hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, April 30, 2012

650 jaar visrechten


Diederik van Horne, de heer van Altena, gaf in 1362 het visrecht aan de inwoners van Woudrichem.  650 jaar later bestaat dat visrecht nog steeds! Reden voor coöperatieve visserijvereniging De Hoop dat te vieren op zaterdag 9 juni van 10.00-17.00 uur.
Foto beeldbank Streekarchief

Speciaal voor de viering van 650 jaar visrechten heeft de rijksoverheid toestemming verleend om een aantal dagen op paling te mogen vissen. Sinds 2008 geldt hiervoor op de rivieren een strikt verbod. Zalmschouwen van de VBZ varen op het water voor het Woerkumse rivierfront. Dat de riviervisserij niet alleen in geschiedenisboeken te vinden is, laten de Woerkumse gebroeders Struik zien. Zij verdienen nog steeds de kost als beroepsvissers en demonstreren hoe er anno 2012 gevist wordt.

De visafslag is geopend en op potkachels wordt vis gebakken en in een grote taanketel worden de netten verduurzaamd op d’n Bol buiten de Waterpoort. Er is een zeilmakerij en een smederij en de touwslager is er aan het werk. Er is een vliegvisdemonstratie en een ware werpzak-gooien demonstratie, met dit ouderwetse vistuig kun je veel vis vangen. De werpzak is ook te vinden nabij het veer naar Loevestein. In de Historische Haven nabij de scheepswerf liggen vijfentwintig oude slepers liggen afgemeerd en één ervan is te bezichtigen.

Viering 650 jaar visrechten is een initiatief van coöperatieve visserijvereniging De Hoop in samenwerking met het Cultuurhistorisch- en Visserijmuseum Woudrichem, de Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw (VBZ) en wordt ondersteund door de gemeente Woudrichem.


Sunday, April 29, 2012

Weer vrees voor opheffing Waterschappen?

Weer vrees voor opheffing Waterschappen?

Saturday, April 28, 2012

25e Waterlelie netwerkdag


Sunday, April 22, 2012

Beetje trots op......



Zaterdag hield ik voor het eerst mijn achtste boek in handen. De tekst was natuurlijk al veel eerder gemaakt, maar het duurt altijd even voor zoiets van de persen rolt. Deze keer was het een deel van de Waterlinie Erfgoed reeks over het Werk aan de Bakkerskil en de Papsluis. In de serie schreef ik al eerder een deel over fort Altena dat in 2010 verscheen. Natuurlijk is het heerlijk zo'n boek in je handen te houden. En natuurlijk ben ik wel een beetje trots op mijn achtste boek. Eerder verschenen ‘Werkendams straatnamenboek’ in 2006 (mede-auteur); de Zoen van Oranje in 2007; artikel in de Historische Reeks ‘Sporen van de oorlog’ over de NSB kampen in Altena na de Tweede Wereldoorlog in 2008; De eeuw van mijn oma over Johanna de Jong (2009); in de fortenreeks van de Nieuwe Hollandse waterlinie het deel over fort Altena (2010); Brabantse Merwedegijzelaars in 2011, De eeuw van mijn oma over Matje Heijns en Doortje Faas (2011).

Het boek is voor 7,50 euro te koop op fort Bakkerskil en fort Altena of te bestellen bij

 http://www.stokerkade.nl/html/Forten.html

Saturday, April 21, 2012

Rene Bastiaansen sloeg de plank volledig mis

Rene Bastiaansen op fort Altena

Rene Bastiaansen, vooral bekend als presentator van de Wandeling, een programma van Omroep Brabant, was zaterdag speciale gast tijdens de heropening van de forten en het Liniepad. Hij zou iets vertellen over de historie en de streek. Maar toen hij begon over de grote, katholieke gezinnen in Brabant raakte ik het spoor bijster. Wat had dat met de Hollandse Waterlinie te maken? En is het nu echt nodig die grote gezinnen, in een tijd dat geboortebeperking nog niet bestond, volledig voor gek te zetten? En wat is de link met het protestante deel van Brabant? In 1815 werd het Land van Heusden en Altena van Hollands voortaan een Brabants Gewest. Het betoog van Rene Bastiaansen doet terugverlangen naar de tijd dat we nog gewoon Hollands waren. Kan de Linie niet nog één keer in stelling gebracht worden om ons voorgoed te bevrijden van die Brabantse onzin? En Rene Bastiaansen kan beter terug naar de schoolbanken om echt iets op te steken over de roemrijke historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En om aan te tonen dat we op het mooiste plekje van Nederland wonen, hebben we hem ook niet nodig.

Wednesday, April 18, 2012

Noordwaard kopje onder



Tuesday, April 17, 2012

Boerderij Keizersguldenwaard

De namen Huize Keizersguldenwaard op de twee stenen zuiltjes bij het toegangshek tot de boerderij


 Op de boerderij Keizersguldenwaard woont nu de familie De Kraker. In een redelijk nieuw woonhuis, waarvoor de eerste steen werd gelegd twintig jaar geleden. Om precies te zijn op 22 april 1992. De oude boerderij werd gebouwd in 1866. Voor de familie De Kraker is de verhuizing naar Keizersguldenwaard niet de eerste verhuizing. Ze woonden al in de Catharinapolder, aan de Witboomkil en Braspenning. Steeds moesten ze wijken voor de plannen in de Noordwaard. Hetzij voor natuurontwikkelng, hetzij voor ontpoldering. Annie de Kraker vindt het jammer dat het gebied op de schop moet, maar is tegelijkertijd nuchter. "Het is besloten, dus je kunt er niets meer aan doen". Het woonhuis en de grote schuur blijven staan. De overige gebouwen worden gesloopt. Ook zijn inmiddels veel bomen gekapt rondom het perceel. Zoals de vier grote notenbomen.


Een romantisch toegangslaantje tot de boerderij, inmiddels zijn de nodige bomen gekapt.


Monday, April 16, 2012

Keizersguldenwaard

Op het erf van de boerderij Keizersguldenwaard



De officiele start voor de ontpoldering vond plaats op het erf van de boerderij Keizersguldenwaard. De polder Keizersguldenwaard is de oudste landbouwpolder in de Biesbosch (anno 1802). Hoewel het tijdstip van de verkoop een verband suggereert tussen Napoleon en de Keizersguldenwaard, blijkt de polder die naam al veel langer te dragen. Met die titel moet dus keizer Karel de Vijfde bedoeld zijn, die vijfhonderd jaar geleden ook inderdaad formeel eigenaar was van de waard. Dit gebied kan toen de eerste zandplaat zijn geweest in de Biesbosch, die permanent het hoofd boven water wist te houden om aldus de naam ‘waard’ te verdienen. In de tijd van Karel de vijfde (1500-1558) had men de munteenheid "Carolusgulden". Deze munt werd geslagen in Gelderland tussen 1546 en 1552 en daarna nog lange tijd gebruikt. Misschien is deze waard wel in deze munteenheid gekocht of verkocht. Er schijnt vroeger ook de uitdrukking "Het was des Keizers een gulden waard" geweest te zijn. Het gebied was voorheen eigendom van het Kroondomein.

Sunday, April 15, 2012

Filmpje

Begrafenis van de Biesbosch?

De wandeling had wel wat weg van begrafenisstoet

Zaterdagmorgen vond ook de officiele openingshandeling plaats voor de ontpoldering van de Noordwaard. Op de boerderij Keizersguldenwaard. De genodigden wandelden daarvoor over de polderweg vanaf het kantorencomplex naar de boerderij. Die lange stoet wandelaars, veel in donkere pakken, had nog het meest weg van een begrafenisstoet. De begrafenis van de Biesbosch zou je beeldend kunnen zeggen. Of is dat wat al te zwartgallig? Teus van Oord van aannemer Martens en Van Oord vertelde dat hij ook de Kleine Noordwaard had ontpolderd. Het ging gepaard met veel rommel, maar het gebied is prachtig geworden. En daar heeft hij natuurlijk wel gelijk in. Hans Brouwer van Rijkswaterstaat vertelde me ook nog dat ze bij de wens voor een veiliger en schoner rivierengebied niet zozeer bedoelde dat het rivierengebied nu lelijk zou zijn. Maar als er dan toch ontpolderd moet worden, kun je maar beter gelijk kijken of je het ook mooier kunt maken. 
Weer terug naar het kantorencomplex

Saturday, April 14, 2012

Evacueren uit de Noordwaard

De oranje lijnen zijn de vluchtroutes in het gebied

Vandaag werden mensen uitgenodigd een kijkje te komen nemen bij het werk voor de ontpoldering van de Noordwaard. Als media kregen we een  USB stick met interessante informatie. Op de stick een kaartje van de vluchtroutes voor als het gebied straks onder water komt te staan. Tijdens de rondleiding konden we daar ook al kennis mee maken. Veehouder Chris Wind die op zijn boerderij Bloemplaat zo'n 160 koeien houdt, moet voor de ontpoldering verhuizen. En daarna wil Rijkswaterstaat liever geen vee meer in het gebied. Alleen maar lastig als je dat moet evacueren. 

Thursday, April 12, 2012

De schandvlek van Waterschap Rivierenland?



Dagelijks passeer ik de rioolzuivering in Almkerk aan de N322 en zo erger ik me al tijden aan dat haveloze gebouwtje dat daarbij staat. Recent zijn wel een aantal bomen gesnoeid, maar het gebouwtje is nog altijd niet weggehaald. Waarom eigenlijk niet? Heeft het nog enige functie? Ik geloof er helemaal niets van. Vandaag kon ik het niet langer aanzien en ben ik gestopt om enkele foto's te maken. Oordeel zelf!

Wednesday, April 11, 2012

Dijkverbetering langs het Steurgat

Tuesday, April 10, 2012

Waterschapsbelastingen


De belastingen die betaald moet worden aan de Waterschappen zijn sinds 2006 met 19,6 procent gestegen. Een forse verhoging in een tijd van zes jaar; gewoon drie procent per jaar dus. Toch is de belasting van het waterschap van de decentrale overheden in de afgelopen jaren het minst gestegen. Koploper is de provincie met een stjiging van 30,8 procent. De heffingen bij de gemeenten stegen met 27,1 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Monday, April 09, 2012

CDA waternetwerkdag


De CDA bestuurdersvereniging houdt jaarlijks een CDA waternetwerkdag in het voorjaar. De dag is dit jaar gepland op 22 juni. Net als vorig jaar gelijktijdig met de jaarlijkse excursie van Waterschap Rivierenland. Deze keer wordt de ochtend mogelijk gehouden in Tiel. Leuk, maar jammer dat het opnieuw gelijk met de excursie samenvalt.

Sunday, April 08, 2012

Water is alles, behalve blauw

Intrigerende titel; Water is alles, behalve blauw. Het is het thema voor de 25e Waterlelienetwerk dag op woensdag 18 april in Leiden.Met interessante sprekers zoals Hilde Onderdijk-Varkevisser, oud medewerker Rijkswaterstaat en mede auteur van het rapport Nederland en de Europese regelgeving. Ook Miriam Kuijk, ambassadeur diversiteit A & O fonds waterschappen en directeur Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.In de middag is er een bezoek aan de Tweede Kamer.

Monday, April 02, 2012

Indirecte verkiezingen

Schoonheid nabij de Muggenwaard



De Tweede Kamer bespreekt dinsdag 17 april de wijziging van de Waterschapswet tot het invoeren van de verkiezing van de vertegenwoordigers voor de ingezetenen in het algemeen bestuur van het waterschap door de leden van de gemeenteraden. (33907) Het Waterlelienetwerk heeft zich uitgesproken tegen indirecte verkiezingen en wil in elk geval een emancipatie effect rapportage over de gevolgen van indirecte verkiezingen voor de man/vrouwverdeling. Het Waterlelienetwerk doet in ieder geval mee aan het Ronde Tafel Overleg (ter voorbereiding op kamerbehandeling) woensdagmiddag 11 april aanstaande en wil dan een petitie aanbieden.Die vergadering wordt gehouden van 13.00-16.00 uur in de Groen van Prinstererzaal.

http://www.rijnland.net/overig/weblog_0/thea_de_roos?BlgIdt=257








Sunday, April 01, 2012

Een mooier rivierengebied

Vertelt dit spandoek leugens?


Vandaag maar weer eens door de Noordwaard gereden. Ongekend zoals de zaagmachines tekeer gaan. Is dat echt allemaal nodig? Een bewoner vertelde dat er bij een boerderij die mag blijven staan vier grote notenbomen zijn omgezaagd. Waarom mogen die bomen niet blijven staan? Deze zomer zei burgemeester Breuer al eens dat na de ontpoldering van de Noordwaard de schoonheid van het gebied nog eens extra tot zijn recht zou komen. Toen maakte ik me al boos omdat er niets mis is met de schoonheid van de Noordwaard zoals deze was. En moet de Noordwaard nu mooier worden door al die bomenkap? Het is voor mij een raadsel.