hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, September 30, 2015

Waterbuffels en Konikspaarden

Brug bij het eerste gat in het Steurgat met op de achtergrond de boerderij Keizersguldenwaard

Met de afronding van de ontpoldering van de Noordwaard kan verder gekeken worden naar het toekomstig beheer van het gebied. Dit is door Staatsbosbeheer uit besteedt aan Van Kessel. In hun plannen worden in elk geval waterbuffels en konikspaarden geintroduceerd in het gebied. Op zijn minst opmerkelijk omdat bij herplaatsing van boeren in elk geval is besloten dat geen veeteelt bedrijven zich meer in het gebied konden vestigen. Het evacueren van vee zou te veel risico's opleveren. Ervan uitgaande dat dit nog steeds geldt, betekent dit dat de waterbuffels en konikspaarden bij hoog water toch in het gebied moeten blijven? Om het antwoord op die vraag te vinden, zal ik in elk geval nog contact zoeken met Van Kessel. Voor vandaag hou ik het verder bij een foto van mijn eerste boottochtje door de pas door gegraven kreken in de Noordwaard.

Tuesday, September 29, 2015

Geen afgunst meer voor de overkant



Het fietspad oogt nog wat kaal, maar de begroeiing volgt vanzelf

Altijd als ik over het fietspad vanaf het voetveer Boven-Hardinxveld richting Gorinchem fietste, overviel mij een licht gevoel van jaloezie. Want waarom hadden zij wel zo'n mooi fietspad onder langs de dijk direct aan de rivier? Maar het is nu gedaan met de jaloezie, ook Werkendam heeft nu zo'n pad direct langs de rivier. Vanaf het bedrijventerrein tot aan de nieuwe NOP dijk in het Noordwaard kun je nu direct langs de rivier fietsen. Eerst op het stuk waar de dijk geheel is weggegraven, daarna gewoon boven op de dijk. Met een mooi uitzicht op het buurtje de Kievitswaard. Overigens vroeg ik me wel af of het als fietspad is bedoeld, of toch vooral als onderhoudspad. Het pad is breed genoeg voor een auto om op te rijden.

Monday, September 28, 2015

Poldergemaal Fortgracht

Op de foto is de dam in de fortgracht goed te zien (Foto Jan van Breugel)

Waterschap Rivierenland bouwt een nieuw poldergemaal in de fortgracht van fort Altena. Het oude gemaal voldeed niet meer. Het gemaal is nodig om het waterpeil in de fortgracht op niveau te houden. Tijdens de ruilverkaveling in het gebied, inmiddels zo'n vijftig jaar geleden, is het polderpeil verlaagd. Daardoor moest een dam in de fortgracht worden gelegd om te voorkomen dat het waterpeil te ver zou zakken en de fundering van het fort zou aantasten. Of het oude gemaal nog dateert van de verandering van het polderpeil durf ik niet te zeggen. Maar tijdens het Liniepadfestival vertelde bij de voorstelling van Radiobaken projectleider Cees Quist over het werk in de fortgracht. Thans staat een hek voor de dam in de fortgracht, het fort lijkt dus nog altijd een onneembare vesting. Overigens ligt er nog een tweede dam in de fortgracht, zou daar ook een nieuw gemaaltje moeten worden gebouwd?

Sunday, September 27, 2015

Griendwerkerskeet bijna klaar

Boven de Biesboschkaart bij de keet en de kerkenuilenkast binnen


De griendwerkerskeet aan de Jeppegatweg is bijna gereed. De keet werd vanwege de dijkverzwaring van de Steurgatdijk verplaatst en gerenoveerd. Tevens is de keet nu vanaf de dijk goed bereikbaar door de aanleg van een trap. In de keet is straks informatie terug te vinden van VMB Hank Dussen over de flora en fauna in het gebied. Zo is in de keet een kerkuilenkast geplaatst waar zich inmiddels een kerkuil heeft gevestigd. Tevens wordt in de keet het verhaal verteld over de polder Jannezand en de griendwerkers. Met een fraaie kaart van de weidse Biesbosch omgeving. De verhalen van de griendwerkers zijn straks terug te luisteren in een audio tour.

Saturday, September 26, 2015

'n Dijk van een fietspad

De steur op het Steurgatbankje

 Volgens mij heb ik al eerder geschreven over het mooiste fietspad van Brabant over de Steurgatdijk van Werkendam naar Hank; een afstand van tien kilometer. Met onderweg zoveel doorkijkjes naar de Biesbosch dat hier de Biesbosch echt beleefd kan worden. Vandaag werd het pad geopend door wethouder Wim de Jong, met de opening komt een wens uit die hij al tien jaar lang koesterde. Maar zijn geduld werd beloond, het fietspad kreeg de naam 'het Cornelis Pieter van den Hoek pad, in de volksmond al snel omgedoopt tot het Werkendamse Pieterpad. 

Nogmaals de Steur op het bankje

Het fietspad zelf was al prachtig, maar is nog mooier geworden door de onthulling van het Steurgatbankje. Dacht ik aanvankelijk nog dat het louter om een betonnen zitbankje ging, werd ik vandaag toch verrast door het beeld van een Steur op het bankje. Gemaakt van Corthen staal, zodat het alleen maar mooier wordt. Overigens komen er nog wat extra bankjes. Niet alleen is het fietspad geopend, ook de dijkversterking is gereed zodat de dijk weer veilig is, zo vertelde heemraad Goos den Hartog. Overigens werd door het bestuur van Waterschap Rivierenland al eerder besloten om de dijkverzwaring voor te financieren, om te voorkomen dat steeds kleine stukjes afgekeurde dijk zouden worden aangepakt. De dijk was één van de projecten van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Friday, September 25, 2015

Bestrijding wateroverlast na piekbuien

Volle sloten na hevige regenval

Deze week heb ik mijn eerste motie geschreven om in te brengen tijdens de AB vergadering van Waterschap Rivierenland. Over de bestrijding van wateroverlast na piekbuien en nieuwe klimaatscenario's. Want dat daar nog een wereld te winnen is, ben ik van overtuigd. Zelfs de dijkgraaf bevestigde tegenover de media dat we meer moeten doen voor de opvang van dergelijke piekbuien. Een jaar geleden sprak tijdens de AB vergadering een boer uit Werkendam in over mogelijk te nemen maatregelen bij de opvang van piekbuien zoals we nu al een aantal jaren achter elkaar hebben meegemaakt in meerdere gebieden van Waterschap Rivierenland. Zorg voor permanente opstelplaatsen bij gemalen en kwetsbare plekken waar je snel noodpompen kunt plaatsen bij calamiteiten. Zorg voor een voorziening in de dijk zodat je het water sneller direct kunt spuien op het buitenwater, zonder dat je met slangen over de weg of de dijk moet tobben. Van al die maatregelen is tot de bui van 31 augustus nog geen werk gemaakt. En wat te denken van de gesprekken met de ZLTO uit onze regio? Bijna een jaar na de de bui van 28 juli 2014 werden ze pas uitgenodigd op het kantoor in Tiel. En dan toch niet erkennen dat in de calamiteitenorganisatie nog verbeteringen mogelijk zijn?

Enkele partijen deelden de zorgen van het CDA aangaande de piekbuien en de klimaatveranderingen. Ook heemraad Arie Bassa liet weten dat we al in de volgende commissievergadering spreken over het watersysteem en nieuwe klimaatscenario's. Onze zorgen worden dus gedeeld. Toch kreeg de motie geen steun en is het wachten op de evaluatie en de uitkomst van de gesprekken van de stuurgroep met ZLTO vertegenwoordigers en Waterschappers van Rivierenland. 

Een voorspelling wil ik wel doen, dit was niet mijn laatste motie. En dit dossier krijgt nog een staartje. Te beginnen over drie maanden.


Thursday, September 24, 2015

Het mobiele waterschapskantoor

Een permanent mobiel waterschapskantoor?

Waarom kiezen we als Waterschap Rivierenland niet voor een permanent mobiel waterschapskantoor? Dinsdag bracht ik een bezoek aan de camper die rondtoert langs de dorpen langs de dijk van Waardenburg naar Tiel voor het project www.dedijkisvanonsallemaal.nl Juist door naar de mensen toe te gaan en te luisteren naar wat voor hen belangrijk is in het waterbeheer, kun je je gezicht laten zien. Kun je vertellen wat het waterschap zoal doet. Maar kun je ook uitleg geven over dijkverzwaringen en andere projecten van Waterschap Rivierenland. En kennis ophalen bij mensen in je eigen werkgebied. Ook een mooie manier om te werken aan het vertrouwen in Waterschap Rivierenland. Ik stel voor dat de camper straks door het Land van Heusden en Altena toert. Om zo samen met inwoners te zoeken naar meer mogelijkheden voor wateropvang, zodat nog sneller kan worden ingespeeld op calamiteiten zoals de recente piekbuien aantoonden.

Wednesday, September 23, 2015

De dijk is van ons allemaal

Het mobiele waterschapskantoor in Ophemert

Het mobiele waterschapskantoor stond dinsdag bij Huis Op Hemert. In het kader van het project www.dedijksivanonsallemaal.nl werden mensen bevraagd over hun ervaringen met de dijk. En dat allemaal in het licht van de dijkverbetering Tiel-Waardenburg. Toen ik dinsdagmiddag een bezoek bracht aan het mobiele kantoor werd net een echtpaar geïnterviewd. Aan het einde schoof een vrouw aan en ook zij deed haar verhaal. Vooral over de drempels op de dijk die motoren zouden moeten afremmen, maar juist door remmen en optrekken zorgen voor meer geluidsoverlast. Na mij schoof nog een moeder met haar dochter aan. Mooi om te horen dat die dochter in het kader van haar VWO examen weer een onderzoekje doet naar aanleiding van het onderzoek onder de bewoners over de dijkverbetering. Het bezoek was zeker de moeite waard, vooral om te zien hoe zo uitvoering wordt gegeven aan burgerparticipatie. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van de enquete vragen. En uiteraard zijn de verhalen op de site al mooi om te lezen. 

Tuesday, September 22, 2015

Mijn stokpaardje


De vroegere binnenhaven van Werkendam

De commissie Grondgebied sprak tijdens de behandeling van het agendapunt over de wateroverlast ook over haar eigen rol daarin. Aan de orde kwamen het Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP) en het Waterplan. Het nieuwe GRP wordt op 30 november besproken, ook het huidige waterplan dateert van 2008. Raadsleden opperden een brede maatschappelijke discussie rond het waterplan of een openbaar debat in elk dorp. En was het nu wel zo'n goed idee om de rioolbelasting met 25 euro te verlagen, zoals bij de kadernota werd voorgesteld? Daarover wordt een definitief besluit genomen tijdens de begrotingsbehandeling. Overigens werd nog een pleidooi gehouden nog eens goed te kijken naar de uitbreiding van het Regionale Bedrijventerrein. De verdergaande verstening betekent minder ruimte voor berging. Net als al die betegelde tuintjes. En waarom wordt de haven in het dorp Werkendam niet uitgegraven? Zo sla je twee vliegen in een klap; meer waterberging en meer recreatie in het dorp. Al sinds 2009 mijn eigen stokpaardje, op 15 juli 2009 schreef ik daar al over!

Monday, September 21, 2015

Hartelijk welkom in Tiel

Kantoor in Tiel

De Werkendamse raad wil een bezoek brengen aan het waterschap in Tiel. Ze zullen daar zeker met open armen worden ontvangen, ze zijn meer dan welkom. 'Het Waterschap is immers van ons allemaal'. En vanuit die houding moeten de problemen over de wateroverlast na de piekbuien worden aangepakt. Niet door naar elkaar te wijzen als gemeente en waterschap, maar door samen te werken en onze kennis te delen. Net als een jaar geleden was onze heemraad Arie Bassa ook deze keer bij de commissievergadering Grondgebied van de gemeente Werkendam om met elkaar te spreken over de wateroverlast na het noodweer op 31 augustus. Unaniem liet de commissie de heemraad weten dat het watersysteem moet worden aangepakt, maar ook ideeen als het hoger bouwen van woningen dan straatniveau werden geopperd. Heemraad Arie Bassa zelf gaf aan dat serieus gekeken moet worden naar de klimaatscenario's waarmee gerekend wordt. In 2018 worden de scenario's opnieuw onder de loep genomen. 

Sunday, September 20, 2015

Poldergemaal fortgracht




Langs de A27 wordt het prominent aangekondigd, de bouw van een nieuw poldergemaal Fortgracht. Aanvankelijk dacht ik zelf ook aan een groot gemaal, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Wel een uitermate belangrijk gemaal. In een ver verleden kon je met een bootje gewoon rondom fort Altena varen door de fortgracht. Totdat door de ruilverkaveling het polderpeil in het gebied werd veranderd. Als datzelfde polderpeil ook zou zijn toegepast in de gehele fortgracht zouden de houten palen waarop fort Altena deels is gebouwd langzaam wegrotten. Reden om twee dammen aan te leggen in de fortgracht. In één van die twee dammen wordt nu dus dat nieuwe poldergemaal gebouwd. Vandaag met een rondleiding was de nieuwbouw ook vanaf de wallen goed te zien. Helaas ben ik daar vergeten een foto van te maken. 

Saturday, September 19, 2015

Waterberging in plaats van waterzuivering

Rioolgemaal in Dussen

Vrijdag neemt het AB van Waterschap Rivierenland een definitief besluit over de concentratie van rioolwaterzuiveringsinstallatie in het Land van Heusden en Altena. Van de huidige vier installaties in Wijk en Aalburg, Eethen, Dussen en Sleeuwijk blijft alleen die in Sleeuwijk over. De kosten voor deze operatie zijn 19 miljoen euro. Voor de vrijkomende lokaties is nog geen nieuwe bestemming gevonden, maar in het voorstel wordt geopperd om deze eventueel voor waterberging in te zetten. Daarbij zal zeker die in Dussen kansrijk zijn, omdat onder andere bij de Peerenboom problemen zijn met de snelle waterafvoer. Overigens wordt bij de reconstructie van N283 tegelijkertijd een nieuwe persleiding aangelegd.

Friday, September 18, 2015

Werk aan de winkel!

Foto's Kris Janse



Alleen als het waterschap bereid is haar macht te delen met haar burgers heeft ze bestaansrecht. Dat schreef ik op 25 februari van dit jaar op mijn blog na een avond in de Koppelpaarden met boeren over de problemen met de wateroverlast op 28 juli 2014. Op die avond hadden de boeren meer dan een half jaar gewacht. Uiteindelijk werd die avond afgesproken dat een werkgroep met boeren en het waterschap serieus zouden gaan kijken naar het watersysteem en het polderpeil in het gebied. Op 15 juli (bijna een jaar na het extreme weer van 28 juli 2014!) zaten ze voor de eerste keer bij elkaar in Tiel. Uiteraard kon toen niemand bevroeden dat zes weken later opnieuw het noodlot voor de boeren zou toeslaan. Met noodweer en neerslaghoeveelheden tot zelfs 130 mm, zodat opnieuw grote delen van de oogst verloren gingen. Deze keer kwamen de signalen van de boeren sneller door, zodat we al binnen drie weken met de boeren in gesprek waren als Waterschapbestuurders. Weg uit de ivoren toren in Tiel, terug naar onze roots met de poten in de modder, letterlijk. 

En wat was de boodschap van de boeren deze middag in Hank? Het vertrouwen van de boeren in het waterschap was tot het nulpunt gedaald. Dijkgraaf Roelof Bleker was eerlijk in zijn reactie. Het is een illusie te denken dat een bui van 130 mm snel kan worden weg gemalen. Zelfs niet bij verdubbeling van de capaciteit van de huidige gemalen. Maar de werkgroep gaat wel intensiever aan de slag om oplossingen te zoeken voor de problemen. Binnen drie maanden moet duidelijkheid komen welke oplossingen mogelijk zijn. Dan is het aan ons als bestuur om keuzes te maken. En in januari 2016 terug te keren naar het gebied en verantwoording af te leggen over die keuzes. De enige manier om het vertrouwen weer op te bouwen is immers met elkaar in gesprek te blijven. En samen naar oplossingen zoeken. 

http://hanviskie.blogspot.nl/2015_02_01_archive.html

Thursday, September 17, 2015

De boodschap van de boeren


Twee getroffen boeren, Bas voor den Dag en Laurens de Keizer



Het watersysteem in het Land van Heusden en Altena gebied is niet ingericht op de behoeftes van nu. En al helemaal niet op de verwachte ontwikkelingen in de komende decennia. Dat vraagt om structurele en ingrijpende maatregelen, zo stelt de ZLTO in een persverklaring na het bezoek van bestuurders van Waterschap Rivierenland aan het Land van Heusden en Altena.


"Wij vragen aan het waterschap om het  watersysteem in ons gebied toekomstbestendig te maken. Niet alleen gericht op de klimaatverandering, maar ook gericht op de ontwikkeling van de agrarische sector in ons gebied. De agrarische functie is immers de dominante functie.  We mogen dus verwachten dat het waterschap de landbouw dus zoveel mogelijk zal faciliteren.. Dat daarbij ook naar andere belangen wordt gekeken, spreekt vanzelf. Naar onze mening zullen de maatregelen niet beperkt blijven tot het aanpassen van het peilbesluit. Grootschaliger maatregelen, gepaard gaande met forse investeringen, mogen daarom niet op voorhand uitgesloten worden. ZLTO wil hier nadrukkelijk in meedenken en richting geven".





Wednesday, September 16, 2015

Waterveiligheid op Prinsjesdag




Bezoek van toen nog kroonprins Willem Alexander op 6 mei 2008 bij de afronding van de natuurontwikkeling in de kleine Noordwaard

Tegengaan van klimaatverandering en verduurzaming van de economie zijn grote, overkoepelende thema's. De gevolgen voor toekomstige generaties zijn heel direct en concreet. Dat geldt zeker voor ons land, dat voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. Waterveiligheid heeft daarom hoge prioriteit. Op veel locaties wordt de komende jaren gewerkt aan versterking van dijken en duingebieden. Dat gebeurt vaak op de meest innovatieve manieren. Zo worden bij de vernieuwing van de Afsluitdijk veiligheid, natuurontwikkeling en energieopwekking gecombineerd. Projecten als deze verstevigen de goede internationale reputatie en positie van onze watersector en leveren een bijdrage aan onze toekomstige energievoorziening. (uit de troonrede 2015)

Tuesday, September 15, 2015

Tien jaar ANV (5 en slot)



Henk Bleker na afloop van de opening van het eerste ruiterpad in Hank


Dan hebben we ook nog het streek produkt
De promotie hiervan is aardig gelukt
Onder leiding v Mieke met Laura,Bianca en Nicolien vanaf het begin
Had Jan Dibbits het,met al die vrouwen,ontzettend naar z,n zin
Es ge die heurt vertellen gaat ie maar door
En dan glimt ie van oor tot oor
Er zijn te veul streek produkten om ze te noemen
Mer de Aalburgse Mik en de stoofpeer v Altena wil ik toch wel Roemen
Alles is smaakvol en lekker vers
Of het nou de ijsco v d Geiten is of de Zandsteegse Kers PARIJSE WORTELS
Het was dan ook geweldig om veur de RABO Award te worden genomineerd
Wat door Nicoline charmant werd gepresenteerd
met als resultaat de 3e prijs is niet mis
Zeker als er ook nog is € 10000 aan verbonden is

En dan zou je denken , nou is alles wel gezegt
Maar nee hoor : er zijn ook nog ruiterpaden aangelegd
Eentje in`t Pompveld in het Andeller broek
Det staat al van oudsher als natuur te boek
De andere is de ruiter en men  roete van Jannezand
Deels door de grienden en deels over het boerenland
Omdat Staat secreteris Henk Bleker ook een paarden lief hebber is kwam hij goed van pas
Toen de dag v d  opening daar was
Het duurde wel even voor de officiële datum er kwam
Want het moest wel passen in de route     naar zijn jonge vlam
In Vissershang onthulde ook hij een route bord
En kwam zoals altijd geen praat tekort
Toen moest hij bij neef Cees Nultenboek op de bok
Die bij zulke gelegenheden de kar altijd trok
Henk Bleker kon er slecht tegen dat iemand anders de teugels in handen had
Dus het laatste stuk reed hij zelf de route v h ruiterpad
17 aanspanningen reden de hele route
Met 18 kilo meter kan de aardig uit de voeten
Marianne Heyman zorgde voor een onvergetelijke dag
Ik hoop det ik ook nog eens een keer mee rijden mag

Zonder sponsers had dut allemaal niet gegaan
Dan hadden Bastiaan en Fien en Peter dikwijls in der hemd gestaan
Wij staan versteld wat er allemaal in 10 jaar tot stand is gekomen
En gelukkig heeft het nieuwe bestuur het stokje over genomen
Er is schijnbaar voor dit bestuur veel animo
De laatste paar keer waren ze er zo
Een nieuwe voorzitter was al helemaal geen toer
Toen er geen boerin was vieten ze gewoon een vrouw van een boer
Het qualitie team zijn Lilian Pruijssen en Ries Boevee
Die verzorgen de PR met zijn twee
Rest mij nog om iedereen te bedanken
We mogen best trots zijn….steek ik niet onder stoelen of banken
Ik wens Minet, Laura, Corrie, Arjan en Joost
Veul sucses en pakken der nog eentje en zeggen Proost

(Teksten van Ees van Herwijnen, opgedragen aan de ANV op 10 september)






Monday, September 14, 2015

Tien jarig bestaan ANV (4)





Bloeiende perenboom aan de Veldstraat

We hebben al jaren een gebieds coordinater
Die regelt alles en is eene geweldige prater
Of het nou vogelszijn of natuurbeheer of welk soort gewas
Hetzij groene of blauwe diensten zeg mer gewoon Meewis plas en dras
Ook de landschapselementen spelen een grote rol
In Giessen langs het kerkepad staat het weer netjes met fruitbomen vol
Det deeje ze natuurlijk toekomst gericht
Op adspirant bestuurslid Sjanie v Trigt
Overal vijnde historische hoogstam rassen
Veul hebben we te danken aan Mengolda v Andel en Basse
Meer dan1200 zo is me gemeld
Ik heb ze natuurlijk nie na geteld
In het voorjaar is het prachtig overal langs den dijk
Zeg mer vanaf Werkendam tot de Veldstraat in Wijk
Det was daar al helemaal in het begin en ik dink
Dat dit een project was van Rennie en Kees Wink
Kees wou natuurlijk iets om ook ,s winters aan z,n conditie te bouwen
Zo ziede hem dag in dag uit met de zaag en snoeischaar sjouwen Rouwvorst IJS
Det was het begin van de snoeibrigade
Die kanne dan ook altijd bij Keese te rade
Arjan Quartel en Patrik v Haren hebben hierin een grote rol
En vergeet nie aankomend boomkweker   Dennis de Tol
Die is zelfs helemaal naar Australie of N Zeeland gegaan
Om te kijken of ze de boom daar wel recht hebbe staan
Al die oude fruitnamen vallen gewoon op
In vele nieuwe woon wijken leesde van Bellefleur tot Ossekop

Meeuwis is ook bij de vogels betrokken Aristokraat
Samen met Len Bruning zijn ze al dikwijls de polder in getrokken
Ieder veurjaar zie ik de Vogelaars turen
Met verrekijker en telelenzen gewapend soms wel uren
In het verslag stond dat de populatie weer was toegenomen
Nou weet ik nie of ze het aantal van de legsels of devogelaars hebbe genomen
Bij ons vonden ze dut veurjaar menig nest
Mer Het resultaat van de kuikens was nie best
Op het laatst vonden ze nog een paar onbekende kuikens, heel bijzonder
Bij veel navraag was het een Tapuit ze zeggen des een wonder
Het was werkelijk puur geluk
Want het was hier echt een nat stuk
De Tapuit is een zangvogel en struint vaak in de duinen rond
En legt zijn eieren in een konijnenhol onder de grond

Sunday, September 13, 2015

Tien jarig bestaan ANV (3)



Pontje over de Bakkerskil


Bij het Oostwaardpad heurt ook een Pontje
Anders loopte vast bij Bakkerskil en dan krijgde gin rondje
Eenmaal op het Pontje moette net es Michiel
Draaien aan het grote wiel
Veur sommige was de slinger best wel zwaar
Det werd een vrouw met astma zondags gewaar
De Pont stopte midden op de kil
Het zweet liep van haar hoofd,mer hij lag gewoon stil     KEEROM
Toen is ze plat op dere buik gaan leggen beulen
Al trekkend aan de ketting om zo naar den overkant te zeulen
Afgepijgerd had ze intussen gebeld naar 112
Mer det valt s,zondagsmiddigs in Werkendam  nie mee
Na lang was uiteindelijk de brandweer toch gearriveerd
Die moest een eind van de plek des onheils ,worden geparkeerd
Van wege de astma was ook de ambulans betrokken
Zo zijn ze lopend met de brancard naar het vrouwke vertrokken
Intussen was ze toch al weer aardig opgeknapt
En zelf al klouterend van het pontje gestapt
En ge moet nie dinken       heurde ze haar  nog zegge
Det ik daar op diee brancard ga leggen
Ga leggen zegt Joost Pot de brandweer commandant
Anders blijfde hier gewoon leggen achter in,t land       Bestemming Bereikt
Kees Pruissen werd n a v dit incident
Onderhoudsman en was altijd zo present
Zijn 06 stond dan ook vermeld op de Pont
En regelmatig liep ie in z'n zwembroek rond
En dook er zo onder es de Pont weer bleef hangen
Om schoon te maken of de kabel te vervangen
Of het nou regende of het land werd met zon overgoten
Van de bloemrijke akkerranden heeft iedereen genoten
Ook dut jaar is het met de zonnebloemen weer een pracht
Langs de Woudrichemse weg was iemand op het idee gebracht
De fotograaf had heel het spul klaar gezet
Om bruid en bruidegom te filmen tussen de bloemen met een veldboeket
Een ding daar zij ik nog nie uit
Wanneer worden we verlost van het  Jakobs kruit

Saturday, September 12, 2015

Tien jarig bestaan ANV (2)



Opening van het Oostwaardpad door Cees Veerman, rechts Bastiaan Snoek


Een van de eerste stappen ging over het Borgharepad
Mer met de gemeente ging het niet zo glad
Omdat ze ergens moesten beginnen kwamen ze bij de fam Pruissen
Die waren enthousiast en alles begon te bruisen
Lilian ging op pad en was dagen aan de gang
Langs alle boerderijen tussen Werkendam en Hank
Daar was ze werkelijk voor geknipt
En es iemand interesse toonde werd Lilian zo getipt
21 km kreeg ze veur elkaar

Het Oostwaardpad was dan ook een feit het volgende jaar
In die tussentijd was er veul werk gedaan
Want er moesten overal borden komen te staan
Zo gebeurde het det Fien en Lilian…..ze waren samen
Det ze vlak bij de hut van Hannie kwamen
Ze gingen palen slaan …mer det liep nie best
De paal kwam precies midden in een wepsenest
En lopen jongens det ze deejen
Ze waren net es Donald Duk van plan om in de kil te springen met z,n tweeje
Bastiaan probeerde alle subsidie potten aan te boren
Het LNV wilde 1000 km aanleggen kwam hem ter ore
Het liefste zit ie tussen de grote Piete
En es ie de buit binnen het dan ziede hem genieten
Niemand minder dan min Veerman kwam naar de Vissershang
Het bord onthullen
Om zo de opening te vervullen
Peter zurgde veur het verslag en van tijd tot tijd kwam hij er in
De krant mee veur den dag
Iemand zegt: wat Peter betreft wil ik toch laten weten
Dat wij ook hem nie gauw zullen vergeten
Het is niet goed om hem met de stille trom te laten gaan
Want hij het op de achtergrond ontzettend veul gedaan
En draaide soms iemand ergens de geldkraan weer dicht
Dan liep Fien weer dagen mee zo,n gezicht
Fien had altijd moeite met de BTW
Als het bedrag exclusief was zei hij gewoon nee
Fien doet altijd alles en blijft een heer
Hij gunt altijd aan anderen de eer
Als mooiste ommetje van Brabant kregen ze een prijs
En veur de waardering  $10000 als bewijs

Friday, September 11, 2015

Tien jarig bestaan ANV



Fien Bakker en Bastiaan Snoek werden bij het feest van tien jaar ANV uitgezwaaid

Op een keer komt kersvers bestuurslid Arjan Pullen
Gewoon zoals altijd efkes lullen
Hij zegt gaat ut een bietje vandaag
Want ik heb eigenlijk een bijzondere vraag
De ANV viert haar 10 jarig bestaan
En det willen we niet on opgemerkt voor bij laten gaan
En nou zou ik jou willen vragen
Of ge hier iets aan bij zou wille dragen

9 jaar       `t was op een Boeren erfdag waar ge iedereen kent
Liepen we te slenteren langs iedere stend
Daar in eens had Bastiaan Snoek ons in de gaten
Hij zegt op zijn manier we moeten is even praten
Want we hebben nou een ANV opgericht
En gij  zijt aan oewe stand verplicht
,t is trouwens ook in oe eigen belang
Want zonder leden kanne we nie aan de gang

Ik had mijn eigen er nog nie zo in verdiept
Mer met dut zetje van Snoek was het zo gepiept
Bastiaan sprak iedereen aan vanuit de tent
En es ie weer een nieuw lid had was ie in z,n element
Allemaal wist ie ze over te halen
Mer ze kregen weer spijt es ze de contributie moeste betalen

En Fien, van de grote sponser zat daar op z,n gemakske
die dee de beslissende duit in,t zakske
die wist ook altijd zijn mond wel te roeren
hij was tenslotte de financiele ruggegraat van de meeste boeren
Zij waren samen met Riet d Graaf,Peter v Houweling en Joost de Groot
De mensen van het eerte uur
Met nog iemand van Altenatuur

Thursday, September 10, 2015

Molenhuisje was ooit een gemaaltje


Het Rijswijkse gemaal naast de Uitwijkse wipwatermolen
Het molenhuisje bij de Uitwijkse molen in Sleeuwijk was ooit een gemaaltje. Een van de wandelaars tijdens de natuurwandeling langs het Liniepad maakte mij attent op restanten van het scheprad die nog te zien zijn bij het huisje. Zelf dacht ik altijd dat het als woning voor de molenaar was gebouwd. Op de fundering van de gesloopte wipwatermolen, is het Rijswijkse gemaal gebouwd. Er van uitgaande dat het gemaaltje gebouwd is op de fundamenten van de Rijswijkse wipwatermolen aan de Zevenbansche Boezem, moet het al meer dan een eeuw oud zijn. De Rijswijkse wipwatermolen brandde namelijk in 1903 af en werd toen vervangen door een stoomtractie. Omstreeks 1930 kreeg het gemaal een ruwoliemotor. (bron de Macht van het Water van Cees de Gast). In de Historische Reeks deel 4 schrijft Jan den Besten over de watermolens in de streek. Daar zijn zelfs twee foto's opgenomen van het Rijswijks gemaal tijdens het proefmalen, molenaar en machinist was in die jaren Jan Bos. In het gebouw stond een dieselmotor welke het scheprad aan dreef en bemaalde de gecombineerde polders Uitwijk en Rijswijk; samen 587 ha. Groot, genoemd scheprad draaide tussen het metselwerk, de krimpmuren genaamd van de gesloopte molen. Jaartallen van de bouw van het gemaaltje worden echter niet genoemd.  Tot 30 april 1962 is dit gemaal ingebruik geweest. Bij de werkzaamheden van de Ruilverkaveling in dit gebied is de diesel motor uit het gebouwtje gehaald en afgevoerd. Nadat de motor was verwijderd heeft het gebouwtje nog enkele jaren als recreatie woning dienst gedaan, thans wordt het gebruikt als onderkomen voor de molenaars. Zowel in het huisje als in de  molen is geen electra en water aanwezig. Nu ik de historie van het pand ken, wordt het nog mooier voor mij.

Wednesday, September 09, 2015

Het raadsel van de koekjestrommels

Op de foto van de laatste commissievergadering Waterkeringen van de vorige bestuursperiode zien we maar liefst twee van die mooie koekjestrommels. Maar waar zijn ze gebleven?

Iedere organisatie heeft zo zijn eigen gewoontes en gebruiken. Zo wordt bij de commissievergaderingen van Waterschap Rivierenland altijd een lekker koekje bij de koffie geserveerd. Altijd keurig opgeborgen in zo'n mooi koektrommeltje. Bij de laatste commissievergadering waren de koekjes ineens vervangen door voorverpakte koekjes en bleken ook de trommeltjes verdwenen. Reden om maar eens navraag te doen naar de koekjes en de koekjestrommels. Het was een hele opluchting om te horen dat de koekjes weer terugkeren. Maar de koekjestrommels lijken spoorloos verdwenen. Wie lost dit raadsel op in Tiel?

Tuesday, September 08, 2015

De Lakenvelders in Uppel

De Lakenvelders in 2014 (boven) en onder (2015) op het erf bij Kaspar Stolk


Al voor het tweede jaar op rij kwam hobbyboer Kaspar Stolk in Uppel in de problemen vanwege de wateroverlast. Achter zijn boerderij werd het waterbergingsgebied de Oude Doorn aangelegd. Om het water vanuit Almkerk sneller af te voeren werd tevens een grotere duiker aangelegd in de N322. Dat werkt goed, in no time stroomt het waterbergingsgebied vol. Zo vol dat Kaspar Stolk zijn Lakenvelders uit de wei moet halen en op zijn erf moet stallen vanwege het water. Als het water eenmaal in het bergingsgebied is gestroomd moet het via een duiker verder stromen naar de Gantel en vervolgens via de Zevenbansche Boezem afgevoerd worden naar gemaal Altena. Naar nu blijkt vormt juist de duiker in de dijk een flessenhals in die waterafvoer, zo wist Bas de Peuter te vertellen. Met het vergroten van die duiker kan het water snel weg stromen. En kunnen de Lakenvelders van Kaspar Stolk sneller terug in de wei in plaats van dagen op zijn erf te staan.

Monday, September 07, 2015

Burgerparticipatie en wateroverlast

Hoe pakken we de wateroverlast aan?

Waarom schakelen we bij de oplossing van de wateroverlast in het Land van Heusden en Altena onze eigen inwoners niet in? Conform de initiatieven rond G1000, het platform voor democratische innovatie. Juist door onze eigen inwoners in te schakelen maken we gebruik van alle kennis in ons gebied over het watersysteem en kunnen we samen zoeken naar innovatieve oplossingen. Juist innovatie is naast burgerparticipatie een speerpunt in het nieuwe bestuursakkoord. 

Want hoe komt het nu toch dat we steeds meer te maken hebben met wateroverlast? Die vraag kwam ook al aan de orde tijdens het overleg dat Waterschap Rivierenland pas na lang aandringen in februari 2015 belegde met de boeren. Zij lieten weten dat het watersysteem steeds meer knelt, afgezien van de piekbuien die we nu twee jaar achtereen hebben gehad. Heeft het misschien iets te maken met de bodemdaling? Bij de ruilverkaveling in de jaren zestig is het polderpeil in het gebied veranderd, gevolg daarvan was het fors inklinken van de bodem. Het lijkt erop alsof we nu opnieuw steeds harder moeten pompen om het gebied toch droog te houden. 


Sunday, September 06, 2015

De dieren langs de linie


Tijdens de wandeling langs het Liniepad met Margo van Beem en Goof van Vliet gingen wandelaars op zoek naar de dieren van de Linie. Uiteraard waren daar de vleermuizen, al hebben we die niet gezien onderweg. Maar in één van de eiken langs het pad heeft Brabants Landschap een zomerverblijf voor de vleermuizen gemaakt, in één van de bunkers is het winterverblijf voor de vleermuizen.

Bij het vele leverkruid langs het pad waren de vlinders aanvankelijk onvindbaar, al ontdekten we later een bijna geheel gave atalanta. En ook nog een zwart padje. Waarom was dit padje zo zwart? Vanwege de nabijheid van de A27? Zelfs de mensen van Altenatuur bleven het antwoord schuldig. Met schepnetjes werd overigens nog in het water gevist, helaas heb ik de namen van de waterdiertjes niet genoteerd. Een wandeling langs het pad is overigens heerlijk, reden om Altenatuur te vragen misschien vaker in het jaar zo'n wandeling op het programma te zetten.

In de vroege ochtend werd overigens nog een foto workshop gehouden. We zijn benieuwd naar de foto's. De mooiste foto's kunnen ingestuurd worden naar Brabants Landschap voor de fotowedstrijd van het Liniepad.

https://apps.facebook.com/brabantslandschap/

Saturday, September 05, 2015

In gesprek met boeren

Links Jacob Branderhorst en Ariaan Straver, midden Otto van Breugel met rechts Wil Drabbe en Matthijs van Oosten

Vrijdag meerdere, goede gesprekken gehad met enkele boeren over de wateroverlast in de voorbije week. Ook met ZLTO bestuurders Ariaan Straver en Jacob Branderhorst tijdens een werkbezoek met enkele raadsleden. Alleen luisteren is al goed om zo te ontdekken waar de grootste knelpunten liggen bij de wateroverlast die vooral de boeren treft. En dan samen zoeken naar oplossingen. In februari van dit jaar vond al een bijeenkomst plaats met boeren en het Waterschap en daar werd afgesproken dat een groep boeren samen met het Waterschap in gesprek zou gaan om opnieuw serieus te kijken naar het watersysteem in het Land van Heusden en Altena. Deze zomer is de groep boeren in Tiel geweest voor overleg met het waterschap, Jacob Branderhorst was daarbij. Uiteraard is het nu nog te vroeg om daaruit conclusies te trekken, maar ze zijn met elkaar in gesprek. En dat moet vooral zo blijven. 

Verder werden opnieuw suggesties gedaan zoals permanente plaatsen op kwetsbare plekken waar snel noodpompen geplaatst kunnen worden. En voorzieningen in de dijk, zoals buizen, waardoor het water snel direct op het buitenwater gespuid kan worden. Want dat er meer moet gebeuren rond de opvang van piekbuien staat als een paal boven water.

Friday, September 04, 2015

Deuren open bij bijzondere monumenten


Thursday, September 03, 2015

Kom naar het Erfgoeddebat; Friet of Patat


Wednesday, September 02, 2015

De dieren van de Linie

De vleermuizenbunker met het deurtje en opening voor de vleermuizen

Komende zondag wordt als onderdeel van het Liniepadfestival een natuurwandeling gehouden langs het Liniepad over 'de dieren van de Linie'. De wandeling start om 14.00 uur vanaf fort Altena. Goof van Vliet en Margo van Beem van Altenatuur vertellen onderweg over de dieren van de Linie. De wandeling past in het thema natuur, dat tijdens het eerste van de drie weekenden op het Liniepad centraal staat. 

Een van de bijzondere dieren langs de Linie is de vleermuis. In veel forten overwinteren vleermuizen, maar ook in andere elementen van de Linie zijn ze welkom. Zoals bij de vleermuizenbunker van Brabants Landschap langs het Liniepad. Laarzen of stevig schoeisel worden aangeraden tijdens de wandeling. Ook is een paraplu misschien geen overbodige luxe. Vooraf aanmelden kan via www.liniepadfestival.nl, maar is niet noodzakelijk.

Overigens kunnen natuurliefhebbers ook om 11.00 uur starten met een fietstocht van Brabants Landschap.

Tuesday, September 01, 2015

Waarde Otto,



Met lichte verbazing heb ik je vragen gelezen over de wateroverlast in de gemeente Werkendam van 31 augustus jl. Jouw vragen beperken zich niet tot vragen over de gemeente Werkendam, maar daarin wordt ook Waterschap Rivierenland betrokken. En daarin proef ik tussen de regels door een wat badinerende toon richting het waterschap. Terwijl ook Waterschap Rivierenland een professionele organisatie is, die er is voor haar inwoners. Net zoals van de gemeente Werkendam kan en mag verwacht worden. Om die reden wil ik graag reageren op je vragen om te voorkomen dat we gaan zwarte pieten tussen gemeente en waterschap.

Enkele vragen zijn mijns inziens vragen naar de bekende weg. Ik noem bijvoorbeeld vraag 2, waarin je vraagt wanneer het gemaal in werking is getreden. Het is je welicht ontgaan, maar gemalen zijn 24 uur per dag in werking. Zo niet, dan zou je permanent natte voeten hebben. Medewerkers van Waterschap Rivierenland zijn vanaf maandag 31 augustus 00.01 uur in touw om het overvloedige regenwater weg te pompen. 

Ook je vraag naar vergroting van de pompcapaciteit van de gemalen doet lichtelijk naïef aan. Vanzelfsprekend is in de afgelopen veertig jaar de capaciteit van de gemalen verhoogd. In vraag 6 vraag je naar extra waterberging. Waterschap Rivierenland heeft in de afgelopen jaren 45 ha. extra waterberging aangelegd in het Land van Heusden en Altena zoals bij de Kornsche Boezem, nabij de Hollandse Waterlinie in de Zevenbansche Boezem, een klimaatbuffer in Babylonienbroek en in Uppel bij de Oude Doorn. Met die 45 ha. voldoet Waterschap Rivierenland aan de eisen uit het Nationaal Bestuursakkoord water. In vraag vijf doe je navraag naar de sloten begroeid met riet en kruid, deze moeten volgens de richtlijnen van het waterschap voor 1 december worden geschoond en zijn op dit moment in de jaarcyclus inderdaad nog niet geschoond.   

Verder doe je navraag naar de communicatie van Waterschap Rivierenland over het calamiteiten centrum. Maandagmorgen om 09.30 uur is een live blog gestart waarop heel veel informatie was terug te vinden. Ook over de bereikbaarheid van het calamiteitencentrum. 

Valt het Waterschap dan helemaal niets te verwijten? Zoals ik gisteren reeds schreef kan Waterschap  Rivierenland zich niet meer verschuilen achter het argument dat deze hoeveelheden neerslag in korte tijd zeldzaam zijn. Zoals onze dijkgraaf ook in de media naar voren bracht. 'We moeten meer rekening houden met piekbuien'. Dus moet ons watersysteem aangepakt worden en moet de capaciteit omhoog. Maar daar zijn wij het beiden over eens toch? Om nog meer leed voor onze inwoners en onze agrariërs in de toekomst te voorkomen.

En daar ga ik graag met je over in debat, we staan immers samen voor de belangen van onze inwoners. Als raadslid van de gemeente Werkendam en als bestuurder van Waterschap Rivierenland. 

Met vriendelijke groet,
Hannie Visser-Kieboom


P.s.

En misschien, heel misschien moeten wij beiden de hand in eigen boezem steken. De piekbuien zijn het gevolg van klimaatveranderingen, die mogelijk door menselijk handelen optreden. Want weet jij hoe hoog jouw watervoetafdruk is?