hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, November 29, 2010

Actie Storm

Met de Actie Storm hebben de Waterschappen het Rijk 100 miljoen euro geboden om de Rijksbegroting te ontlasten. Lange tijd was het onduidelijk of die financiele verplichting nu per 1 januari 2011 of pas per 1 januari 2012 in zou gaan. Inmiddels is duidelijk dat dit in 2011 al ingaat. Van de honderd miljoen is tachtig miljoen voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma en 20 miljoen voor de bestrijding van de muskusratten. Het Rijk heeft de 100 miljoen snel ingeboekt; de Tweede Kamer heeft de Waterschappen 'verboden' om het extra geld met extra heffingen binnen te halen. De gelden moeten gevonden worden in extra efficiency door betere samenwerking met gemeenten in de afvalwaterketen. Overigens werkt de Unie van Waterschappen met het kabinet aan de opstelling van een bestuursakkoord. De planning is dat het akkoord in maart ondertekend moet worden. Het gaat om een akkoord tussen kabinet en waterschappen, aanvankelijk zou het tevens een akkoord worden met de VNG.

Sunday, November 28, 2010

Moties over muskusrattenbestrijding

De vangst van een muskusrat

De Tweede Kamer heeft 23 november een amendement aangenomen waardoor muskusratten niet langer bestreden hoeven te worden als doel op zich, zoals dat tot op heden wel uit de wet voortvloeide. Voortaan ligt de zorg voor het voorkomen van schade door muskusratten bij de waterschappen. Dankzij het amendement kunnen zij bepalen of bestrijding noodzakelijk is, of dat er afdoende alternatieven zijn. De Tweede Kamer steunde in overgrote meerderheid een amendement dat door Marianne Thieme en Esther Ouwehand was ingediend.

Muskusratten worden in het hele land bestreden omdat hun graafactiviteiten de veiligheid van dijken in gevaar zouden kunnen brengen, afgelopen jaar werden er 155.000 gevangen. Deze bestrijding kost gemiddeld 35 miljoen euro per jaar. Daarnaast is de effectiviteit van muskusrattenbestrijding op schade en populatieontwikkelingen tot op heden niet aangetoond of onderzocht, zo stelt de Partij voor de Dieren. Met een derde motie wordt onderzocht of wrede verdrinkvallen verboden kunnen worden en zal gezocht worden naar diervriendelijke alternatieven.


Saturday, November 27, 2010

Drie Zeeuwse watervrouwen


Thea Horsman is niet gekozen in het bestuur van het Zeeuwse Waterschap Scheldestromen

Uit de voorlopige uitslag van de Waterschapsverkiezingen in Zeeland blijkt dat er drie vrouwen zijn gekozen. VVD lijsttrekker Sophie van 't Westeinde, PvdA lijsttrekker Wilma Brouwer en M.P.de Feijter-de Feijter van de Waterpartij Zeeuws-Vlaanderen. Thea Horsman, lijsttrekker van de AWP, is gepasseerd door de nummer twee op de kieslijst die meer stemmen had. De partij heeft één zetel behaald. Van de dertig zetels zijn er nu drie voor een vrouw; slechts tien procent!

Friday, November 26, 2010

Hoera, een inspreker!

Terwijl in vrijwel alle gemeenten burgers wel mogen in spreken bij commissies, maar niet in raadsvergaderingen, mag je bij Waterschap Rivierenland wel inspreken in de AB vergaderingen. En vandaag was daar ineens een inspreker, Ramon Barends van ONP (Onafhankelijke Nijmeegse Partij). Geen onbekende in Tiel, rond de verkiezingen was hij ook al een regelmatig bezoeker van de vergaderingen. Deze keer sprak hij in over de begroting. Hij merkte op dat de kerntakendiscussie die Waterschap Rivierenland heeft gevoerd, niet is gecommuniceerd met de inwoners. En omdat hij eigenlijk wel nieuwsgierig is naar het aantal bezwaarschriften dat Waterschap Rivierenland jaarlijks ontvangt, stelde hij voor een soort burgerjaarverslag te maken. Bij gemeenten is het sinds enige tijd niet meer verplicht.

Thursday, November 25, 2010

De Blauwe Stad en het Wieringerrandmeer

Het Wieringerrandmeer

Toen ik nog maar net raadslid was in 2002 werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een studiedag over architectuur in Bergen op Zoom. Ik meen van Architectuur Lokaal. Het ging over de inrichting van de openbare ruimte. Een van de sprekers was toen de burgemeester van Wieringermeer die laaiend enthousiast vertelde over de aanleg van het Wieringerrandmeer. Speciaal voor het landschapsontwerp was een prijsvraag uitgeschreven om zo creatieve ideeën te ontwikkelen voor de herinrichting van het gebied. Zou het niet prachtig zijn als zoiets ook zou gebeuren in de Noordwaard, waar toen al de eerste plannen voor werden ontwikkeld? Hoe mijn fascinatie voor de Blauwe Stad in Groningen is ontstaan weet ik niet meer. Maar ook daarmee heb ik weleens de link gelegd met de Biesbosch. (Blog 9 februari 2006) Ook hier ging een polder op de schop met meer ruimte voor water en wonen aan het water. Helaas is inmiddels de aanleg van het Wieringermeer afgeblazen en de Blauwe Stad absoluut niet het succes waar Groningen op gehoopt had. Betekent dit dat grootschalige landinrichtingen gedoemd zijn te mislukken? Zullen we dat over tien jaar ook zeggen als de Noordwaard ontpolderd is? Laten we hopen dat dat gebied een betere toekomst krijgt!

Wednesday, November 24, 2010

Cruquius of Leeghwater?


Vanavond mocht ik een lezing bijwonen over de oude schoolplaten collectie van Arie van Oord. En wat tref ik aan tussen al die schoolplaten? Het stoomgemaal ‘Leeghwater’. Natuurlijk direct gezocht in het boek ‘Het water de baas’ over al die gemalen. Gelukkig vond ik al snel een vergelijkbare foto, maar dan met de naam Cruquius. Een gemaal dat is gebruikt om de Haarlemmermeer droog te malen tussen 1849-1852. In totaal drie gemalen (Cruquius, Leeghwater en Lijnden) waren toen continue in bedrijf voor het droogmalen en daarna uiteraard voor het droog houden van het nieuwe land. De Lijnden en de Leegwater zijn in de loop van de 20e eeuw gemoderniseerd. Het gemaal Cruquius is in 1932 buiten bedrijf gesteld en is thans in gebruik als museum. Niet duidelijk is voor mij nu waarom het stoomgemaal op de oude schoolplaat Leeghwater heet, terwijl het volgens het boek Cruquius heet.

Monday, November 22, 2010

Centrale rioolwaterzuiveringsinstallatie in Sleeuwijk

Het rioolgemaal aan het Vrijheidsplein te Dussen

Tijdens de vergadering van het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland wordt vrijdag gesproken over de centralisatie van de behandeling van afvalwater in het Land van Heusden en Altena. Er zijn nu nog rioolwaterzuiveringsinstallatie in Dussen, Eethen, Wijk en Aalburg en Sleeuwijk. Er wordt nu voorgesteld om de rioolzuivering te centraliseren in Sleeuwijk.

Voor meer samenwerking in de waterketen wordt tevens een optimalisatiestudie van het afvalwatersysteem uitgevoerd met de gemeenten Werkendam, Aalburg en Woudrichem . Indien blijkt dat er maatschappelijke en financiele voordelen kunnen worden behaald, wordt een afvalwaterakkoord gesloten. Om de centralisatie in Sleeuwijk verder voor te bereiden is een voorbereidingskrediet nodig van bruto € 325.000,--. Naast sluiting van Eethen, Dussen en Wijk en Aalburg wordt voorgesteld de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Aalst te handhaven.

In de voorjaarsnota 2010 en conceptbegroting 2011 is voor het totale project 'Centralisatie rioolwaterzuivering Land van Heusden en Altena' rekening gehouden met een investeringsbedrag van € 21.765.000,--.
http://www.waterschaprivierenland.nl/aspx/download.aspx?File=/contents/library/42/31.2009-46670centralisatiebehandelingafvalwaterlandheusden-altenaincl.2bijl.pdf

Sunday, November 21, 2010

Dijkwoningen niet gesloopt (2)

Scheepvaart op de Merwede ter hoogte van de Sleeuwijkse dijk

Het nieuws dat de dijkwoningen aan de Sleeuwijkse dijk niet gesloopt worden sijpelt langzaam door. Zowel donderdag als zaterdag werd ik gebeld door de redactie van AD Rivierenland over de sloop. Vooral donderdag moest ik veel uitleggen en kreeg de indruk dat de verslaggeefster er zelf niet veel van begreep. Benieuwd wat er morgen in de krant staat. Het toont maar weer eens aan hoe onbekend het werk van het Waterschap is.

De variant van de buitendijkse versterking met damwand wordt nu verder uitgewerkt. Al in februari 2011 moet er een ontwerp van de dijk op hoofdlijnen zijn. Begin maart is dat de volgende informatieavond voor bewoners en andere belangstellenden.

Thursday, November 18, 2010

Dijkwoningen niet gesloopt

In hMijn moeder woonde in het middelste huis aan de Sleeuwijkse dijk van 1945-1955
Ze mogen voorlopig nog een tijdje blijven staan.

De 35 woningen langs de Sleeuwijkse dijk worden niet gesloopt voor de dijkverzwaring. De stuurgroep heeft vandaag gekozen voor de buitendijkse variant, waarbij de dijk 25 meter verder naar de rivier wordt verlegd. Voor de bewoners een hele opluchting. De exacte argumenten om toch te kiezen voor de buitendijkse variant horen we ongetwijfeld nog. Voor Waterschap Rivierenland eens te meer reden werk te maken van nadere studie naar robuuste dijken. Want wat willen we nu eigenlijk? Dijken die 50 jaar voldoen, of dijken die 100 jaar voldoen. En kan dat eigenlijk wel? De dijken zo robuust maken dat ze 100 jaar voldoende veiligheid bieden? En hoe ver wil je eigenlijk het landschap aantasten, blijft er dan nog iets over van historische dijklinten?

Wednesday, November 17, 2010

De dag van de waarheid!


Morgen vergadert de stuurgroep over de variantkeuze voor de dijkverzwaring aan de Sleeuwijkse dijk. Wordt het de binnendijkse variant inclusief de sloop van 35 woningen? Of toch de buitendijkse variant, die vijf miljoen goedkoper is? De laatste dagen via mail nog intensief contact gehad met de actiegroep Sloop nee. Nog even geduld en dan weten we meer.

Tuesday, November 16, 2010

Werk aan de Delta (2)

Steurgatdijk die moet worden verbeterd in het kader van Ruimte voor de Rivier


Na afloop van de informatie avond kregen we allemaal het Deltaprogramma 2011 mee naar huis. Een prachtig vormgegeven boekwerk van bijna 100 pagina's. Om het allemaal nog eens goed te bestuderen. Boeiende lectuur, maar waarom staan er toch altijd zoveel nodeloos ingewikkelde zinnen in.

'De uitvoering van het Deltaprogramma gebeurt nu al in lopende uitvoeringsprogramma's door dijk- en kustversterkingsprojecten uit te voeren en ruimte voor rivieren te maken en tegelijkertijd in de negen deelprogramma's door na te gaan wat nodig is voor de lange termijn'

Dat moet toch iets eenvoudiger kunnen? Bijvoorbeeld:

Een deel van het Deltaprogramma wordt reeds uitgevoerd met dijk- en kustversterkingsprojecten. Er wordt ruimte voor de rivier gemaakt. In negen deelprogramma's wordt tevens gekeken naar lange termijn maatregelen.
Zo'n duur rapport en dan net niet even iets meer aandacht voor de eindredactie van de teksten, een gemiste kans.

Monday, November 15, 2010

Werk aan de Delta

http://twitpic.com/371epg

Vanavond kregen we nadere informatie over het Deltaprogramma 2011. Na het eerste Deltaplan onder leiding van Cees Veerman, wordt er thans verder gewerkt aan een programma. In een voorlichtingsfilmpje werd al gesteld dat het werk aan de Delta nooit af is. We zien het dichtbij in de Biesbosch. Waarschijnlijk is daar geen stukje land meer te vinden dat nog nooit door de mens op de schop genomen is. In het Deltaprogramma worden vijf beslissingen genoemd waarop een antwoord moet komen.
1. Actualisering van de veiligheidsnormen voor primaire waterkeringen (eenvoudig gezegd, hoe hoog en stabiel moeten de dijken worden)
2. Zoetwaterstrategie voor voldoende zoet water in tijden van droogte
3. Peilbeheer van het IJsselmeer
4. Bescherming van de Rijn-Maasdelta
5. Nationaal beleidskader voor (her) ontwikkeling bebouwd gebied.

Saturday, November 13, 2010

Het water de baas?


Het gemaal Oostkil

Toen ik gisteravond in bed lag, hoorde ik de regen alweer kletteren. Vrijdagmiddag las ik al dat Waterschap Rivierenland voorzorgsmaatregelen heeft genomen om te voorkomen dat de wateroverlast door de vele regenval tot grote problemen zou leiden. In Limburg, Oost-Brabant en Duitsland leidde de wateroverlast in elk geval al wel tot problemen, zo hoorde ik zaterdagmiddag. Het water uit Limburg en Duitsland komt in elk geval nog deze kant op. Komende week nog een keer Noord-westerstorm en Werkendam loopt onder? Of zijn we veilig achter onze dijken? Dankzij de tomeloze inzet van Waterschap Rivierenland voor veilige dijken en voldoende gemalen!

Thursday, November 11, 2010

De Dag van de duurzaamheid


Vandaag is het de dag van de duurzaamheid. Als ik dit schrijf is het nog vroeg in de ochtend, ik kan dus nog de hele dag nadenken over mijn statement voor de dag van de duurzaamheid. Maar ideeen zijn natuurlijk altijd welkom!
Ook aan het einde van de dag blijkt er van de duurzaamheid weinig over te zijn. Vanavond vastbesloten om op de fiets naar een vergadering te gaan, maar het regende en onweerde, zodat het toch de auto werd. Zo wordt het natuurlijk nooit wat!

Wednesday, November 10, 2010

De klimaatdijk is sexy

Ontwerp van een klimaatdijk bij Gorinchem

Robuuste dijken, delta-dijken, klimaatdijken. Zie al die verschillende soorten dijken maar eens uit elkaar te houden. In de commissie Waterkeringen & Wegen van Waterschap Rivierenland komen de termen regelmatig terug. Maar wat is nu een robuuste dijk en wat een deltadijk. En waarom noemen ze de dijk bij Tiel nu ineens een klimaatdijk. Het blijft een raadsel, dat misschien binnenkort opgelost wordt als we nog eens nader spreken over robuuste dijken. De term klimaatdijk lijkt vooral ingegeven door de populariteit van het klimaat anno 2010. De klimaatdijk klinkt zo wel sexy.

Tuesday, November 09, 2010

Nieuw boek over Watersnood van 1953


Onthulling van monument van de watersnood 1953 aan de Buitendijk in Hank door burgemeester Henk Hellegers

Voor een eerder boek van Kees Slager over de watersnood van 1953 was bij de herdenking van 50 jaar geleden veel aandacht. Ook in Binnenlands Bestuur of het VNG magazine werd er aandacht aan besteed in een artikel met als kop 'Het falen van de overheid'. Het is me altijd bijgebleven en ik heb het ook wel gebruikt in gesprekken over bijvoorbeeld de ontpoldering van de Noordwaard. De overheid heeft een grote verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen.
http://boeken.refdag.nl/boeken/boekennieuws/nieuw_boek_kees_slager_over_watersnood_1953_1_513805

Monday, November 08, 2010

Actiecomité 'Sloop nee!' opgericht

Variant bij sloop woningen Sleeuwijkse dijk

Bewoners langs de Sleeuwijkse dijk hebben zich verenigd in het Actiecomité 'Sloop nee!". Zij voeren actie tegen de sloop van de 35 huizen langs de dijk bij een binnendijkse dijkverzwaring door Waterschap Rivierenland.

Het Waterschap kwam met twee varianten voor de dijkverzwaring die nodig is vanwege instabiliteit van de onderliggende veengrond bij hoge waterstanden; een binnendijkse en buitendijkse variant. Op 3 juni 2010 besloot de Stuurgroep de binnendijkse variant inclusief sloop van de 35 huizen nader te onderzoeken. Er werd onderzoek gedaan onder de bewoners naar het draagvlak en daaruit bleek dat 68 procent voor sloop was. Toen tijdens de bewonersavond bleek dat de voorwaarden van het Waterschap Rivierenland onvoldoende bleken, volgde een herpeiling door de klankbordgroep. Uit die peiling blijkt een meerderheid nu voor de buitendijkse variant van dijkversterking.

Het actiecomité 'Sloop nee' heeft inmiddels een brief geschreven aan de fractievoorzitters van de Werkendamse gemeenteraad om een standpunt te bepalen over de dijkversterkingsvarianten. Op basis van een raadsuitspraak kan wethouder Jan Luteijn dan bij de volgende stuurgroepvergadering met Waterschap Rivierenland op 18 november namens de gemeenteraad een advies kan uitbrengen.


Sunday, November 07, 2010

Woerkumse watermarkt


Woerkums water

De opinierende raad van Woerkum sprak in de afgelopen week over het Waterplan en in het verlengde daarvan over het gemeentelijke rioleringsplan. Net als tijdens de vergadering van het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland was er uitgebreid gediscussieerd over de kosten en de maatregelen die genomen moeten worden. Tevens werd melding gemaakt dat er ook voorlichting over beide plannen wordt gegeven. Dit zou in de vorm van een watermarkt moeten gebeuren, in samenwerking met Waterschap Rivierenland. Voordeeltje voor Woudrichem? Zij hebben al Woerkums water!

Saturday, November 06, 2010

Wanneer wordt de Mansfelder sluis geopend?

http://wilhelminasluis.web-log.nl/wilhelminasluis/2010/11/mansvelder-sluis-38.html
http://wilhelminasluis.web-log.nl/wilhelminasluis/2010/11/mansvelder-sluis-37.html

Friday, November 05, 2010

Een bloggende dijkgraaf en een twitterend waterschap!


Vandaag een cursus webschrijven gehad in Nijmegen. Daar werd ons de impact van de sociale media nog eens uitgelegd. Echt, er is geen ontkomen aan. Daarom was ik verheugd te ontdekken dat Waterschap Rivierenland sinds kort een twitter account heeft. En dat de dijkgraaf regelmatig een blog schrijft op de site van de VNG. Nu nog op de site van het Waterschap zelf!
http://www.vngmagazine.nl/weblog/752/naar-akkoord-rijk-en-waterschappen
www.twitter.com/wsrivierenland

Thursday, November 04, 2010

Natuurherstel in Lingegebied-Diefdijk-Zuid (2)

Een bunker, ergens in de Diefdijklinie


Waterschap en DLG vragen inwoners, agrariërs en andere belanghebbenden hun bijdrage te leveren aan de plannen. Zij hebben kennis over het gebied en krijgen straks te maken met de maatregelen. Op informatiebijeenkomsten op maandag 8 en dinsdag 9 november vindt hiervoor de aftrap plaats. Waterschap en DLG lichten dan hun opdracht toe en geven aan hoe inwoners een bijdrage kunnen leveren. De bijeenkomsten vinden plaats in Hotel en Partycentrum De Schildkamp in Asperen en starten om 20.30 uur. Bezoekers zijn vanaf 20.00 uur welkom. Op 9 november vindt de bijeenkomst aansluitend plaats aan een inloopmiddag die het waterschap organiseert over de versterking van de Diefdijk.

Het gebied langs de Linge, de Diefdijk en de Nieuwe Zuiderlingedijk is in meerdere opzichten een bijzonder gebied. Het gebied is één van de meest waardevolle natuurgebieden van Nederland. Daarom is het aangewezen als een Natura 2000-gebied. De dijken en het gebied rondom de dijken hebben vele bijzondere landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische kenmerken. Meerdere overheden werken hier samen aan natuur en cultuur. Zo zorgt de provincie Gelderland in het gebied voor de aanleg van een verbinding tussen natuurgebieden zodat planten en dieren zich makkelijk kunnen verplaatsen. Ook is het gebied onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militaire linie uit 1815 die gebruikt werd om het westen van Nederland te verdedigen. De dijk in het gebied heeft tot slot nog steeds een waterkerende functie. Omdat de kwaliteit van de dijk niet meer voldoet, voert het waterschap daarom een dijkversterkingstraject uit.

Wednesday, November 03, 2010

Natuurherstel in Lingegebied-Diefdijk-Zuid

Interieur van fort Asperen langs de Diefdijklinie

Met informatiebijeenkomst op 8 en 9 november gaan Waterschap Rivierenland en Dienst Landelijk Gebied (DLG) van start met natuurherstel in het Lingebied en Diefdijk-Zuid. Dit is nodig omdat het gebied kwestbaar is en onvoldoende water heeft van goede kwaliteit. Om de natuur te behouden zijn maatregelen nodig. Waterschap en DLG nodigen inwoners uit om hierover mee te denken.

De natuur in de Linge-uiterwaarden tussen Acquoy en Gorinchem en langs de Nieuwe Zuiderlingedijk en de Diefdijk-Zuid staat onder druk. Op veel plaatsen is er te weinig water van goede kwaliteit. Ook zijn er teveel meststoffen in het gebied. Waterschap Rivierenland en DLG onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om de waardevolle natuur in het gebied te behouden en herstellen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de betrokken provincies, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Staatsbosbeheer en het Zuidhollands Landschap.

Het waterschap is aangewezen om watermaatregelen vast te stellen. DLG is verantwoordelijk voor de natuurmaatregelen. Omdat de opdrachten in elkaars verlengde liggen en het grotendeels dezelfde gebieden betreft, trekken waterschap en DLG gezamenlijk op. Alle maatregelen (zowel water als natuur) komen in een gebiedsplan te staan, dat eind 2011 gereed moet zijn. De natuurmaatregelen worden daarnaast opgenomen in een beheerplan Natura 2000. Onderdeel daarvan is de aanpak van de problemen met stikstof in de lucht. Het rijk werkt momenteel aan een aanpak voor deze problematiek. Vanaf 2012 worden de water- en natuurmaatregelen uitgevoerd.

Tuesday, November 02, 2010

Historische sluizen in Nieuwendijk



Monday, November 01, 2010

Zeeuwse watervrouwen (4)

Thea Horsmans (AWP)
Sophie van 't Westeinde (VVD)


Sinds januari 2010 werken de twee Zeeuwse waterschappen samen, maar beiden fuseren bestuurlijk per 1 januari 2011 pas echt tot het nieuwe waterschap Scheldestromen. Dat betekent dat er een nieuw bestuur gekozen moet worden. De schriftelijke verkiezingen voor het nieuwe bestuur vinden plaats vanaf 11 tot en met 23 november. Bij de Zeeuwse waterschapsverkiezingen hebben drie partijen een vrouwelijke lijsttrekker, namelijk de AWP, PvdA en VVD. Kandidatenlijsten Scheldestromen klik http://www.wszv.nl//@199205/pagina/


Wilma Brouwer (PvdA)