hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, June 30, 2014

Fractie Huiseigenaren keert niet terug in 2015

Hugo Dill tijdens een excursie in 2012

De fractie Huiseigenaren keert na de waterschapsverkiezingen in maart 2015 niet meer terug in het waterschapsbestuur. Dat vertelde Sander Heutink tijdens de AB vergadering van vrijdag 28 juni. Hij had het boek Oud Bestuur van journalist Theo Dersjant goed gelezen en kon zich helemaal vinden in zijn pleidooi voor meer diversiteit in het bestuur. Plus verjonging. Gezien zijn leeftijd van 68 jaar wil Heutink niet nog een periode door. Ook zijn mede fractiegenoot Hugo Dill, inmiddels de 70 gepasseerd houdt het voor gezien. De fractie Huiseigenaren viel vooral op door haar non conformistische opstelling. Zoals in ieder politiek gremium zijn de ongeschreven regels vaak leidend, nieuwkomers zijn vaak onwetend over die regels. En dat kan soms een eye opener zijn voor langer zittende bestuursleden.

Saturday, June 28, 2014

Andere tijden

Commissievergadering in een keet bij Heukelum op woensdagmorgen

Als Waterschap Rivierenland meer diversiteit in haar bestuur wil, moet ze nadenken over de vergadertijden. Indien verjonging een wens is, dan is vergaderen overdag misschien niet zo handig. Mensen die vijf dagen in de week werken zijn immers niet in de gelegenheid om de vergaderingen te bezoeken. Het voorstel om hier naar te kijken kwam van Teus Stam.

Friday, June 27, 2014

De tandpasta van Jan Hak

Heemraad Hennie Roorda

Besturen is een serieuze aangelegenheid, maar af en toe een kwinkslag moet kunnen. Zo vroeg heemraad Hennie Roorda tijdens de AB vergadering aan bestuurslid Jan Hak wat voor merk tandpasta hij gebruikt. En dat had alles te maken met het nieuwe Waterbeheerplan van 2016-2021 en de ambities van het waterschap. Want wil Waterschap Rivierenland daarin opnemen dat ze bij de zuivering ook 'nieuwe' stoffen wil verwijderen. Gedacht wordt dan aan medicijnen, maar ook micro plastics. Waterschap Rivierenland heeft inmiddels een verkennend onderzoek gedaan naar het voorkomen van micro plastics in het oppervlaktewater op zes meetpunten in het gebied. Waterschap Rivierenland loopt daarmee voorop met onderzoek naar nieuwe stoffen, samen met waterschap Amstel, Gooi en Vecht.  

Maar waar komen die micro plastics eigenlijk vandaan. Het blijkt dat ze vaak in schoonheidsproducten zitten. Waaronder dus sommige merken tandpasta.En omdat Hak de ambities omtrent nieuwe stoffen wat te ver vond gaan, toonde hij zich kritisch. Reden voor Roorda, groot voorstander van deze innovatie, om te vragen naar zijn merk tandpasta.

Thursday, June 26, 2014

Meer bezoekers Biesboschmuseum

Het Biesboschmuseum komt straks op een eiland te liggen


In 2013 heeft het Biesboschmuseum 1029 meer bezoekers ontvangen dan in 2012. Bij het aantal rondvaarten steeg het aantal passagiers sinds 2011 met 1600 van 18.808 tot 20.408. Op 232 dagen van het jaar werd gevaren, waarvan 92 dagen met twee de fluisterboten Whisper en Silence.Gemiddeld waren 35 bezoekers aan boord. Op de fluisterboot varen in totaal veertien schippers.

De totale uitgaven in 2013 waren 276.933 euro, daarmee werd een overschot van 3702 euro behaald. Ondanks de hogere bezoekersaantallen daalden de opbrengst uit verkopen van 28.500 euro naar 21.800 euro in 2013. In totaal werken zes mensen in het Biesboschmuseum, die worden geassisteerd door twaalf vrijwilligers.

De drukste dag in 2013 was zaterdag 27 augustus met 509 bezoekers.Het aantal mensen aan de balie van het museum dat op zoek was naar informatie daalde naar 2734, mede door de verminderde mogelijkheden tot wandelen en fietsen vanwege de ontpoldering van de Noordwaard.

Bijzonderheden in het jaar waren de vondst van een molensteen uit de 16e eeuw en de komst van de Deltaviewer. Buitenmuseum de Pannekoek werd verrijkt met twee kunstwerken van Frank Halsman, de schuilbank en het insectenhotel. Door de verplaatsing van beiden liggen de kunstwerken meer in lijn met de Wassende maan, de Uitkijk en de Panoramatafel. Ze zijn met elkaar verbonden in wandelroute-laarzenpad van vijf kilometer.

Voor de plannen voor de uitbreiding van het museum tot BiesboschMuseumEiland schonk de provincie in november 2013 een bedrag van drie miljoen euro aan subsidie. Daarmee werd 70 procent van de benodigde zes miljoen binnengehaald. In september wordt de uitbreiding van het museum ter hand genomen.

Saturday, June 21, 2014

Oefening dijkwacht regionale waterkeringen


Dertig mensen uit de dijkbewakingsorganisatie van Waterschap Rivierenland lopen dinsdag 24 juni patrouille op regionale waterkeringen langs de Linge en de kades langs de boezemwateren en kanalen in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Op twee plaatsen (Tiel en Groot-Ammers) zijn dijkposten ingericht, van waaruit de patrouillelopers op pad gaan. Ze moeten schade aan de kades en dijken opsporen en die melden aan hun dijkpost. Deze schades staan in de oefening op foto’s die op verschillende plaatsen langs de waterkeringen zijn geplaatst.

Waterschap Rivierenland houdt regelmatig oefeningen met dijkpatrouilles op de dijken langs de grote rivieren. Sinds enkele jaren vinden deze oefeningen ook plaats op de kades en kleinere dijken, zoals nu op 24 juni. Deze zijn namelijk ook van groot belang voor de veiligheid van het gebied.

Waterschap Rivierenland heeft ruim 500 kilometer dijken langs de grote rivieren in beheer, en ook nog eens ruim 500 kilometer kleinere dijken en kades. Om deze in tijden van storm, hoogwater en ijsgang te kunnen inspecteren, staat een dijkleger van circa 300 personen paraat. Door regelmatig te oefenen op noodsituaties zijn de dijkwachters - als het er écht op aan komt - goed voorbereid op hun taken.

Friday, June 20, 2014

Binnenkijken in gemaaltje

Catrhijn Haubrich

Vandaag een bezoek gebracht aan de Noordwaard met leden van het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland. En eindelijk de kans gekregen om een van die 17 gemaaltjes van binnen te bekijken. Weinig spannend, er staat nog bijna niets in. 
in het gemaaltje


Toch leverde de excursie weer allerlei nieuwe informatie op. Zoals over de evacuatie, die straks niet verplicht is. Maar waarom is dan een evacuatieplan gemaakt? En is elders evacuatie op last van de overheid wel verplicht, zoals in 1995 gebeurde bij het dreigende hoogwater. Toch is de verwachting dat evacuatie zelden aan de orde zal zijn omdat de dertien terpen in het gebied op 4 meter NAP liggen. Op de hoge kades om de polder, eigenlijk een soort regionale keringen, worden straks wel dijkwachten ingezet. Binnenkort start werving van meer dijkwachten.


Even de omgeving verkennen van het gemaaltje

Thursday, June 19, 2014

Depolderisation

De nieuwe folder over de bereikbaarheid van de Noordwaard tijdens het werk van de ontpoldering, een deel van de tekst is in het Engels.







In the Netherlands we have an increasing risk of flooding. The rivers are sandwiched between dikes. where more and more people live behind. Making higher dikes is not enough. We must lower the water in the rivers. The government is taking measures to protect against flooding in the future. One of these projects is the depolderisation of the Noordwaard. In this area the water will flow through creeks over the land and gives it a way to leave the area savely, before it floods. During this work, such as digging creeks, making roads and place bridges, the acces in the Noordwaard is limited. Therefore make sure you notice off the construction signs and the instructions on it. After the work (end 2015) Holland is safer and enriched with a nice new piece of nature. 

Wednesday, June 18, 2014

Informatiebijeenkomsten



De dijk nabij Waardenburg


Waterschap Rivierenland houdt twee informatie bijeenkomsten over de aanpak van het dijkvak langs de Waal tussen Gorinchem en Waardenburg. De eerste is 7 juli vanaf 19.00 uur in Hotel Gorinchem. De tweede is donderdag 10 juli in dorpshuis de Koeldert in Waardenburg.

Nederland toetst periodiek of de rivierdijken aan de veiligheidsnormen voldoen. De laatste toetsingsronde (2011) toont aan dat delen van de dijk langs de Waal tussen Gorinchem en Waardenburg niet voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen. Dit betekent niet dat er acute veiligheidsproblemen zijn, maar wel dat er verbetermaatregelen nodig zijn om nu én in de toekomst aan de veiligheidsnormen te voldoen.

Waterschap Rivierenland start de verkenningsfase en gaat de komende jaren aanvullend onderzoek uit voeren om exact te bepalen welke delen van de dijk moeten worden verbeterd. Een onderdeel van deze verkenningsfase is bijvoorbeeld het uitvoeren van grondonderzoek om goed inzicht te krijgen in de grondwaterstanden en de bodemopbouw. 


Tuesday, June 17, 2014

Excursie naar Noordwaard en Munnikenland

Vorig jaar bezochten we Kinderdijk tijdens de excursie van het Waterschap

Komende vrijdag brengt het bestuur van Waterschap Rivierenland een bezoek aan de Noordwaard en Munnikenland. Twee gebieden waar een Ruimte voor de Rivier project wordt uitgevoerd, maar ook twee gebieden in mijn eigen woonomgeving. De Noordwaard is de achtertuin van Werkendam en de ontpoldering is een mega project. Regelmatig maak ik een ritje door het gebied en altijd wordt je overweldigd door de veranderingen in het gebied. Misschien gaan we vrijdag wel bij één van de vele nieuwe gemaaltjes kijken. Ook brengen we een bezoek aan de vergraving van Munnikenland, niet ver van Werkendam. Maar toch vooral bekend omdat ik tien jaar lang voor mijn werk langs het gebied reed op weg naar Zaltbommel. Twee jaar geleden regenden we tot op ons hemd nat tijdens de excursie in de omgeving van Leerdam, vorig jaar waren we nog in de Kinderdijk.

Sunday, June 15, 2014

Waterbewustzijn



Standbeeld de Steenkruier in Herwijnen van kunstenaar Joep Faddegon
Het jaarlijkse congres voor waterschapsbestuurders op 30 juni in Lelystad heeft als thema 'Waterbewustzijn'. Niet alleen een mooi woord, maar ook een intrigerend woord. In het OESO onderzoek naar het waterbeheer scoort Nederland op vrijwel alle punten excellent. Met uitzondering van ons 'waterbewustzijn'. Bijna niemand in ons land beseft dat we voor een groot deel onder de zeespiegel liggen. En dat als de gemalen uit zouden vallen, we natte voeten zouden krijgen. Hoe komt het toch dat dat waterbewustzijn zo laag is in ons land? Vinden we het zo vanzelfsprekend dat het allemaal goed geregeld is, dat we ons er ook verder niet druk om maken. Dat lijkt wel logisch. Hoe vaak denk je zelf niet: ach het ligt buiten mijn invloedsfeer. Waar zou ik me druk om maken? Nog belangrijker is natuurlijk de vraag hoe we onze inwoners meer 'waterbewust' kunnen maken? Mooi vraagstuk voor de waterschapsverkiezingen in maart 2015.

Thursday, June 12, 2014

Munnikenland en slot Loevestein

Prachtige luchtfoto van slot Loevestein en een deel van het werk in Munnikenland, foto is van Waterschap Rivierenland
 
Aannemer Combinatie Van Oord-GMB organiseert op donderdag 26 juni een excursie bij Rivierproject Munnikenland in Poederoijen. Het enige Ruimte voor de Rivier project dat door Waterschap Rivierenland wordt uitgevoerd. Belangstellenden kunnen vanaf 14.00 uur de werkzaamheden en vorderingen van dichtbij bekijken. Er volgt een rondleiding per bus over het werkterrein. De excursie begint bij het informatiecentrum op Slot Loevestein en duurt tot 16.00 uur. .

Het project Munnikenland is een Ruimte voor de Rivier maatregel en moet meer ruimte bieden aan de Waal. Ook wordt in het gebied nieuwe natuur aangelegd.

http://www.dijkverbetering.waterschaprivierenland.nl/info/luchtfoto%27_1

Wednesday, June 11, 2014

Een bijzondere dag

 Moeder van een bruid is een bijzonder moment in ieders leven. Inmiddels bijna tien jaar geleden was ik moeder van de bruid Colinda. En vandaag moeder van de bruid Dorine. En het was een stralende dag. De eenvoudige huwelijksplechtigheid op het stadhuis in Gorinchem, de plek waar ze 34 jaar geleden het levenslicht zag. En de heerlijke brunch in de theetuin Binnen en Buiten. Dorine zag er schattig uit, in haar simpele witte jurkje en dito schoentjes. Kortom een plaatje, maar dat is natuurlijk iedere bruid. Er zijn heel veel foto's gemaakt, dus dat wordt straks lekker nagenieten. Hopelijk ook met de familie van Jaco, jammer dat zij ontbraken.

Friday, June 06, 2014

Besluitvorming

Tijdens de commissie Waterkeringen heb ik navraag gedaan naar het besluit tot wijziging van de regels rond bouwen nabij dijken. Eerder werd beleid vastgesteld tot inperking van de vrije ruimte bij dijken. Dit om bij toekomstige dijkverzwaringen te voorkomen dat alles volgebouwd is en dit bij het werk aan de dijk extra kosten en/of werk opgeleverd. Om dit vrije ruimte vast te leggen moet de legger aangepast worden en daar kwam van inwoners heel veel bezwaar op. Zij zagen hun bestaande bouwrechten ingeperkt. Ook gemeenten bleken niet onverdeeld gelukkig met de inperkingen. Een inwoner had me als aan mijn jasje getrokken toen hij lucht kreeg van het mogelijk tegemoet komen aan alle ingediende bezwaren. Ging het Waterschap de regels weer veranderen? 

Waterschapsbestuur in 2008

Het Algemeen Bestuur heeft deze bevoegdheid echter gedelegeerd aan het College van Dijkgraaf en Heemraden (CDH). En die besloten op 13 mei om tegemoet te komen aan de bezwaren en een nieuwe inspraakprocedure op te starten. Tot zover lijkt alles nog in orde. Maar vervolgens stuurt het Waterschap 27 mei een persbericht rond waarin ze zegt dat de procedure opnieuw gestart gaat worden. Maar het bestuur krijgt de besluitenlijst van het college van Dijkgraaf en Heemraden echter pas op 5 juni toegestuurd. Alle reden om daar dus in de volgende commissie nog een keer op terug te komen. Sowieso duurt het altijd heel lang alvorens we de besluitenlijsten van het CDH ontvangen.

Monday, June 02, 2014

Waterstelsel van Gouda

De donkere sluis in Gouda

Het Waterstelsel van Gouda is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand juni 2014. Op alle zaterdagen in juni is het Waterstelsel de bron van activiteiten in Gouda, met als hoogtepunt het Gouda Waterstad Festival in het weekend van 21/22 juni. Het Open Monument van de Maand wordt gehouden in aanloop naar Open Monumentendag 2014, met als thema ‘Op reis’. 

Gouda heeft een bijzonder en eeuwenoud waternetwerk bestaande uit grachten, gangen en sluizen dat in nagenoeg originele staat door de binnenstad loopt. Het telt allerlei watergangen onder gebouwen door en smalle waterlopen langs huizen en tuinen. Dit watersysteem maakte gebruik van het verschil in hoog en laag water in de Hollandsche IJssel en spoelde zo stelselmatig de grachten en riolering van Gouda schoon. In de Middeleeuwen en daarna was dit een voordeel in de strijd tegen ziekten én bij het brouwen van bier. Bovendien legde het Gouda geen windeieren: Gouda lag op een belangrijke handelsroute in Holland en alle schepen moesten door de Goudse sluizen. Hun gedwongen oponthoud bezorgde de Goudse burgerij veel inkomsten op.

Elke zaterdag in juni wordt het waterstelsel zichtbaar gemaakt in de fotowandeling ‘Water in het Raam’  langs de bestaande en gedempte grachten van de Gouwe, de Raam, de Haven tot aan de Nieuwehaven. Om 13:00 en 14:30 uur demonstreert het Gouds Sluiswachtersgilde de Donkere Sluis, voormalige spuisluis van Gouda. De film ‘Gouda Waterstad, stad van twee rivieren’ draait in De Moriaan aan de Westhaven elk half uur van 11.00 – 17.00 uur. In de Sint-Janskerk is de brochure 'Water in de glazen' verkrijgbaar, waarin vertelt wordt hoe water in de gebrandschilderde glazen is verwerkt.

Op zaterdag 21 juni kan met een kano van 13.00 – 17.00 uur onder huizen en bruggen door gepeddeld worden onder begeleiding van Kanovereniging De Goudse Peddel. Daarnaast wordt in de Oost- en Westhaven tijdens een rondleiding ‘Verhalen achter de voordeur’ (aanmelden galerie De Hollandse Maagd) verteld. Onder het motto ‘Schippers aan de Reis’ tonen schippers in de Museumhaven hoe het maritieme leven van vroeger eruit zag. Daarbij waren bijzondere ambachten, zoals klinken, touwsplitsen en zeilmaken, net zo belangrijk als het alledaagse werk. Er worden verhalen verteld en bezoekers mogen meehelpen met zeilhijsen, een schip naar een andere plek slepen of een anker uitgooien en ophalen. Kinderen kunnen spelen met op afstand bestuurde motor- en zeilscheepjes, of leren roeien en wrikken in een schippersvlet.

www.goudawaterstad.nl
www.monumentenstad.nl


Sunday, June 01, 2014

Waterkeringen en Waterketen

Molenromp van koren molen de Regt in Nieuw Lekkerland.  In maart 2014 kreeg de molen weer een kap

In april moest ik verstek laten gaan bij mijn eigen commissie Waterkeringen en bezocht de commissie Waterketen. Geen onverdeeld genoegen, doordat ik onvoldoende kennis had van de materie. Maar vanwege ruiling die zowel mij als Henk Gertsen destijds beter uitkwam hadden we het zo geregeld. Deze maand mag ik zelfs naar twee commissies. Mijn eigen commissie Waterkeringen en opnieuw naar Waterketen. Dit vanwege de vakantie van Henk Gertsen. Hopelijk voel ik me daar nu meer op mijn plek, dan de vorige keer. Op de agenda ook een vertrouwd thema, het beheer van de wegen in de Alblasserwaard door Waterschap Rivierenland. Aanvankelijk behoorde het onderdeel wegen ook bij waterkeringen.