hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, August 26, 2022

Erfgoedavond over verduurzaming van monumenten

De aftrap van Open Monumentendag op 10 en 11 september wordt dit jaar gehouden op woensdag 7 september op Fort Giessen. De avond van Erfgoed Altena staat in het teken van verduurzamen van monumenten. Een mooi voorbeeld daarvan is Fort Giessen zelf. Met de installatie van zonnepanelen, heatpipes en warmtepomp wordt gebruik gemaakt van duurzame energie voor de instandhouding van het Fort.

 

Fort Giessen

Tijdens de avond op Fort Giessen toont Dick Nederveen, energiecoach bij stichting Duurzaam Stoer voorbeelden van het verduurzamen van monumentale panden. Hoe behoud je de cultuurhistorische waarde, terwijl het monument wel energiezuiniger wordt? En hoe breng je bijvoorbeeld zonnepanelen aan op een pand zonder afbreuk te doen aan het historisch stadsbeeld van bijvoorbeeld de vesting Woudrichem? Ook wordt uitleg gegeven over de duurzame installaties op Fort Giessen. Wethouder Anneloes van Hunnik komt tijdens de erfgoedavond kennismaken en wordt bevraagd over het erfgoedbeleid in de gemeente Altena. Wat heeft de gemeente in het voorbije jaar gedaan voor het behoud van ons erfgoed en hoe gaat zij dat in de toekomst oppakken? En wat kan de gemeente betekenen bij het verduurzamen van het erfgoed in de streek?

De avond wordt gehouden op Fort Giessen, inloop vanaf 19.30 uur. Het programma begint om 20.00 uur, de avond wordt afgesloten met een  hapje en een drankje.


Thursday, August 25, 2022

Waar is de grens van De Werken gebleven?

 Al maanden ligt de Werkensedijk in Werkendam open voor het leggen van kabels en leidingen. Maar na de bouwvak is begonnen met het herstraten van de dijk plus het begin van de Hoogstraat. Helaas is in het nieuwe stratenpatroon de grens tussen Werkendam en De Werken verdwenen!

De grens is verdwenen in het stratenpatroon


En dat is heel jammer, hoog tijd voor een oproep aan de gemeente Altena om deze grens te herstellen in het stratenpatroon en zo iets van de historie van beide dorpen te laten zien. Tot 1950 waren Werkendam en De Werken twee aparte dorpen. Pas bij de samenvoeging van de gemeente Werkendam en De Werken c.a. werden ze één. Vanuit de Historische Verenging Werkendam en De Werken c.a. is al vaker gewezen om die historische grens niet uit te wissen. Zo werden inmiddels al zo'n vijftien jaar geleden twee komborden geplaatst bij de grens tussen Werkendam en De Werken. Het ene bord op de Sasdijk is al lang verdwenen, maar het bord op de Werkensedijk staat er gelukkig nog steeds. 

Het verloop van de grens tussen de dorpen Werkendam en De Werken


Deze keer trok de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. opnieuw aan de bel, voorzitter Jacco Damen weest de gemeente Altena op het herstel van de grens. Kennelijk is zijn boodschap niet goed doorgekomen, vandaag zag ik dat in de bestrating de grens alsnog is verdwenen. Daarom een oproepje aan de gemeente Altena, zorg dat de grens terugkomt!

Op google maps is de grens nog wel te zien


Friday, August 12, 2022

'Uit beton gegoten' in Waterliniemuseum

Het boek 'Uit beton gegoten' over de groepsschuilplaats Type P ligt inmiddels in de boekhandel. Ook de 'breibunker' langs het Liniepad kreeg een plekje in het boek. Na jaren van inventariseren, fotograferen, schrijven en organiseren is in samenwerking met de uitgever Matrijs in alle opzichten een prachtig boek afgeleverd. Het boek wordt 16 september gepresenteerd in het Waterliniemuseum



De Type P groepsschuilplaats vormt – samen met andere betonnen defensie constructies – een bijzonder hoofdstuk in de geschiedenis van het Oost Front Vesting Holland (De Nieuwe Hollandse Waterlinie) en het Zuid Front Vesting Holland. Ze zijn allemaal gebouwd in de 20ste eeuw in de tijd van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

De Type P groepsschuilplaats is het meest zichtbare element van de NHW. Waar forten meestal verborgen zijn door bomen, grachten en bolwerken, kan men de TP groepsschuilplaats overal zien van Muiden in het noorden tot aan Goudswaard in het zuiden, een gebied van 2 km x 130 km. Toch krijgt de TP niet veel aandacht in publicaties over de Nieuwe Hollandse Waterlinie, daar het op zich geen bijzondere constructie is.




Reden voor het oprichten van de stichting Piramide in de Polder met als doel het verzamelen van kennis over de Type P groepsschuilplaats en het ter beschikking stellen hiervan aan een groter publiek. Uiteindelijk heeft dit geleid tot het publiceren van het boek en het organiseren van de expositie onder de naam “Uit beton gegoten”. Het boek en de expositie belichten de Type P groepsschuilplaats vanuit meerdere invalshoeken. De expositie is te zien vanaf 3 september tot en met 30 oktober.