan. Zelf verbaasde ik me tijdens de vergadering vooral over de reactie van de dijkgraaf die het Bestuursakkoord verdedigde. Suggesties van bestuursleden of discussie punten werden eigenlijk genegeerd. Letterlijk zei de dijkgraaf niet in detail te willen gaan en ook de tekst niet te willen veranderen. Wel zegde hij toe als DB naar de accenten te willen kijken. Wreekt zich hier het monistische systeem in de Waterschapsbesturen?

Ook algemeen bestuurslid Jan Buchner (ChristenUnie) had kennelijk iets anders verwacht van het debat rond het Bestuursakkoord. "Van de coalitiepartijen waren er maar heel weinig die er nog iets over wilden zeggen. De oppositie met uitzondering van de PvdA-fractie hield grotendeels ook haar kruit droog. Op vragen die wij nog hadden bij het bestuursakkoord is van het dagelijkse bestuur ook nauwelijks een antwoord gekomen. We betreuren een dergelijke gang van zaken. Het zal zeker binnenkort in de fractie nog eens aan de orde komen", zo schrijft hij op zijn blog.. Lees verder op http://rivierenland.christenunie.nl/k/20924/news/view/335344/309895/Weblog---Jan-Buchner-23-februari.html

Monday, February 23, 2009

Helofytenfilter (2)


Verbazingwekkend hoe snel er een reactie kwam vanuit het Woerkumse gemeentehuis op de PvdA vragen over de prut uit de helofytenfilter aan de Parallelweg van Giessen. En dat nog geen week nadat de vragen gesteld zijn. Als brieven van burgers in de toekomst ook zo snel beantwoord worden.........


De prut blijkt ijzerhoudend grondwater dat vanwege het ijzer een roestkleur heeft. Door die kleur kan men denken dat het water uit de riolering afkomstig is, maar dat is niet het geval. Het helofytenfilter is een milieuvriendelijke, duurzame manier om het afgekoppelde regenwater uit Giessen af te voeren naar de Alm. Ook zuivert het helofytenfilter incidenteel, bij langdurige heftige regen, op natuurlijke wijze overstortwater vanuit het rioolstelsel. Daarmee beschermt het filter de Alm tegen vervuiling. De bruine prut is echter instromend grondwater. Om de vrije instroom van grondwater tegen te gaan is bij de aanleg van het helofytenfilter waterdicht gronddoek aangebracht. Dat doek wordt vastgemaakt aan de punten waar het water in- en uitstroomt, en dat zijn altijd kwetsbare punten waar het grondwater toch langs kan sijpelen. Ook op andere plaatsen blijkt het gronddoek niet waterdicht. Het kan zijn dat er scheurtjes inzitten, veroorzaakt door zettingen in de ondergrond. Op dit moment worden verschillende opties onderzocht om het gronddoek al dan niet te repareren. De opmerking van De Peuter dat 'De zorgen die de PvdA uit geheel ongegrond zijn', lijken dus een beetje voorbarig.

Sunday, February 22, 2009

Zal eens de Alm weer stromen?




Ooit was de Alm een zijrivier van de Maas, maar dat is al eeuwen geleden. De kans dat de Alm ooit nog eens zal stromen is klein. Door herinrichting met natuurvriendelijke oevers heeft het riviertje de laatste jaren wel aan schoonheid gewonnen. Toch is het einde van de Alm bij Nieuwendijk niet echt fraai. Een Nieuwendijker maakt zich er zorgen over. "Ik vind het zonde, dat de Alm tussen het Dijkje en de Buitenkade zo aan het dichtslibben is. Ik heb zo'n 5 a 6 jaar geleden contact hierover gehad met de gemeente, die me doorverwees naar het waterschap. Deze gaven destijds aan, dat het probleem was, dat ze nergens heen konden met het slib. Nu hoor ik, na de vorstperiode waarin veel dorpsgenoten zijn wezen schaatsen op deze Alm, dat veel meer mensen het erg jammer vinden dat onze Alm er zo slecht bij ligt".


Friday, February 20, 2009

Allen Bedankt!


Henk Hellegers, burgemeester van Dussen in 1995 en voormalig dijkgraaf Bastiaan Snoek



De gemeentebesturen van Aalburg, Dussen, Werkendam en Woudrichem en het bestuur van het Waterschap Alm en Biesbosch danken hierbij allen die zich afgelopen week, op welke manier dan ook, hebben ingezet om een eventuele doorbraak van een dijk in het Land van Heusden en Altena, te voorkomen dan wel in geval van nood direkt hulp te kunnen bieden.
Bijzondere dank gaat uit naar de Politie van het district Oosterhout en de Brandweer en GGD van het Stadsgewest Breda voor de bijzonder vakkundige ondersteuning bij de uitwerking van de plannen.

7 februari 1995

Burgemeesters en wethouders van Aalburg, Dussen, Werkendam, Woudrichem

(Bron: Nieuwsblad Land van Heusden en Altena van 9-2-1995)

Thursday, February 19, 2009

Boerenslimheid?


Bestuur Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch in 1983 bij het Wapen van Emmickhoven

De invloed van boeren is nog altijd groot in de Waterschappen. Ze worden ook weleens gekscherend de Boerenrepublieken genoemd. In het verleden was die invloed vanzelfsprekend omdat de boeren ook het merendeel van de lasten moesten betalen. Sinds de burgers echter mee moeten betalen aan waterbeheer, zijn de boeren echter steeds minder gaan betalen. Uit het onderzoek van CBS blijkt dat het aandeel van eigenaren van huizen en bedrijfspanden in de belasting voor watersysteembeheer en (vaar-)wegenbeheer is gestegen van 39 procent in 1995 naar 51 procent in 2009, terwijl het aandeel dat bewoners betalen met bijna de helft is toegenomen, van 26 procent naar 37 procent. Grondbezitters brengen in dit jaar 12 procent (35 procent in 1995) van deze belastingen op. Dus terwijl de lasten die boeren betalen zijn gehalveerd, domineren ze nog steeds de Waterschapbesturen. Zou dat iets te maken hebben met boerenslimheid?

Wednesday, February 18, 2009

Waterbeheer kost burger steeds meer


Stijging van de waterschapslasten

De waterschapsbelastingen zijn toegenomen van 1 130 miljoen euro in 1995 tot 2 165 miljoen euro in 2009. Deze belastingen stijgen daarmee ruim twee keer zo snel als de inflatie. Waterschappen hebben twee hoofdtaken: de zuivering van afvalwater en watersysteembeheer (zorgen voor droge voeten en schoon water). Daarnaast kunnen waterschappen ook (vaar-)wegen beheren. De kosten die de waterschappen maken voor deze taken worden vrijwel geheel betaald uit de waterschapsbelastingen.

Huishoudens en bedrijven betalen zuiveringsheffing voor de zuivering van afvalwater. De hoogte hiervan is afhankelijk van de mate waarin zij het water vervuilen. Voor watersysteembeheer en (vaar-)wegenbeheer betalen alle belanghebbenden.
Eigenaren en bewoners betalen steeds groter aandeel

De belasting die opgelegd wordt voor het watersysteembeheer en het (vaar-)wegenbeheer wordt de laatste tien jaar steeds meer opgebracht door huiseigenaren, bezitters van bedrijfspanden en bewoners, en steeds minder door grondbezitters. De heffing die eigenaren van huizen en bedrijfspanden betalen is gebaseerd op de WOZ-waarde.

Het aandeel van eigenaren van huizen en bedrijfspanden in de belasting voor watersysteembeheer en (vaar-)wegenbeheer is gestegen van 39 procent in 1995 naar 51 procent in 2009, terwijl het aandeel dat bewoners betalen met bijna de helft is toegenomen, van 26 procent naar 37 procent. Grondbezitters brengen in dit jaar 12 procent ((35 procent in 1995) van deze belastingen op.

Het aandeel dat huishoudens en bedrijven betalen voor de zuivering van afvalwater is al jaren onveranderd. Huishoudens betalen iets meer dan 70 procent, bedrijven iets minder dan 30 procent van de zuiveringsheffing.
Bron: CBS

Tuesday, February 17, 2009

Prut uit helofytenfilter




Bij de afkoppeling (van regenwater?) in Giessen is er aan de Parallelweg een helofytenfilter aangelegd. In dit filter loopt nu prut. Is dit de bedoeling en levert dit geen gevaar op voor eventueel spelende kinderen? De PvdA fractie in Woudrichem heeft er grote zorgen over omdat zij niet indruk hebben dat er iets aan gedaan wordt.In een brief aan het college hebben ze enkele foto's bijgevoegd van het filter en de prut die eruit komt. Tevens kondigen ze aanvullende vragen aan over het onderwerp.


Monday, February 16, 2009

Lid van commissie Waterkeringen en wegen


Baggeren van de sloot langs de N322

Door een wijziging in de verordening van de adviescommissies van Waterschap Rivierenland mag iedere fractie een niet-bestuurslid benoemen. Dat is vrijdag 13 februari door het algemeen bestuur besloten bij de vaststelling van de nieuwe verordening op de adviescommissies. Als voorwaarde voor benoeming van de niet-bestuursleden geldt wel dat zij op de kieslijst van de waterschapsverkiezingen in 2008 stonden. Zelf zal ik voor het CDA zitting nemen in de commissie Waterkeringen en wegen; de commissie staat onder leiding van heemraad Rene Cruijsen. De eerste vergadering is 1 april (geen grap!). Richard Matser uit Tiel neemt zitting in de commissie middelen, communicatie en regelgeving. Henk Gertsen uit Huissen heeft zitting in de commissie waterketen en Lambert de Wildt uit Overasselt in de commissie watersystemen. Heemraad Arie Bassa uit Hei- en Boeicop is beurtelings voorzitter van de commissie watersystemen.

Sunday, February 15, 2009

Medeverantwoordelijk bij meepraten?


Zonsondergang op de Waal

Bij planstudies naar de ruimtelijke ontwikkeling en/of invulling van gebieden worden vaak stuurgroepen gevormd van velerlei organisaties. Het risico van meedenken in zo'n stuurgroep is echter dat je ook medeverantwoordelijk bent voor het eindresultaat. Of kun je dan nog zeggen dat je wel meegedacht hebt, maar het eigenlijk niet eens bent. Het onderwerp werd aangehaald door Gerard Nieuwenhuizen (PvdA) in de vergadering van het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland n.a.v. het bestuursakkoord. Daarin wordt het bouwen in uiterwaarden afgewezen. Letterlijk staat er: Nee, tenzij... Waterschap Rivierenland is echter lid van de stuurgroep Waalweelde. En binnen dat project zijn meerdere plannen voor buitendijks bouwen. Hoe is dit met elkaar te rijmen, geeft dit in de praktijk niet te veel spanning? Op 11 maart is er overigens weer een bijeenkomst van Waalweelde in Druten.

Saturday, February 14, 2009

Kromme Nol waterkering sluit 4 maart



Waterschap Rivierenland voert woensdag 4 maart een proefsluiting uit van de Kromme Nol waterkering bij Wijk en Aalburg. Bij een eerdere proefsluiting van de kering Kromme Nol is gebleken dat de handmatige sluiting én de sluiting die wordt gesimuleerd door de stijging van rivierpeil al jaren niet zijn uitgevoerd. Het is dus onzeker of deze werken. Vandaar de test van de proefsluiting op 4 maart. De sluiting is gepland in de ochtend.

Friday, February 13, 2009

Robuust ontwerpen


Waterinlaat bij de Afgedamde Maas

Dijken moeten robuust ontworpen worden, dat betekent dat nu al rekening gehouden wordt met mogelijke klimaatveranderingen in de toekomst. Zodat niet een dijk wordt opgehoogd en diezelfde dijk na tien of twintig jaar opnieuw op de schop moet vanwege aangescherpte normen. Dat staat te lezen in het bestuursakkoord van Waterschap Rivierenland dat vandaag is vastgesteld door het Algemeen Bestuur. Ook de commissie Veerman schrijft in haar rapport over de noodzaak van robuust ontwerpen. Toch zit er nog wel een addertje onder het gras. Dijkverbeteringen worden bekostigd door de Rijksoverheid en uitgevoerd door het Waterschap. Indien het Rijk niet bereid is de meerkosten van robuust ontwerpen te betalen, ontstaat er een probleem. Moet het Waterschap de meerkosten dan voorfinancieren of toch een minder robuust ontwerp maken? Terwijl ze eigenlijk al weet, dat er dan binnen afzienbare tijd opnieuw opgehoogd moet worden.

Thursday, February 12, 2009

Boompje groot, plantertje dood




Het is een bekend gezegde; boompje groot, plantertje dood. Vandaag is echter onze grootste boom omgezaagd en die was toch nog maar twintig jaar oud. Wel groot dus, maar het plantertje was nog niet dood. Mijn dochter heeft het hout mee voor de kachel, zodat ze er nog een winter warmte van heeft.

Wednesday, February 11, 2009

Geen warme trui voor waterschapbestuur


Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland kan tijdens de warme truiendag van vrijdag de dertiende hun trui thuis laten tijdens de vergadering. Tijdens de dag wordt Nederland opgeroepen de verwarming enkele graden lager te zetten. Omdat het hoofdkantoor van het waterschap verwarmd wordt met warmte/koude opslag in plaats van gasverwarming, is beoogde energiebesparing hier aan de orde van de dag. Een warme trui is komende vrijdag dus overbodig. Met de Warme Truiendag vragen initiatiefnemers Het Klimaatverbond en kinderzender Zapp (Nederland 3) aandacht voor het klimaat en de vermindering van CO2-uitstoot. De verwarming één graad lager bekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. Het klimaatneutrale hoofdkantoor van het waterschap veroorzaakt met de warmte/koude opslag geen CO2-uitstoot. Het kantoor is niet het enige initiatief waarmee het waterschap laat zien dat de aandacht voor het klimaat serieus is. Met onder andere inkoop van duurzame materialen, terreinbeheer en energiemaatregelen levert het waterschap tevens een bijdrage aan duurzaam en klimaatbewust waterbeheer. Met nieuwe maatregelen en investerimgen wil het waterschap zich de komende jaren op dit terrein blijven ontwikkelen.

Tuesday, February 10, 2009

Bestuursakkoord


Asbest in de sloot

Tijdens de installatie van het nieuwe Waterschapsbestuur op 8 januari werd door een fractie al opgemerkt dat het eigenlijk vreemd is om eerst de mensen te benoemen (heemraden) en dan pas het te voeren beleid vast te leggen. Ik kan ze daarin geen ongelijk geven, al is de beleidsruimte bij Waterschappen natuurlijk beperkt omdat ze een uitvoeringsorganisatie zijn. Vrijdag 13 februari wordt het Bestuursakkoord alsnog besproken tijdens de algemene bestuursvergadering van Waterschap Rivierenland.

Interesse in het Bestuursakkoord? Klik hier

Monday, February 09, 2009

Noodpakket


De overheid roept burgers op een noodpakket in huis te hebben, voor het geval er een ramp gebeurt,zoals bijvoorbeeld een overstroming. Maar heeft diezelfde overheid haar eigen noodpakket wel op orde? Najaar 2008 werd er in heel Nederland geoefend, er werd een overstroming nagebootst en bestuurders en hulpdiensten zetten zich in om alles soepel te laten verlopen. Vorige week presenteerde het Team Management Overstromingen een rapport met bevindingen en aanbevelingen. De taskforce concludeert in zijn rapport dat de veiligheidsregio’s de afgelopen twee jaar ‘veel vooruitgang hebben geboekt’ en inmiddels ‘aanzienlijk beter zijn voorbereid op overstromingen’. Voor het rijk is dit geenszins het geval. Zo ontbreekt een nationaal evacuatieplan, dat in de ogen van de commissie echter ‘onontbeerlijk’ is ‘om orde te scheppen in de chaos die overstromingen teweegbrengen’. De overheid heeft haar eigen noodpakket dus nog niet op orde. Het rapport is overigens boeiend om te lezen. Belangrijk is vooral de communicatie. Naar burgers, maar ook hulpdiensten onderling. Handig om dan dezelfde apparatuur te gebruiken bv. Zelf mocht ik eenmaal meedoen aan een rampenoefening. Wat me bijgebleven is, was vooral het gebrek aan communicatie. Want als je je huis moet verlaten en elders wordt opgevangen, wil je vooral weten wat er gebeurt en wanneer je weer naar huis mag.
Het hele rapport is te lezen via http://www.binnenlandsbestuur.nl/Uploads/Files/Document/TMO-Bevindingenrapport-5feb09-EMBARGO-EXEMPLAAR.pdf

Sunday, February 08, 2009

Waterland


Neem Hollands boer zijn gulden af,
zijn centen en vierduiten,
dan houdt hij nog zijn vette klei
en staat erbij te fluiten.

Neem Hollands boer zijn landen af,
dan houdt hij nog zijn water;
daar maalt hij toch weer land op uit,
wat vroeger of wat later.

Neem Holland al zijn dijken weg
en laat het onderlopen;
geen nood: elk kaasboerinneke
gaat vissersnetten knopen.

Neem Holland al zijn bomen weg,
zijn wilgen en zijn peppels,
dan ruist nog Hollands windezang
door 't riet van sloot en greppels.

Maar neem je Hollands water weg,
zijn plassen en zijn vaarten,
dan is mijn land geen Holland meer,
al staat het op de kaarten.

Dan wordt het duin een woestenij,
dan dorren al de weiden,
dan gaat mijn mooie Holland dood
omdat het dorst moet lijden.

Johan van Meurs (1835-1915)

Saturday, February 07, 2009

De nieuwe Waterwet

Het water van de Merwede heeft uiteraard de functie scheepvaart

De Eerste Kamer heeft op 27 januari de Waterwet zonder stemming aangenomen. De Tweede Kamer had de wet reeds op 25 maart 2008 met algemene stemmen aangenomen.
Met dit voorstel worden acht bestaande wetten voor het waterbeheer in Nederland vervangen door één Waterwet. Deze Waterwet regelt het beheer van oppervlaktewater en grondwater. Ook verbetert het de samenhang tussen waterbeleid en ruimtelijke ordening. Daarnaast wil het voorstel een bijdrage leveren aan vermindering van de regels, vergunningstelsels en administratieve lasten.
Het doel van het voorstel is om waterschappen, gemeenten en provincies beter in staat te stellen wateroverlast, waterschaarste en watervervuiling tegen te gaan. Ook voorziet het voorstel in het toekennen van functies voor het gebruik van water zoals scheepvaart, drinkwatervoorziening, landbouw, industrie en recreatie. Op basis van de functie worden eisen gesteld aan de kwaliteit en de inrichting van het water. De huidige zes vergunningstelsels op het gebied van water worden gebundeld zodat zowel de burger als het bedrijfsleven eenvoudiger een vergunning aan kunnen vragen.

Friday, February 06, 2009

Dijkverzwaring in Werkendam

Ergens in de buurt van dit verkiezingsbord moet de dijkverzwaring plaatsvinden?

Even buiten Werkendam, aan de zuidzijde van de rivier de Merwede, moet een stuk dijk van zo’n halve kilometer worden verstevigd. Vaak gehanteerde oplossingen, zoals het binnendijks aanbrengen van een berm van grond, of het verflauwen van het talud, kunnen hier niet worden toegepast. Het betreft namelijk een dichtbebouwd stuk dijk, met huizen op het talud.

Royal Haskoning kreeg opdracht van het Waterschap Rivierenland om diverse oplossingen in beeld te brengen. De kansrijkste varianten, alle buitendijks, zijn uitgewerkt tot een voorontwerp:
• verplaatsing van de dijk van zo’n 5 à 10 meter richting rivier plus ophoging en versterking middels een dam- of diepwand;
• Een iets verdere verplaatsing (20 m) richting rivier en toepassing van een zogeheten mixed-in-place versterking.
• Een nog verdere verplaatsing (50 m) van de dijk die dan geheel in grond wordt opgeworpen.

De laatste variant is de goedkoopste oplossing, maar kent wel een aantal grote bezwaren. Zo wordt het rivierbed aanzienlijk versmald wat opstuwing van het water tot gevolg heeft. Deze verhoging van de waterstand zou op een andere plek moeten worden gecompenseerd. Compensatie zou kunnen plaatsvinden door vergravingen in de uiterwaard. Ook wordt een verlaging van de kribben ter plekke onderzocht.

Op dit moment wordt er nog druk gestudeerd op de varianten en de compensatiemaatregelen. Uiteindelijk zal de ambtelijke begeleidingscommissie, waarin Royal Haskoning zitting heeft samen met de Provincie, Rijkswaterstaat en de gemeente Werkendam, bepalen welke variant de voorkeur heeft.
(bron www.royalhaskoning.com)

Thursday, February 05, 2009

Overvloed aan waterplannen?

Één van de vele waterplannen

Maandagavond tijdens de inspraak op het Waterbeheerplan van Waterschap Rivierenland en het provinciaal waterplan van Gelderland was één van de zes insprekers Bob Metz uit Zaltbommel. Hij klaagde vooral over de veelheid aan waterplannen. En vond de relatie tussen plannen als Ruimte voor de Rivier, Waalweelde en Waterbeheerplan onduidelijk. "Hoe kun je dit als burger in hemelsnaam nog volgen?". Hij was bij zo'n dertig plannen in het Rivierengebied de tel kwijt geraakt en dacht dat er inmiddels al zo'n 50 plannen bestaan. Over Waalweelde had hij vernomen dat er inmiddels vijf projectontwikkelaars bij betrokken zijn. "Voor mij is het hele Waterplan een lege huls met loze frasen". Hoewel iets positiever dan Bob Metz over de waterplannen duizelt het inderdaad als je kennis neemt van alle plannen. Op 16 februari wordt de inspraak op het Waterbeheerplan van Waterschap Rivierenland afgesloten, maar inspreken op het Stroomgebied beheerplan kan nog tot 22 juni. Inspreken op het Nationaal Waterplan kan van 11 mei tot en met 22 juni. En dan hebben we nog niet gesproken over het Waterplan als structuurvisie en de nieuwe Waterwet. Bent u er nog?

Wednesday, February 04, 2009

Rivier of natuur


Zijn de plannen voor de herinrichting van Munnikenland nu bedoeld voor meer ruimte voor de rivier of meer ruimte voor de natuur? Het is een vraag die vanavond naar voren kwam tijdens een informatie avond van Waterschap Rivierenland over de verdere planvorming in Munnikenland in huis Brakel. Ook bij de Noordwaard in Werkendam is die vraag regelmatig gesteld. Wil de Rijksoverheid niet gewoon meer natuur en probeert ze het onder het mom van meer ruimte voor de rivier aan de burgers te verkopen? De boeren in het gebied bleven echter stevig tegengas geven en waren meer dan kritisch. Toch zitten er ook mooie kanten aan het project. Meer aandacht voor de cultuurhistorie en geld voor het opknappen van de batterijen van Poederoijen en Brakel. Herstel van het historische uitwateringswerk en omkaden van Munnikenhof. Uitsmijter van de avond was het voorstel om Slot Loevestein ook terug te geven, niet aan de natuur maar aan Woudrichem. Ooit door Maarten van Rossum geroofd als oorlogsbuit werd het nu tijd om het slot terug te geven,zo meende een van de aanwezigen.
Overigens was de leiding van de avond in handen van de nieuwe heemraad Veiligheid Rene Cruijsen. Misschien was het zijn debuut, maar hij moet duidelijk nog bijleren.

Monday, February 02, 2009

Zomerganzen



De provincie Gelderland heeft nog geen beleid om de overlast van zomerganzen terug te dringen. Tijdens de inspraak over het Gelderse waterplan werd door meerdere inwoners geklaagd over de overlast van zomerganzen. Mede door de mest is er een verhoogde concentratie bacterieen in zwemwaterplassen aangetroffen. De enige remedie lijkt het verjagen en afschieten van ganzen. Voor winterganzen bestaan regelingen, waarbij agrariers een vergoeding kunnen krijgen als een deel van hun perceel is aangewezen als fourageergebied; voor zomerganzen is nog niets geregeld. Door de aanleg van meer natte natuur zal het probleem alleen maar groter worden, zo is de vrees van enkele boeren. Tevens werd tijdens de inspraak gewezen op de toename van muggen bij meer natte natuur en teken bij meer EHS zones.

Zes insprekers in Tiel


Vanavond kon er mondeling ingesproken worden op het Waterplan van de provincie Gelderland en de Waterbeheerplannen van Waterschap Rivierenland. In totaal waren er zes insprekers, het dubbele aantal van Den Bosch. Een vertegenwoordiger van de Hengelsportfederatie en de jagersvereniging, twee agrariers en twee bewoners. Naast de mondelinge inspraak was er ook een vragenronde. Daarin werd de veiligheid in het rivierengebied aangekaart. "We krijgen dijkverleggingen voor meer ruimte voor de rivier, maar anderzijds zijn er vele plannen voor bouwen in de uiterwaarden. Hoe kan dat nou?" Heemraad Mathieu Gremmen gaf aan dat Waterschap Rivierenland tegen bouwen in de uiterwaarden is, tenzij..... Verder vraagt hij zich af of de veiligheid van bedrijven en woningen wel gegarandeerd kan worden, als er toch buitendijks gebouwd wordt.

Sunday, February 01, 2009

Watersnood 1953



Het water, vriend en blauwe pracht …
soms vlaag van woede, we zijn ongerust,
onverwacht een noordwester op de kust,
een helse kracht, vijand in de nacht.

Duisternis, rollende golven:
de dijk buigt en breekt door …
mensen en vee gaan teloor,
leven wordt zomaar bedolven.

Het land ademt weer zonder zorgen,
boeren turen en ploegen onvervaard …
iedereen denkt aan morgen.

Gij, kinderen van de nieuwe dageraad:
wandelaars en fietsers onbedorven,
flierefluiters in een zee zonder afbraak.

Piet Hartman