hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, April 30, 2019

Een beeldbank van boerderijen

Beter goed gejat dan slecht bedacht. Dat was mijn eerste ingeving bij het zien van de beeldbank van boerderijen in de Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden van stichting Boerderij & Erf. 

Boerderij Jagershof in Uppel


Waarom zetten we zoiets niet op voor het Land van Heusden en Altena? Ook daar staan vele monumentale boerderijen met soms een eeuwenlange historie. Erfgoed dat gekoesterd moet worden en niet zomaar verloren mag gaan, zoals recent is gebeurd met een rijksmonumentale boerderij in Nieuwendijkk. Zo heb ik al eens gezocht naar de oudste boerderij in Altena, ik kwam uit bij een boerderij in Andel. Maar of dat echt de oudste boerderij is, daar durf ik mijn handen niet voor in het vuur te steken. 

Boerderij van de ruilverkaveling  aan de Midgraaf  'Geduld en Volharding' 

In een nieuwsbrief van Boerderij & Erf kwam ik ook een artikeltje tegen over wederopbouwboerderijen. Boerderijen die gebouwd zijn na de Tweede Wereldoorlog en tijdens de ruilverkaveling. Vooral boerderijen van na de ruilverkaveling zijn interessant. Ze zien er vaak wat armoedig uit, maar het zou toch jammer zijn als juist die panden met hun specifieke architectuur zouden verdwijnen. Kortom, wie helpt bij de inventarisatie van al die boerderijen? 

Foto ergens in Altena gedateerd 1960 (Beeldbank Streekarchief)

Monday, April 29, 2019

Week van ons Water met Molendag en Grip op Water

Speciaal vanwege de Week van ons Water in Brabant is Grip op water Altena zaterdag 11 mei te vinden bij de molens in Uppel.  Bij de molens wordt ook het verhaal verteld van de zeven molens van de Zevenbansch boezem en hoe Altena toen droge voeten hield.

Uitzicht op het Liniepad vanuit de Uitwijkse molen (foto Marcel van Balkom)

Op zaterdag 11 mei is het Nationale Molendag 2019 In het Altenase land zijn de Molenstichting Het Land van Heusden en Altena en Molens Land van Heusden en Altena zoveel mogelijk in actie te bewonderen en uiteraard stellen de molenaars bezoek zeer op prijs. Bij de Zandwijkse molen in Uppel zingt zangeres/gitariste Ellen Hartman toepasselijke liedjes over Gemeente Altena, polders, boeren en molens.

Zicht op de Zandwijkse molen vanaf het Liniepad

De beide molens in Uppel zijn behalve op zaterdag 11 mei ook op zondag 12 mei geopend voor publiek. Het gebied rond deze molens leent zich goed voor een mooie fietstocht of wandeling langs het Liniepadfestival. Op beide dagen zal bij de Zandwijkse molen een optreden worden verzorgd door zangeres/gitariste Ellen Hartman uit Babyloniënbroek. De optredens zijn aan het einde van de ochtend en het begin van de middag. Ze zingt eigen geschreven luisterliedjes en ook covers. De liedjes gaan over Altena, Biesbosch Linie, polders, boeren en molens. Bij dit alles begeleidt ze zichzelf op de gitaar.

Zicht op de Uitwijkse molen vanaf het Liniepad


Sunday, April 28, 2019

Terug naar de Alblasserwaard

Morgen mag ik weer naar mijn werk bij KnowWhy in Bleskensgraaf. Iedere keer als ik de Alblasserwaard in rijd, moet ik aan mijn grootouders denken. 
Mijn grootouders in 1990 bij hun 55 jarig huwelijk
 
Aan mijn opa uit Werkendam die in de jaren dertig van de vorige eeuw ontelbare malen vanaf het voetveer in Boven-Hardinxveld naar Nieuw-Lekkerland fietste om daar zijn geliefde Johanna te ontmoeten. Een knappe boerendochter uit de polder. Een boerendochter die zelf kaas maakte die werd verkocht op de kaasmarkt in Groot-Ammers. Na die eerste jaren van verliefdheid nam mijn opa zijn geliefde in 1935 mee naar Werkendam en daar stond dertig jaar later mijn wieg. Ik kreeg de n aam van mijn oma Johanna, al kozen mijn ouders voor de meer moderne versie van die naam.

Mijn oma met haar vader op pad om melk op te halen

Met die nieuwe baan bij KnowWhy keer ik zo als het ware terug naar de roots van mijn oma in de Alblasserwaard. Bij een bedrijf dat zich inzet voor een welvarend platteland. Betrokken bij mooie projecten zoals de Kaasacademie en Groene Cirkel Zuivelfabriek Graafstroom 'Kaas en bodemdaling'. Kon ik dat nog maar vertellen aan mijn oma Johanna, het kaasmeisje waar mijn opa in de jaren dertig verliefd op werd. 

De kaasmarkt in Groot-Ammers




Saturday, April 27, 2019

De leukste Koninginnedag

Iedere Koningsdag denk ik weer terug aan mijn leukste Koninginnedag. Met stip bovenaan staat 30 april 2007, toen Koningin Beatrix haar verjaardag vierde in Woerkum. 


Willem-Alexander op bezoek in Woerkum in 2007

Wat was het spannend en wat een plezier beleefde het vestingstadje, haar inwoners en de inwoners van de omliggende dorpen  Later mocht ik zelfs een boek maken van die dag 'de Zoen van Oranje'. Zou Willem-Alexander ooit nog eens Koningsdag in onze streek komen vieren? Of nog later Koningin Amalia? 

Uitreiking van het boek de Zoen van Oranje

Friday, April 26, 2019

Het heeft de Koning behaagt.........

Het blijft altijd een bijzondere dag, de dag voor Koningsdag dat velen in ons land weer verblijd worden met een lintje. Voor bijzondere verdiensten, voor hun inzet voor de samenleving. 



Mooi om te zien wat mensen voor elkaar kunnen betekenen. Zelf koester ik nog altijd de dag dat ik zelf zo'n onderscheiding mocht ontvangen. Bijzonder omdat andere mensen zich de moeite getroosten om een ander te verblijden. In de gemeente Altena werden vandaag twaalf mensen verrast met zo'n blijk van waardering. Vanmiddag waren ze welkom op Fort Altena, samen met alle andere gedecoreerden. Helaas kon ik er niet bij zijn vanwege verplichtingen voor Waterschap Rivierenland. Maar volgend jaar hoop ik weer van de partij te zijn. 

Wednesday, April 24, 2019

Schenkeldijk ligt open......


Tuesday, April 23, 2019

Brabant maakt bezwaar tegen bouwplan 't Loev

De provincie Brabant heeft bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de bouwplannen op 't Loev, tevens vraagt zij een voorlopige voorziening aan om onomkeerbare gevolgen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het rivierbed te voorkomen. 


In 2012 brachten bestuurders een bezoek aan het fortterrein met het kwaliteitsteam NHW


Eerder diende de provincie al een zienswijze in tegen de bouwplannen en de voorgenomen bestemmingsplanwijziging in augustus 2018. De plannen zijn daarna echter slechts summier aangepast. Grootste kritiek van de provincie is dat de gemeente Woudrichem destijds niet het Kwaliteitsteam Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft betrokken bij het bouwplan. Ook als Erfgoed Altena hadden we dat in onze zienswijze opgenomen, zelf had ik me al afgevraagd waarom geen HIA was opgesteld. De buitendijkse plek ligt binnen de contouren van het schootsveld, nieuwe bebouwing kan de Outstanding Universal Values van het Werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie onherstelbaar aantasten. De buitendijkse locatie is al tweemaal eerder door het Kwaliteitsteam van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bekeken, zij had daar ook een advies voor geschreven.

Artist Impression van de bouwplannen (foto Bouwlinie)

Een tweede bezwaar dat de provincie maakt, gaat om het rivierbed. De buitendijkse locatie ligt in het rivierbed en daar is hoogwatervrij bouwen noodzakelijk, maar dat is niet het bouwplan opgenomen. In het plan wordt ook niet duidelijk gemaakt hoe bewoners bij hoog water geëvacueerd kunnen worden. En natuurlijk kun je je afvragen of buitendijks bouwen in het rivierbed verstandig is. Tegennover de bouwlocatie ligt Munnikenland, waar juist ruimte voor de rivier is gemaakt. Betere doorstroming zou hier dan weer deels te niet gedaan worden?

Monday, April 22, 2019

De onverwachte rijkdom van Altena

Welke verborgen boodschap heeft Jan van Mersbergen in zijn laatste roman 'de onverwachte rijkdom van Altena' gestopt? Een stil verlangen om zelf uit de stad Amsterdam terug te keren naar het polderland van Altena? Of is het verhaal van Eef of Eveline het verhaal van Jan van Mersbergen zelf die juist het polderland is ontvlucht om in Amsterdam te gaan wonen om zich daar als schrijver te ontwikkelen? 

Jan van Mersbergen (links) met Arjan Visser in Amsterdam


In het boek wordt de tegenstelling tussen stad en platteland, tussen Amsterdam en Altena nog eens uitvergroot door de beelden en zinnen die Van Mersbergen gebruikt in zijn boek. Over Amsterdam, over de uitgeverij waar alleen knappe blondines werken die om vier uur aan de borrel gaan met hun collega's. Met als schril contrast Frankie, de hardwerkende man uit Altena die vijvers aanlegt en fonteinen repareert. Maar zo simpel is het leven toch niet, ook niet in Altena? Hardwerkende poldermensen tegenover stadse kantoormensen die achter hun bureau slapend rijk worden? De werkelijkheid is juist oneindig veelkleuriger dan die contrasten. 

Jan van Mersbergen (links) met Marieke Rijneveld in boekhandel Atheneum in Amsterdam

Wie iets meer weet van de achtergrond van romanschrijver Jan van Mersbergen zal zijn laatste boek 'de onverwachte rijkdom van Altena' met een andere blik lezen. Maar ook inwoners van Altena zelf zullen bij het lezen van de roman steeds stuiten op passages die vragen oproepen. Toch is de thematiek van het boek universeel, zeker in een tijd van eindeloze debatten of CEO's zichzelf steeds rijkelijk mogen belonen met bonussen versus de 'hardwerkende' Nederlanders die moet sappelen. Want mag je rijkdom voor jezelf houden of moet je die juist delen met anderen om werkelijk rijk te worden.? Dat past dan wel weer mooi bij de bijbeltekst 'Het is zaliger te geven dan te ontvangen'. Mooi, dat de hoofdpersoon Mar in het boek ook die keuze heeft gemaakt. Die boodschap weet Van Mersbergen goed voor het voetlicht te brengen in zijn boek. 

Sunday, April 21, 2019

Bidden met bloemen

Ergens moet ik het opgeborgen hebben, een gedicht met de naam 'Bidden met bloemen'.  De woorden schieten me niet meer te binnen, maar het moet een mooi gedicht zijn, anders zou ik het niet bewaard hebben. 



Ik moet altijd aan 'Bidden met bloemen' denken als ik de mooie liturgische bloemstukken in onze Maranathakerk zie. Met kerkelijke hoogtijdagen, maar soms ook gewoon van het boeket dat wekelijks in onze kerk staat en na de eredienst zijn weg vind naar een van onze gemeenteleden die wel een bloemetje kan gebruiken. Maar bidden met bloemen kan natuurlijk ook als je ergens anders geniet van de schoonheid van de natuur, van bloemen langs de velden. Of gewoon van bloemrijke dijken in ons mooie rivierenland. Bloemen houden van mensen, maar ik hou ook gewoon van bloemen.

Saturday, April 20, 2019

Moffenmeiden

Schreef ik gisteren al over de Merwedegijzelaars, vandaag kies ik voor moffenmeiden. Ze hebben de oorlog gemeen en in beide verhalen zie je wat oorlog met mensen doet. Op 25 januari 2012 hield Monika Diedrichs in Werkendam een lezing over haar aangrijpende boek 'Wie geschoren wordt, moet stilzitten'. 

Deze foto is waarschijnlijk gemaakt op 8 mei 1945, na het kaalknippen van de moffenmeiden op de Hoogstraat in Werkendam (foto beeldbank Streekarchief


Daarin schrijft ze over de behandeling van 'moffenmeiden' na de bevrijding van Nederland in mei 1945. Een beladen onderwerp, dat me sindsdien niet meer losgelaten heeft. Zo schreef ik voor Brabant Remembers het verhaal over Dina Verheij, zij werd in Werkendam op 8 mei 1945 kaalgeschoren, het is beschreven in het dagboek van Aria Colijn. Vandaag publiceerde dagblad Trouw een voorpublicatie van het boek van Rianne Oosterom, met haar had ik in de voorbije jaren van tijd tot tijd contact over haar boek en kon ik contact leggen tussen haar en Martin van Drunen. Hij vertelt over zijn moeder, die als meisje van 17 jaar ook werd kaalgeschoren. Opnieuw een aangrijpend verhaal. Op 30 april verschijnt het boek 'Moffenmeiden, over soldatenliefjes, knippers en omstanders; een geschiedenis in verhalen' van Rianne Oosterom. 

Friday, April 19, 2019

Documentaire over Merwedegijzelaars

Bij de NOS wordt op zaterdagavond 4 mei vanaf 20.30 uur een documentaire uitgezonden over de Merwedegijzelaars. In 2011 schreef ik een boekje over de Brabantse Merwedegijzelaars, maar Anja van de Starre was al veel eerder begonnen de geschiedenis van deze vergeten groep oorlogsslachtoffers op te tekenen op haar website over de Merwedegijzelaars

Gemaakt door Isaak Baelde, een van de Merwedegijzelaars


De gijzelaars werden opgepakt tijdens een razzia op 16 mei 1944 in de Biesbosch, maar ook in Sliedrecht en Hardinxveld. Voor het schrijven van het boekje mocht ik enkele van die gijzelaars interviewen, dat maakte destijds diepe indruk op mij. Mensen die na meer dan vijftig jaar bijna nog iedere nacht droomden van Joseph Kotella, kampbewaker in Kamp Amersfoort. 

Krijn Janse, die zei 'Ik heb zwarte sneeuw gezien" over de verschrikkingen die hij meemaakte als Merwedegijzelaar




Wednesday, April 17, 2019

Steeds meer bedrijvigheid op Kop van Brabant


Het bedrijventerrein de Kop van Brabant bij Werkendam loopt vol. Er is veel belangstelling voor het bedrijventerrein bij zowel ondernemers uit de regio als daarbuiten. Wie had dat enkele jaren geleden kunnen denken, toen het bedrijventerrein een blok aan het been leek te worden van de gemeenten Werkendam, Woudrichem en Aalburg. Met een verwacht verlies bij de grondverkoop. Ook het schrappen van de tweede fase vanwege de ligging in het schootsveld van fort Bakkerskil en fort Steurgat leverde de gemeente hoofdbrekens op.

Drone beeld van de Kop van Brabant


Meerdere bedrijven zijn al operationeel, een aantal is druk aan het bouwen of staat klaar in de startblokken. De belangstelling naar kavels is afgelopen periode enorm toegenomen en de kavels raken daarmee op. Rob Joosten, accountmanager: ‘We zien een sterke groei in 2018. In dat jaar is driemaal zoveel aan hectaren verkocht dan verwacht. Op dit moment is voor 9 hectare aan kavels verkocht en voor 5,5 hectare gereserveerd. Hoewel het nog wel eens voorkomt dat een reservering wordt beëindigd, is er nu al een wachtlijst. Feitelijk is er nu nog slechts 0,5 hectare grond beschikbaar. Dat gaat om een kavel aan de hoofdentree waar een bijzondere, stedenbouwkundige invulling aan gegeven mag worden’.

Het bord lijkt niet mee nodig, nu al veel grond is gereserveerd op de Kop van Brabant

FF-Chemicals is momenteel druk bezig met de afronding van de bouw van hun nieuwe bedrijfspand. Vier andere bedrijven waaronder DH Automation en Terminal Trucks Leasing staan in de startblokken om aan de bouw te beginnen. Van Wijnbergen & Van der Pijl is aan het bouwen en de eerste bedrijven: Bresc en Kelpa zijn op dit moment al operationeel. De grote panden van Bresc en FF Chemicals geven het bedrijventerrein een sterke uitstraling vanuit de verte. Alle bedrijven worden lid van de bedrijvenvereniging die gericht is op gezamenlijke faciliteiten, zoals beveiliging en de bewegwijzering.

Tuesday, April 16, 2019

Gratis bloemenzaad voor een bloeiend Altena

De Agrarische Natuur Vereniging Altena-Biesbosch stelt zich al jaren ten doel waarde toe te voegen aan het agrarisch landschap.

Bloeiende akkerranden in Altena



Verdeeld over heel de gemeente Altena worden door boeren vele kilometers aan akkerranden en bloemenranden ingezaaid. Om samen met u een langer lint aan deze randen te realiseren stellen wij  bloemen- en akkerrandenzaad beschikbaar. Bloemenzaad voor in uw tuin misschien zelfs in plaats van tegels zodat regenwater nog beter kan worden opgenomen. Akkerrandenzaad om het leefgebied van akkervogels samen met u verder te versterken  


Boeket veldbloemen, geplukt in de bloemenranden langs de Kop van Brabant

Wilt u op deze manier bijdragen aan de biodiversiteit in Altena dan bent u op donderdag 25 april tussen 19.00 en 20.00 uur welkom op het erf van de familie Straver, Hillsestraat 2 te Babyloniënbroek waar het bloemen- en akkerrandenzaad wordt aangeboden. Voor deze actie geldt op = op.

Monday, April 15, 2019

Ik wil niet dat het vergeten wordt

In Eindhoven werden vandaag zeven Stillevens van het project Brabant Remembers onthuld. De Stillevens zijn gekoppeld aan 75 verhalen van de oorlog. 

De maquette van Heusden


 Een van de zeven Stillevens was van de gemeente Heusden. In de maquette wordt verbeeld hoe een vader bij het graf van zijn vier zoontjes staat, die omkwamen bij het bombardement in Heusden in november 1944. Een ontroerend beeld dat de emoties van het verhaal 'Het jongetje naast het graf' goed heeft getroffen. Het verhaal met filmpje is terug te lezen op de site van Brabant Remembers.

Burgemeester Willemijn van Hees van Heusden bij de onthulling van het Stilleven


Sunday, April 14, 2019

Afstemming tussen gemeente en waterschap over afsluitingen?

Vandaag kon voorlopig voor de laatste maal gewandeld worden over het bruggetje over de Dijkgraaf den Dekkerweg, een geliefde wandelroute voor een ommetje vanuit het dorp Werkendam. 


Aan de Schans werd al een vistrap aangelegd door het waterschap

De Schenkeldijk wordt afgesloten wegens werkzaamheden door het waterschap aan het watersysteem. Daarmee moet in de toekomst wateroverlast worden voorkomen, dus de noodzaak van het werk is onbetwist. Maar, recent was het bruggetje ook al enige tijd afgesloten. Wegens de reparatie van het bruggetje. Dat roept toch de vraag op of het werk niet beter afgestemd had kunnen worden. Nu is de wandelroute twee keer kort na elkaar enkele weken dicht. 

Afsluiting van de Sleeuwijkse dijk

Afsluiting Borcharenweg

Iets soortgelijks lijkt zich nu voor te doen op de Borcharenweg en de Sleeuwijkse dijk. Ook de nieuwe duiker in de Borcharenweg is nodig om wateroverlast in het dorp te voorkomen. Het werk duurt vier weken en de afsluiting begint op 13 mei. Wat schets mijn verbazing dat dit deels samenvalt met de afsluiting van de Sleeuwijkse dijk. Het werk daar is van 22 april tot en met 17 mei gepland. Daarmee zit de Werkense polder een week lang aan beide zijden van het dorp op slot. Bij de dijk gaat het om werkzaamheden aan het wegdek. Dus gemeente en waterschap, ga in overleg om te voorkomen dat een overlap plaatsvindt bij deze werkzaamheden!

Afsluiting van de Sleeuwijkse dijk

Friday, April 12, 2019

Van forten en tulpen

Vanmorgen mocht ik een rondleiding verzorgen op Fort Bakkerskil voor een Vlaams gezin met vier kinderen. 

Overnachten op Fort Bakkerskil

Ze overnachten in het fort en bezochten ook het Waterliniemuseum en slot Loevestein. Daarna sprak ik op Fort Altena met mijn collega gidsen over het jaarprogramma en ons uitstapje naar het Waterliniemuseum. Samen een mooi ochtendje historie in Altena. 


Bruidspaar op het binnenplein van het torenfort Altena

Vanmiddag op stap voor KnowWhy naar het Tulip Festival, daar mocht ik de hand schudden van burgemeester Frans Buijserd. Alweer lang geleden dat hij burgemeester was in Aalburg, pas heb ik nog geschreven over hem voor de glossy van Aalburg. 

Links burgemeester Frans Buijserd in Zevenhoven bij opening Tulip Fesitval

Thursday, April 11, 2019

#Girlsday2019 in Vijfheerenlanden

Op 11 april 1284 tekenden elf adellijke heren in de kerk van Everdingen de overeenkomst 'Unie van Vijf Heeren' . Daarmee beschermden ze het gebied tegen het Gelderse water, door de Diefdijk aan te leggen. 

De dijkbrief uit 1284


De Diefdijk loopt van de Lekdijk ten oosten van Everdingen naar de Noorder Lingedijk boven Leerdam. Zeven jaar eerder werd op de Lekdijk al een dwarsdijk, de Zouwendijk aangelegd om zo de Alblasserwaard te beschermen tegen wateroverlast uit Gelderland. Door de ondertekening van de akte in 1284 ontstond de naam 'Vijfheerenlanden', naar de heren Van Arkel, Ter Leede, Hagestein, Everdingen en Vianen. 

Meiden op bezoek bij waterschap Rivierenland (foto WSRL)


En laat nu juist op 11 april 2019 de #Girlsday worden gehouden. De oorsprong van Girlsday ligt in Amerika, daar wordt de dag al gehouden sinds 1993. Vandaag mochten meiden vanwege Girlsday kennis maken met techniek. Vijftien meiden van het Lingecollege waren vandaag te gast bij Waterschap Rivierenland. 




Wednesday, April 10, 2019

Biesboschvrienden en het Biesboschmeisje

Vanavond namen we tijdens de ledenvergadering als Vrienden van het prachtige Biesbosch Museumeiland afscheid van onze secretaris Bas voor den Dag. In de afgelopen vier jaar heeft hij zich ingezet voor onze vereniging en dat deed hij accuraat en gedreven. 

Bas voor den Dag ontving van voorzitter Machiel Verdoorn bloemen en een cadeaubon als dank


Voorheen werd de functie van secretaris uitgeoefend door museumdirecteur Peter van Beek, maar na de verbouwing van het museum werd de vereniging meer zelfstandig. Bas voor den Dag werd door voorzitter Machiel Verdoorn toegesproken en ontving als dank voor zijn inzet een boeket en cadeaubon. Tijdens de ledenvergadering mochten we Grietje Zemering als nieuw bestuurslid verwelkomen. Mooi dat zo het werk van de vereniging wordt voortgezet. 

Het Biesboschmeisje zat wat verstopt in de visvijver, maar ze maakt een bezoek aan het museum nog leuker

De vereniging Vrienden van het Biesbosch Museumeiland vormt een netwerk Biesboschvrienden die jaarlijks het museum steunt. Zo wordt het onderhoud van het buitenmuseum de Pannenkoek bekostigd. Verder hebben de Vrienden in het afgelopen jaar een financiele bijdrage geleverd aan het digitaliseren van dia's en het vertalen van teksten in het Duits, Engels en Frans. Ook heeft ze bijgedragen aan het achterhalen van de herkomst van foto's. Al voor een bedrag van 25 euro kan iedereen Vriend worden; daarvoor mag het hele jaar door onbeperkt een bezoek gebracht worden aan het Biesbosch Museumeiland. Ook worden speciale uitstapjes en interessante lezingen gehouden voor de Vrienden. Verder worden Vrienden regelmatig uitgenodigd om openingen van nieuwe exposities in het museum bij te woen. Zo werd in 2018 uitleg gegeven over het archief en de digitale collectie van het museum en de Huib den Tuinder bibliotheek. In het najaar gaf Marco de Paauw een fotoworkshop in de Biesbosch. Meer informatie over de Vrienden is te vinden op de website van het Biesbosch Museumeiland. Aanmelden als Vriend kan via vrienden@biesboschmuseumeiland.nl


Tuesday, April 09, 2019

Jits Bakker maker van mozaiek brugwachtershuisje

De maker van het brugwachtershuisje op de Merwedebrug is terug gevonden. In een nieuwsbrief deed Rijkswaterstaat eerder een oproep naar de maker van het mozaiek van het brugwachtershuisje. 

Het brugwachtershuisje staat op de Merwedebrug


Beeldend kunstenaar is Jits Bakker, die inmiddels is overleden. Een stichting beheert zijn nalatenschap. Samen met de stichting zoekt Rijkswaterstaat uit of Jits Bakker het mozaïek daadwerkelijk heeft gemaakt. De heer Van Boxel uit Hank is mogelijk de man die het mozaïek heeft aangebracht. 
Het brugwachtershuisje

In 1962 (Merwedebrug in 1961 open!) maakte Jits Bakker zijn eerste glasmozaiken en tot aan zijn overlijden toe maakte hij gretig gebruik van de mogelijkheden om zich artistiek uit te drukken in de kleurrijke, transparante materie. Deze gaf een extra dimensie aan het beeldend vermogen van de kunstenaar door de bijzondere licht en kleureffecten. Of Bakker het mozaiek daadwerkelijk heeft gemaakt, weet ik nog. Ik wil het ook niet weten. 

Monday, April 08, 2019

Hoe gaat het waterschap om met burgerinitiatieven?

Tijdens het inwerkprogramma voor het nieuwe bestuur van Waterschap Rivierenland spraken we in Kinderdijk ook over (burger) participatie en de waardenkaart voor participatie. Vanuit welke waarden vinden we participatie belangrijk? De waarden die het hoogste scoorden bij de bestuurders waren betrouwbaarheid, maatwerk en transparantie. Ook effectiviteit en algemeen/publiek belang scoorden goed. Tijdens de discussie kwam ook de vraag naar voren wat de rol van het bestuur nog is, als burgers rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen?  

Excursie van het waterschap met omwonenden van de Molenkade nabij Groot-Ammers


In de voorbije bestuursperiode was burgerparticipatie een van de speerpunten. Helaas moeten we constateren dat de afspraken in het beleidskader burgerparticipatie niet concreet zijn geëvalueerd door het vorige bestuur. Het beleidskader werd vastgesteld in juni 2016 en zou na twee jaar geëvalueerd worden, maar dat is niet gebeurd. Zo is bijvoorbeeld geen antwoord gekomen op de vraag hoe het waterschap is omgegaan met burgerinitiatieven en  hoeveel van de initiatieven zijn afgewezen of juist zijn uitgevoerd. In de algemene evaluatie van het coalitieakkoord wordt wel aandacht besteed aan het onderdeel burgerparticipatie, maar dat is op geen enkele wijze SMART geformuleerd. Dus geen aantallen burgerinitiatieven, ook geen aantallen van afgewezen burgerinitiatieven. Maar ook geen concrete cijfers over hoeveel burgers zijn bereikt bij projecten van het waterschap. Zelf heb ik wel vragen gesteld over aantallen bereikte burgers bij de evaluatie van het coalitieakkoord, maar daar kwam geen duidelijk antwoord op. Reden om in de nieuwe bestuursperiode te komen tot een bestuursakkoord dat veel meer SMART is geformuleerd. 

Sunday, April 07, 2019

Paul Peet exposeert in Biesbosch Museumeiland

De Sleeuwijkse kunstenaar Paul Peet (1940) exposeert van 2 juli tot en met 25 augustus in het Biesbosch Museum Eiland. Hij exposeert zijn werk samen met Rinus van der Neut (1910-1999) uit Werkendam. 
Paul Peet bij een van zijn schilderijen


Beide schilders lieten zich inspireren door de Biesbosch. De expositie van de streekgenoten in het museum is een mooi vervolg op de eerdere expositie van Teus Verhoeven in het Biesbosch Museumeiland.  


Teus Verhoeven achter zijn schildersezel


Saturday, April 06, 2019

Zelf een onderzoek aanvragen bij Rekenkamercommissie

De rekenkamercommissie van Waterschap Rivierenland in onafhankelijk en kan haar eigen onderzoeksonderwerpen kiezen. Maar de commissie houdt ook rekening met de suggesties van het Algemeen bestuur,. 

De Zevenbanse boezem


Maar ook belangengroepen of de eigen inwoners kunnen bij de rekenkamercommissie aankloppen voor onderzoek bij Waterschap Rivierenland. De verzoeken worden beoordeeld aan de hand van vooraf opgestelde criteria zoals is vastgelegd in het onderzoeksprotocol. De rekenkamercommissie bestaat uit drie externe leden en twee leden van het Algemeen Bestuur. Sinds het instellen van de rekenkamercommissie heeft zij onderzoek gedaan naar inkoop- en aanbestedingsbeleid (2017), de Omgevingswet (2017), Stedelijk water (2018) en Kaderrichtlijn Water (2018). In 2019 wordt onderzoek gedaan naar het subsidiebeleid en komt nog een vervolg op het onderzoek naar stedelijk waterbeheer. 


Friday, April 05, 2019

Geen klant, maar een ingeland?

Tijdens de introductiedagen van het nieuwe bestuur van Waterschap Rivierenland is gesproken over de ontwikkeling van de organisatie. Een van de onderdelen van de organisatieontwikkeling is het benoemen van zeven kenmerken van Waterschap Rivierenland. 


Zijn onze inwoners klanten van het waterschap?


In een van de zeven kenmerken wordt gesproken over 'klanten'.  Persoonlijk heb ik daar bezwaar tegen gemaakt. Een overheid heeft geen klanten. Die benaming komt vooral voort uit de opkomst van New Public Management, een poging van overheden om de prestaties en verantwoording van de overheid via marktwerking te verbeteren. Maar de overheid is geen bedrijf en inwoners zijn geen klanten. De dienstverlening van ons waterschap werkt dus echt anders dan bij commerciële bedrijven. Zeker gezien de maatschappelijke taak van de overheid mag sturen op output geen doel op zich zijn. Een inwoner kan immers niet kiezen voor een ander waterschap als hij niet tevreden is over de dienstverlening. 

Glas met het wapen van Waterschap Rivierenland

Welke andere benaming kan dan gebruikt worden in plaats van klant? Bewoner, inwoner, burger? Of toch maar het aloude woord 'ingelanden' om zo recht te doen aan de rijke historie van de waterschappen? Maar ook het woord ingelanden past niet echt in deze tijd, daarmee worden immers alleen personen bedoeld met grondeigendommen. Dan toch maar het woord ingezetenen?





Thursday, April 04, 2019

Het Waardhuis vertelt het verhaal van ons waterschap

Als afsluiting van een tweedaagse introductie voor het nieuwe bestuur van Waterschap Rivierenland werd een bezoek gebracht aan het Waardhuis in Kinderdijk. Bij uitstek de plek waar het verhaal van het waterschap verteld moet worden. 
Vergulden hensbeker uit 1697

Kussen van de heemraad uit 1693


Met als altijd Jan Bikker als onze gids. Al bestuurder van het waterschap sinds 1972 en ooit begonnen bij het waterschap van de Overwaard, de eigenaar van het Waardhuis. In de tijd dat je nog een nachtje in het Waardhuis mocht slapen en de begrotingsvergaderingen werden onderbroken door warme maaltijden met paling of een goed stuk vlees. 
Buffetkast met hensbekers


Het Waardhuis herbergt vele kunstschatten, fraai beschreven in het boek 'Vergaard-bewaard-beheerd'. Het is jammer dat het pand niet vaker open is voor publiek, maar met het digitaal ontsluiten van de collectie kunnen anderen toch kennis maken met ons waterschapserfgoed. Hoogste tijd dat we dat erfgoedbeleid opnemen in een nieuw bestuursakkoord. 

Welk schaakspel speelden de waterschapsbestuurderrs na afloop van de vergaderingen?