hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, December 25, 2012

Wouda gemaal te bezichtigen met Kerst

Wetterskip Fryslân zette maandag 24 december in de loop van de middag het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer in werking. De inzet van het gemaal is nodig om de hoeveelheid neerslag die de komende dagen wordt verwacht te verwerken.

Wetterskip Fryslân verwacht de komende week minder tot geen afvoercapaciteit via de spuisluizen bij Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp en spuisluis bij Harlingen. Reden is de verwachte hoge waterstand op het Lauwersmeer en de Waddenzee.
 
Om het gebrek aan spuicapaciteit te compenseren, zet het waterschap het Woudagemaal in. Het overtollige water op de Friese boezem, het stelsel van meren en kanalen, wordt via het Woudagemaal in Lemmer en het Hooglandgemaal bij Stavoren naar het IJsselmeer gepompt.

Belangstellenden kunnen vanaf dinsdag 25 december een kijkje komen nemen in het draaiende gemaal aan de Gemaalweg 1 in Lemmer. Het gemaal is speciaal voor deze gelegenheid 1e en 2e Kerstdag van 10.00 tot 17.00 uur open voor publiek. Zoals het nu lijkt draait het gemaal tot en met donderdag 27 december. Het Woudagemaal is alleen toegankelijk via de ingang van het bezoekerscentrum.

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân en het grootste en enige werkende stoomgemaal ter wereld. Bij een hoge waterstand zorgt het voor droge voeten in Friesland. In 1998 is het monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het gemaal is via een loopbrug verbonden met een bezoekerscentrum dat jong en oud op een bijzondere manier informeert over de functie en de werking van het gemaal.

Monday, December 24, 2012

Het Wouda gemaal


Saturday, December 22, 2012

Hedwige polder eindelijk onder water!

Hedwigepolder in de sneeuw
Winterlandschap in Hedwigepolder


Eindelijk gerechtigheid! De Hedwigepolder wordt ontpolderd. De bestuurlijke heisa rond de ontpoldering van het gebied was tenenkrommend vergeleken met de veel grootschaligere ontpoldering van de Noordwaard. En geen haan die daar naar kraaide. Nu de overheid eindelijk bij zinnen is gekomen, wordt de Hewigepolder alsnog ontpolderd! 

De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder kan in 2019 gereed zijn. Dat staat in de planning die de ministerraad heeft vastgesteld. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet voor het natuurherstel in de Westerschelde. De planning biedt helderheid naar alle betrokkenen.


De ontpoldering van de Hedwigepolder is nodig voor natuurherstel van de in Europa unieke getijdennatuur in de Westerschelde. Door eerdere inpolderingen en eerdere verruimingen van de vaargeul naar de haven van Antwerpen is de natuur achteruit gegaan. De recentere derde verruiming van de vaargeul verliep overigens milieuneutraal.

Alle procedures worden zo snel mogelijk gestart. Samen met de provincie Zeeland wordt het project opgepakt. Tot 2013 worden de noodzakelijke plannen en besluiten geactualiseerd. Het gaat dan om het Rijksinpassingsplan (inclusief de milieu-effectrapportage), analyse van de kosten, het projectplan en het inrichtingsplan.
Tegelijkertijd worden zoveel mogelijk de noodzakelijke vergunningen en ontheffingen aangevraagd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Natuurbeschermingswet, de Waterwet, de Wet Algemene Bepalingen Omgeving (WABO) en de Ontgrondingenwet. In januari 2014 is dit volgens de planning afgerond.

In april 2016 kan de eventuele onteigeningsprocedure zijn afgerond en in mei start dan de ontpoldering en herinrichting. In 2019 kan de Hedwigepolder onder water staan en kan de waardevolle getijdennatuur in de Westerschelde verbeteren.

Friday, December 21, 2012

Palmeiland in de Biesbosch





Het palmeiland in de Biesbosch




De Biesbosch krijgt straks zijn eigen palmeiland. Althans zo ziet het huidige ontwerp van het museumeiland eruit. De aanleg van het eiland is gepland in 2013-2014. In de winterperiode moet ook de uitbreiding van het Biesboschmuseum na een jaar uitstel starten. Het Biesboschmuseum had zijn hoop gevestigd op een bijdrage van de provincie, zij hebben dicht echter geweigerd, omdat het nieuwbouwplan niet ambitieus genoeg was. Thans wordt gewerkt aan een nieuw plan, waarbij ook het achterliggende eiland wordt ontwikkeld. De vorm lijkt wel wat op de palmeilanden die Van Oord Dredging heeft aangelegd bij Dubai. Misschien wil ze in de bakermat van haar bedrijf, ook het palmeiland in de Biesbosch aanleggen?

Wednesday, December 12, 2012

Blij met Melanie?


Melanie_Schultz_van_Haegen_2011_150px 
Tijdens het algemeen overleg ging minister Schultz van Haegen ook in op het voornemen in het nieuwe regeerakkoord om de waterschappen te schrappen uit de Grondwet en hen over ruim tien jaar onder te brengen bij de voorgenomen vorming van de vijf landsdelen. Verschillende partijen hadden daar grote moeite mee, maar uit de antwoorden van de minister leek te klinken dat de soep niet zo heet zal worden gegeten als die is opgediend. “Laat ik maar helder zijn: voor mij is de positie van de waterschappen heel belangrijk. Ik vind dat ze goed werk doen. Ik zou zo min mogelijk institutionele discussies willen voeren in deze periode. Ik wil vooral bekijken hoe wij de ongelooflijke opgaven voor de komende periode met elkaar kunnen realiseren.” De minister verwees naar haar collega van Binnenlandse Zaken (Plasterk) die vooral de grondwettelijke aspecten zal bekijken, niet alleen voor de waterschappen, maar ook voor de provincies en andere bestuursorganen. “Wij moeten voor de toekomst een discussie mogelijk maken over wie wat doet. In het regeerakkoord staat niet dat de waterschappen worden opgeheven.” En, zich richtend tot afgevaardigden van de waterschappen op de publieke tribune: “Overigens zeggen de waterschappen tegen mij: wij waren er al lang voordat de Grondwet er was, dus wij maken ons geen zorgen.”


 http://www.waterforum.net/index.php?option=com_content&view=article&id=3363&Itemid=32

Tuesday, December 11, 2012

Piping

Piping

Juist door piping bezweken de meeste dijken in New Orleans door de orkaan Katrina. En niet door overstroming of het bezwijken van de dijk. Ook Waterschap Rivierenland gaat na onderzoek serieus werken maken van de gevaren van piping die vooral spelen in het bovenstroomse deel van haar grondgebied. Daar waar de dijken op een zandlaag liggen en piping zorgt voor zandmeestromende geulen. De landelijke kosten om piping te bestrijden worden geschat op 1,4 miljard euro. Het is een van de problemen die in het Delta programma serieuze aandacht krijgen. Een van de gevolgen van de aanpak van piping is dat het profiel van vrije ruimte langs dijken veel groter moet worden. Betekent dat het verbieden van bebouwing langs dijken in de zones langs de dijk? Of werken we aan een uitsterfbeleid langs de dijken, waarbij voor gesloopte huizen geen vervangende nieuwbouw meer terugkomt? Binnenkort start overigens een proef om met geo textiel te trachten de gevolgen van piping te kunnen beheersen.

Monday, December 10, 2012

Eens komt de tijd.....

Johan van Veen (1893-1953)



'Eens komt de tijd dat we dit land met een zucht van verlichting weer prijs zullen geven aan de zee,' zei Johan van Veen. 



In het begin van de twintigste eeuw werkte bij Rijkswaterstaat ir. Johan van Veen, een scherpzinnig, rebelse man met zulke dwarse ideeën dat hij een spreekverbod kreeg. In zijn boek 'Dredge, Drain, Reclaim' beschreef hij hoe de zeespiegel vibreert. Naast het dagelijks ritme van de getijden is er een op- en neergaande beweging tot in alle eeuwigheid. De laatste achtduizend jaar, zo toonde hij aan, is de zeespiegel met 18 meter gestegen - een proces dat nog even door zal gaan. Om de onvermijdelijke ondergang van dit laagland enige tijd te vertragen zal, volgens Van Veen en zijn tijdgenoten, Nederland met zo'n 25 meter zand en klei dienen te worden opgehoogd. In 1929 tekende Van Veen lijnen door de mondingen van de zeegaten, een schets die later als uitgangspunt zou dienen voor het Deltaplan. Zijn visie over de toekomst mondde uit in de ontdekking dat de dijken in zuidwest-Nederland gevaarlijk laag waren.

Maar er was niemand die iets deed. De dijken werden niet verhoogd. Keringen tegen de zee werden niet gebouwd. Er werd geen waarschuwingssysteem opgezet. En ieder sliep de slaap des rechtvaardigen. Op 1 februari 1953 kwam het water als een dief in de nacht. En pas daarna kwamen de deltawerken. 

Wednesday, December 05, 2012

Pieterpad op Steurgatdijk

Ook op de gebakjes een straatnaambordje van de verzetsstrijder Piet van den Hoek.

Vanmiddag werd onder grote publieke belangstelling het naambordje voor het C.P. van den Hoekpad onthuld. De vernoeming is een eerbetoon aan Piet van den Hoek die in 1948 de militaire Willemsorde kreeg voor zijn verzetswerk als crosser door de Biesbosch. Hij maakte vanaf najaar 1944 tot de bevrijding 37 crossings van bezet naar bevrijd gebied. "Na elke gelukte crossing dankte ik God, dat ik weer gespaard bleef", zo vertelde hij na de onthulling van het bordje.

Het fiets/wandelpad ligt op de Steurgatdijk vanaf Werkendam naar Hank. Een klein deel ligt er al jaren en is beter bekend als het schapendijkje. Na de dijkverzwaring door Waterschap Rivierenland wordt het pad doorgetrokken tot Hank. De vernoeming past mooi bij de crossings door de Biesbosch. Een deel van het fietspad leidt straks langs de route van de crossers door de Biesbosch.

Monday, December 03, 2012

Mistbomen



Donderdag tijdens MAAS!, het discussie programma in Woerkum toch nog iets nieuws gehoord over de gekapte bomen op de landtong bij Woerkum. Daar werd namelijk verteld dat de bomen niet alleen tijdens mist als baken dienen, maar ook een functie hebben bij hoog water. Dan loopt de krib namelijk onder en kan het scheepvaartverkeer zich vergissen. Dus toch maar goed dat er nieuwe bomen geplant worden!

Sunday, December 02, 2012

Primaire waterkering Steurgat



De gemeente Werkendam heeft vergunning verleend voor de aanleg van een primaire waterkering rondom fort Steurgat. Het gaat om een mini dijkring, nodig na de ontpoldering van de Noordwaard en vanwege de ligging van fort Steurgat. het gaat om een inovatief ontwerp, waarbij wilgen worden gebruiken om de golfslag te dempen, zodat een minder hoge dijk nodig is. 

Saturday, December 01, 2012

Toch weer foto's

Woonhuis op terp in de Noordwaard bij laag water

Een tijdje aan het puzzelen geweest om toch weer foto's bij mijn blogs te kunnen plaatsen. Vandaag ontdekte ik dat als de foto's niet grote zijn dan 800 bij 600 pixels ze wel gewoon geplaatst worden. Dat wordt dus voortaan kleine foto's plaatsen.