Actie Storm
Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.
Het Wieringerrandmeer
Vanavond mocht ik een lezing bijwonen over de oude schoolplaten collectie van Arie van Oord. En wat tref ik aan tussen al die schoolplaten? Het stoomgemaal ‘Leeghwater’. Natuurlijk direct gezocht in het boek ‘Het water de baas’ over al die gemalen. Gelukkig vond ik al snel een vergelijkbare foto, maar dan met de naam Cruquius. Een gemaal dat is gebruikt om de Haarlemmermeer droog te malen tussen 1849-1852. In totaal drie gemalen (Cruquius, Leeghwater en Lijnden) waren toen continue in bedrijf voor het droogmalen en daarna uiteraard voor het droog houden van het nieuwe land. De Lijnden en de Leegwater zijn in de loop van de 20e eeuw gemoderniseerd. Het gemaal Cruquius is in 1932 buiten bedrijf gesteld en is thans in gebruik als museum. Niet duidelijk is voor mij nu waarom het stoomgemaal op de oude schoolplaat Leeghwater heet, terwijl het volgens het boek Cruquius heet.
Scheepvaart op de Merwede ter hoogte van de Sleeuwijkse dijk
http://twitpic.com/371epg
Waterschap en DLG vragen inwoners, agrariërs en andere belanghebbenden hun bijdrage te leveren aan de plannen. Zij hebben kennis over het gebied en krijgen straks te maken met de maatregelen. Op informatiebijeenkomsten op maandag 8 en dinsdag 9 november vindt hiervoor de aftrap plaats. Waterschap en DLG lichten dan hun opdracht toe en geven aan hoe inwoners een bijdrage kunnen leveren. De bijeenkomsten vinden plaats in Hotel en Partycentrum De Schildkamp in Asperen en starten om 20.30 uur. Bezoekers zijn vanaf 20.00 uur welkom. Op 9 november vindt de bijeenkomst aansluitend plaats aan een inloopmiddag die het waterschap organiseert over de versterking van de Diefdijk.
Met informatiebijeenkomst op 8 en 9 november gaan Waterschap Rivierenland en Dienst Landelijk Gebied (DLG) van start met natuurherstel in het Lingebied en Diefdijk-Zuid. Dit is nodig omdat het gebied kwestbaar is en onvoldoende water heeft van goede kwaliteit. Om de natuur te behouden zijn maatregelen nodig. Waterschap en DLG nodigen inwoners uit om hierover mee te denken.
De natuur in de Linge-uiterwaarden tussen Acquoy en Gorinchem en langs de Nieuwe Zuiderlingedijk en de Diefdijk-Zuid staat onder druk. Op veel plaatsen is er te weinig water van goede kwaliteit. Ook zijn er teveel meststoffen in het gebied. Waterschap Rivierenland en DLG onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om de waardevolle natuur in het gebied te behouden en herstellen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de betrokken provincies, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Staatsbosbeheer en het Zuidhollands Landschap.
Het waterschap is aangewezen om watermaatregelen vast te stellen. DLG is verantwoordelijk voor de natuurmaatregelen. Omdat de opdrachten in elkaars verlengde liggen en het grotendeels dezelfde gebieden betreft, trekken waterschap en DLG gezamenlijk op. Alle maatregelen (zowel water als natuur) komen in een gebiedsplan te staan, dat eind 2011 gereed moet zijn. De natuurmaatregelen worden daarnaast opgenomen in een beheerplan Natura 2000. Onderdeel daarvan is de aanpak van de problemen met stikstof in de lucht. Het rijk werkt momenteel aan een aanpak voor deze problematiek. Vanaf 2012 worden de water- en natuurmaatregelen uitgevoerd.
Thea Horsmans (AWP)