hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, September 12, 2021

De Kaaie Paole in ere hersteld

De Kaaie Paole zijn gerestaureerd en in volle glorie weer te bewonderen voor voorbijgangers. De palen vormden de grens van de twee waterschappen. De uit 1785 daterende Kaaie Paole zijn in de nacht van zaterdag op zondag 11 augustus 2019 uit de grond gereden. 

De Kaaie Paole zijn weer in ere hersteld


De twee hardstenen palen hadden daarbij aanzienlijke schade opgelopen. Naast dat de Kaaie Paole veel betekenen voor de inwoners van Veen, zijn ze ook van grote cultuur historische waarde. Ze geven de oude grenzen van het Oudland van Altena en de Hooge Maasdijk van Stad en Land van Heusden aan. Op de ene paal staat het wapen van Altena, twee zalmen, en op de andere met het wapen van Heusden, een rad.

De opdrachtgeverschap voor de restauratie van de Kaaie Paole lag bij de gemeente Altena. Wethouder Paula Jorritsma heeft meteen na het voorval aangegeven zich volledig in te zetten voor de restauratie van de grenspalen. Specialisten zijn benaderd en betrokken bij het herstel van de palen zodat dit gebeurde volgens de landelijke richtlijnen en de kwaliteitsnormen voor het cultureel erfgoed. 

De vakkundige restauratie van de Kaai Paole is uitgevoerd door Skledar Natuursteen B.V. uit Veen. Een expert van Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) was bij elke stap in het proces betrokken. Niet alleen vanwege de kennis van zaken, maar ook omdat het vernieuwen en verplaatsen van de palen ingrijpende werkzaamheden zijn die onder de adviesplicht van de minister vallen. Verder hield de expert van RCE in de gaten of de monumentwaarden behouden bleven.

Ook het Waterschap Rivierenland (WSRL) was betrokken bij het herstelproces, de palen staan namelijk formeel op het grondgebied van het Waterschap. Naast RCE, WSRL lette ook de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit erop dat de restauratie volgens de kwaliteitsnormen gebeurde. De veroorzaker van de aanrijding van de palen is aansprakelijk gesteld voor de schade aan de palen. De kosten voor restauratie worden op hem verhaald.

Saturday, September 11, 2021

Een bankje voor Anne van der Hof

Het gebied De Aanwas is vandaag feestelijk in gebruik genomen. Iedereen kan nu genieten van het natuurgebied, al lopend of zittend op de bank die in het gebied een plek gekregen heeft. Op deze bank staat de naam van Anne van den Hof ter nagedachtenis aan haar, een markante inwoonster van Veen. 

Anne van der Hof samen met Jos Korthout


 

In de voorbije jaren mocht in Anne van den Hof meermalen interviewen. Anne zat altijd vol plannen, zoals een watermuseum in Veen. Ook beet ze zich vaak vast in zaken als ze meende dat sprake was van onrecht. Mooi dat ze nu herinnert wordt met een bankje in de uiterwaarden. Anne van de Hof was een unieke persoonlijkheid die zich tijdens haar levensperiode tomeloos inzette voor het milieu, de duurzaamheid en de biodiversiteit van in dit geval de uiterwaarden van Veen. 



Anne van der Hof bij haar zo geliefde Maas

Wie kent haar niet in Veen? Anne was ook sociaal betrokken bij het wel en wee van anderen. Ook was zij kunstzinnig. In het kader van de Open Monumentendag was in de molen De Hoop een expositie van haar werken te zien. In december 2018 overleed Anne. Ter nagedachtenis van haar staat haar naam op het in De Aanwas geplaatste bankje, mede mogelijk gemaakt door Biesbosch Streekfonds.


Het bankje van Anne van den Hof


De ecologische invulling van dit gebied is mede met omwonenden tot stand gekomen. Belangrijke voorwaarden voor de natuurontwikkeling van het gebied waren het behoud van het open landschap, het toepassen van inheemse soorten en kenmerkende landschapselementen, het herstellen van de stroomrug met de bijzondere vegetatie behorend tot het stroomdalgrasland. Bureau Lijmbach, tuin- en landschapsarchitectuur heeft in opdracht van de gemeente Altena de inrichting van De Aanwas vorm gegeven. Ook molenaar Sven Verbeek van de korenmolen De Hoop was bij de aanleg van de beplanting betrokken vanwege de molenbiotoop. De molen heeft vrije ruimte nodig voor een goede windvang.


Het bankje werd onthuld door oud burgemeester Fons Naterop en kleindochter Eva


Friday, September 10, 2021

Eerste tegels 'Hier begint de zee' worden bij Willem van Oranjecollege gelegd

De eerste tegels ‘Hier begint de zee’ worden woensdag 15 september om 09.00 uur gelegd bij het Willem van Oranjecollege in Wijk en Aalburg door wethouder Roland van Vugt en een afvaardiging van Rotary Altena. 




Het doel van de tegels, die naast een kolk komen, is mensen bewust maken van de gevolgen van zwerfafval, dat ook via kolken in zee terecht kan komen. De Rotary biedt de gemeente 40 tegels aan met de opdruk ‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b’. De gemeente legt die de komende tijd in verschillende kernen in de buurt van scholen. Regenwater van straten, paden en schoolpleinen gaat via kolken naar het riool. Samen met afvalwater gaat dit naar de rioolwaterzuivering. 

Steeds vaker gaat het veel schonere regenwater via een apart riool rechtstreeks naar oppervlaktewater als sloten en rivieren Dit verkleint de kans op wateroverlast. Het is dan wel belangrijk dat er geen afval(water), verfresten of olie in de kolk komt. Op het Willem van Oranjecollege bedrukken leerlingen die dag tegeltjes met dezelfde tekst voor in huis. Ook al houdt de waterzuivering het meeste afval tegen, microplastics in bijvoorbeeld verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en medicijnresten kunnen door de zuivering heen glippen. Ook gaan leerlingen die dag op pad in Wijk en Aalburg om afval te rapen in het kader van World Cleanup Day.